tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förbundsdirektör vill rädda dygnspassen – vädjar till regeringen

Publicerad: 13 april 2023, 09:04

Lars Klevensparr vill att Carl-Oskar Bohlin agerar.

Foto: Räddningsjänsten Storgöteborg. Fredrik Sandberg/TT

Brandmän protesterar mot nya EU-kravet elva timmars dygnsvila. Nu vänder sig Lars Klevensparr, förbundsdirektör för räddningstjänsten Storgöteborg till regeringen med krav på undantag. ”Det känns som ett sista halmstrå”, säger han till SVT Väst.

Ämnen i artikeln:

SKRRäddningstjänsten StorgöteborgArbeteJobb

Karin Lundahl

karin.lundahl@dagenssamhalle.se


Förbud mot dygnslånga pass. Det blir det för landets offentliganställda när EU-direktivet med krav på elva timmars dygnsvila träder i kraft den 1 oktober.

Nyheten har lett till landsomfattande protester inom räddningstjänsten där brandmännen är vana vid att jobba dygnspass för att sedan få en längre sammanhängande vila.

Förhandlingar mellan fack och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, om vad som ska gälla brandmän och personliga assistenter, pågår.

Enligt Lars Klevensparr kan förändringen få negativa effekter på den operativa verksamheten. Han har därför i går, onsdag, skickat en hemställan till ministern för civilt försvar, Carl-Oscar Bohlin (M), där han vädjar om ett undantag för Sveriges utryckningspersonal.

”Jag och mina brandmän anser att vi har arbetat fram en välfungerande räddningsverksamhet i dag. Risken nu är uppenbar att flera kan komma att säga upp sig och det skapar en del oro”, säger Klevensparr till SVT.

Dagens Samhälle har tidigare berättat att över tusen brandmän och brandbefäl skrivit under ett upprop där de vädjar till fackförbund och SKR om att få undantas från EU:s krav.

Även personliga assistenter är kritiska, vill ha kvar dygnpassen och har startat en namninsamling som över 18 000 personer hittills skrivit under.

LÄS MER: Chef om skärpt krav på dygnsvila: ”Risk för besvikna medarbetare”

LÄS MER: Scheman måste göras om efter skärpta krav: ”Det kan bli tufft”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev