Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Vilken myndighet ska få ledartröjan nästa säsong?

Publicerad: 8 maj 2020, 05:00

Anders Tegnells ”rise to power” är politikens motsvarighet till Halleys komet skriver DS Cecilia Garme i en analys.

Foto: Miriam Klyvare

Rampljuset lyfter Socialdemokraterna till 30-procentsnivån. Att låta Folkhälsomyndigheten regera går ju riktigt bra. Så vilken myndighet ska sitta vid rodret i coronakrisens nästa fas? Dags för Stefan Löfven att mbl:a med de andra partiledarna.

Ämnen i artikeln:

PolitikAnalysSocialdemokraterna

Cecilia Garme


Kriser inträffar. Men kris på ett område där de politiska partierna inte kan ett jota är en ny situation.

Stefan Löfven och S-ministrarna får åtminstone rampljus. Det politiska ansvarsutkrävandet blir dock svårt när åtgärderna i praktiken bestäms av experter.

Om partierna hade haft smittskyddspolitiska talespersoner hade det varit en sak, Men Anders Tegnells ”rise to power” är politikens motsvarighet till Halleys komet. Man vet att det kan hända men man kan inte designa sin partiorganisation för det.

Alla inser hur skönt det är för politiker att låta experterna ta alla jobbiga intervjuer med CNN och The Guardian. Så när virusbekämpningsfasen så småningom övergår i sanering av ekonomisk härdsmälta vill alla partiledare tycka till om nästa chefstillsättning. Vilken myndighet ska få ledartröjan när pressträffen klockan 14 får en andra säsong? Här en tankeläsning:

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer att pitcha Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH). De får fram nya studieplatser nästan lika snabbt som Socialstyrelsen utökar IVA och gör sig därför bra på dagliga evenemang. Likt Socialstyrelsen är MYH älskad av alla och kan vinna en slutomröstning när andra kandidater fallit bort.

Ulf Kristersson (M) vill ha Arbetsförmedlingen i förarsätet. Särskilt när de pratar om hemska arbetslöshetssiffror och hur många sökande det går på varje ledig plats. Han hoppas att Arbetsförmedlingen bjuder in IFAU till pressträffarna, gärna varje dag. Utredningsmyndigheten kan berätta vilka åtgärder som fungerar och – ännu bättre – vilka som inte alls fungerar.

Jonas Sjöstedt (V) hoppas att Irene Wennemo ska bli den nya Anders Tegnell. Hon är arbetsmarknadsexpert sedan forever och nu chef för Medlingsinstitutet. Eftersom avtalsrörelsen är uppskjuten till i höst och vårdfacken sitter med de bästa korten är det viktigt att resultatet blir transparent och har hög legitimitet, trots att industrin kommer att klaga. Medlingsinstitutet får säkra att lönebildningen inte spårar ur.

Annie Lööf (C) vill också ha Arbetsförmedlingen på scenen, dock inte av samma skäl som Ulf Kristersson. Hon vill att myndigheten ska prata sysselsättning, inte arbetslöshet och helst inte vilka som är långtidsarbetslösa. Dagliga rapporter om hur många nya privata aktörer som installeras som jobbförmedlare är däremot konstruktiv information. Annie Lööf gillar också AF:s prognoser om bemanningsbehovet i välfärden och arbetskraftspotentialen hos utlandsfödda kvinnor.

Ebba Busch (KD) vill att Socialstyrelsen chefar för pressträffarna klockan 14 eftersom fler borde jobba i vården. Det finns en överhängande risk att Socialstyrelsen låter SKR vara med, men det är okej för Ebba så länge Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) får biträda. När fokus skiftar till ekonomi-ekonomi kan Riksrevisionen hålla i tyglarna tillsammans med näringslivsägda Institutet mot mutor.

För Jimmie Åkesson (SD) är valet jätteenkelt. Självklart ska Migrationsverket stå värd för pressträffarna och leda krisbekämpningen. Verket kan rapportera antalet nya asylärenden på daglig basis och noggrant beskriva kostnaderna. Behövs en sidekick så kan Boverket få vara med och prata bostadskris.

Nyamko Sabuni (L) tycker i stället att Vinnova ska leda arbetet i coronakrisens andra fas. Vinnova kan peka ut branscher med hög innovationsförmåga där arbetskraften ändå kommer att hamna till slut. Almi får gärna vara med på ett hörn, så att innovationstänket landar i småföretag och inte bara i bjässar som Electrolux.

Isabella Lövin och Per Bolund (MP) vill förstås ha två myndigheter i täten. Riksbanken och Energimyndigheten är en oväntad kombo, men varför inte? Båda gillar rejäla tag och tydliga styrmedel. Gammaldags men ändå modernt.

Det är bra med teknokrati. Åtminstone när det finns politiskt konsensus om saken.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev