tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

FOI: Risker med utländska skolägare – sårbart system kan exploateras

Publicerad: 28 april 2023, 06:31

Det kan vara svårt för Skolinspektionen att bevisa att en skola tummat på de demokratiska värderingarna i undervisningen, menar rapporten.

Foto: Tomas Oneborg / SvD

En utländsk aktör skulle kunna investera i svenska skolor med syfte att påverka elever i egna, antidemokratiska syften. Risken finns bland annat därför att Skolinspektionen saknar tillräcklig kompetens för att upptäcka antagonistiska aktörer, enligt en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

SkolinspektionenFriskolorPolitik

Det är Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som på uppdrag av regeringen analyserat riskerna med utländskt ägande i grund- och gymnasieskolan.

Mer specifikt handlar det om riskerna vad gäller möjligheten att påverka undervisningen och därmed eleverna i en riktning som strider mot svensk demokratisyn. Uppdraget gavs av den tidigare regeringen.

Och det finns risker, konstaterar forskarna bakom rapporten. Det finns sårbarheter som kan exploateras av en utländsk ägare med antagonistiska syften.

Visserligen är sannolikheten för att utländska skolkoncerner skulle söka sig till Sverige förhållandevis låg. Men det är möjligt, skriver rapportförfattarna. Det är också möjligt att friskolor inte kommer att omfattas av en aviserad lag om ett granskningssystem för utländska direktinvesteringar.

Rapportförfattarna påpekar att risker för antagonistiska aktörer också finns bland svenska skolhuvudmän. Det är med andra ord det svenska friskolesystemet, med dess lagar och tillsyn, som skapar sårbarhet.

Fakta: Sårbarheter


Sårbarheter som innebär risk för skoletableringar med huvudmän som motverkar svenska intressen:

Skollagen som är en ramlagstiftning öppnar för olika tolkningar och gråzoner.

Skolinspektionen har svårt att upptäcka och motverka antagonistiska aktörer i och med att den kompetens som skulle behövas finns på andra myndigheter.

Svårigheter att få klarhet i nationalitet på skolföretags ägare.

Källa: Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)

Det finns en rad exempel på personer i kretsen av svenska friskoleägare som bedömts som hot mot rikets säkerhet, som haft samröre med en terrororganisation eller som skickat skolans pengar till utländska partier eller organisationer. FOI pekar också på fall där svenskägda friskolor utsatt elever för religiös påverkan.

LÄS MER: Kinesisk ägare köper mer i Academedia

Enligt FOI finns det flera svagheter i systemet. När det gäller skollagen är den en ramlagstiftning som ger utrymme för olika tolkningar, och det kan vara svårt för Skolinspektionen att bevisa att en skola tummat på de demokratiska värderingarna i undervisningen.

Skolinspektionen saknar också den kompetens som skulle behövas för att identifiera uppenbart olämpliga aktörer. Den kompetensen finns hos Säkerhetspolisen, polisen och Finansinspektionen, men dessa har sina egna tillsynsområden och prioriteringar.

LÄS MER: Kartläggning: Friskolejättarnas kopplingar till politik och näringsliv – 37 namn

FOI pekar också på svårigheterna med att identifiera nationalitet på ett skolföretags ägare. Exempelvis bygger Bolagsverkets rapportering på självrapportering.

TT

LÄS MER: Lista: Kommunerna där knappt hälften av lärarna är behöriga

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev