Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Tror på KD-politiken – men inte på sig själv

Publicerad: 28 februari 2018, 20:00

Bert Karlsson ska bygga en bro till väljare som kan rädda KD kvar i riksdagen, skriver DS politiska kommentator Margit Silberstein.

Ebba Busch Thor tror uppenbarligen inte att hon kan nå de grupper som ska rädda kvar KD i riksdagen av egen kraft. Det är där Bert Karlsson kommer in i bilden.


Ämnen i artikeln:

AnalysKristdemokraternaEbba BuschFlyktingpolitikRiksdagsval

I vår ger sig Ebba Busch Thor ut på ­turné för att fiska röster. Hon agnar med Bert Karlsson. ”Bert är Bert”, säger Ebba Busch Thor. Men han får inte vara för mycket Bert och slänga ur sig otidigheter. Och vad han sagt ­tidigare räknas inte i dag. Kristdemokraterna, som säger sig hålla etik och moral högst av alla, nöjer sig med ­moral i presens.

Av Sveriges alla miljoner invånare väljer Ebba Busch Thor en parhäst som på 1990-talet ledde ett parti som visserligen började som ett missnöjesparti, men som slutade med att etiketten främlingsfientlig klistrades på både partiet och honom själv. I en debattartikel i DN i augusti 1992 skrev dåvarande MUF-ordföranden, Ulf Kristersson, upprört om partiets syn på människor som kommit hit från andra länder och att Ny Demokratis enda budskap var ”Sätt stopp för invandrarna.” Bert Karlsson, som själv vid flera tillfällen angav en ton av osminkad hätskhet, ska nu vara Krist­demokraternas bro över till dem som Göran Hägglund kallade verklighetens folk. Väljare som kanske överväger att rösta på Jimmie Åkesson. Bert Karlsson ska bli bästis och bundis med Kristdemokraternas hopp och halmstrå, de som anses utgöra potentialen, som kan rädda kvar partiet i riksdagen, men som Ebba Busch Thor själv uppenbarligen inte tror sig kunna nå fram till av egen kraft.

Bert Karlssons främsta hatobjekt på den ­tiden, när Ny Demokrati kom in i riksdagen, var Bengt Westerberg; en antipati som i och för sig var ömsesidig. Över honom och hans familj svor Bert Karlsson en förbannelse och en förhoppning om att Westerbergs dotter skulle smittas med hiv av en flykting. Bert Karlsson uttalade sig också om dem han kallade zigenare. Han påstod sig ha räknat ut att 90 procent av alla brott mot svenska pen­sionärer begicks av gruppen ”zigenare”. Bert är Bert. Och vad Ebba Busch Thor beträffar är det lugnt så länge Bert håller sig på mattan och inte passerar någon sorts ­anständighetens gräns. Bert ska vara Bert men bara lagom mycket Bert. Annars reser sig Ebba Busch Thor ur soffan.

Kristdemokraterna vill pröva ”andra format”, enligt partiledaren. Men vad betyder gårdagens format för ett parti som vill vara värderingspartiet framför andra, fanbäraren för etik och moral och alla människors lika värde? Människovärdet var ett av Alf Svenssons favoritord. Spelar det ingen roll vad Bert Karlsson stod för, vad han symboliserar och hur han tidigare förhållit sig till människovärdet? Så länge han bara ­sköter sig stunderna han delar scen med Ebba Busch Thor? När det gäller till exempel ­Sverigedemokraterna och relationen till dem är partiets bakgrund och nazistiska rötter en central orsak till isoleringen. Därmed vill jag förstås inte ha sagt att Bert Karlsson har en nazistisk historia.

Vid en pressträff häromdagen i riksdagen fick Ebba Busch Thor frågan hur hon ser på att delar av hennes parti är upprörda över att Kristdemokraterna i dag driver en, enligt kritikerna, alltför hård flyktingpolitik. Hon svarade att det viktiga är att hon och Kristdemokraterna förmår förklara bevekelsegrunderna för en strängare politik när det gäller migration och integration. Ebba Busch Thor kanske ska be Bert Karlsson lägga ut texten kring drivkrafterna bakom den nya linjen. Bert är ju Bert. Möjligen är det lättare att Bert Karlsson uttalar de nya sanningarna än att Ebba Busch Thor gör det?

Ebba Busch Thor vill förstås sprida ordet, det vill ju alla partier, hon vill få ut budskapet om Kristdemokraternas viktigaste fråga, sjukvården. Den är i kris, den är ojämlik och ska förstatligas, enligt Kristdemokraterna. Bert är Bert. Han säger som det är och han ställer politikerna mot väggen. Men är det relationen mellan vården, landstingen och staten som kommer att stå i ett förklarat skimmer när Karlsson dirigerar? Är Bert Karlsson roligare än Göran Hägglund? Folkligare än Alf Svensson? Om Ebba Busch Thor tror på politiken – varför tror hon inte på sig själv och sin egen förmåga?

Hon och Bert Karlsson har hård konkurrens om vården som val­fråga från i stort sett alla partier. Bland väljarna toppar vården listan över viktigaste frågorna. Stefan Löfven lovade häromdagen 14 000 nya tjänster i vården. Det kallade Ebba Busch Thor för ett panikartat pr-jippo. Återstår att se hur långt hon och Kristdemokraterna kommer med Bert som är Bert. Fast den sorgliga sanningen för de hårt pressade Kristdemokraterna är att det starkaste kortet i valrörelsen lär bli en vädjan och inte en sakfråga: Rösta på oss, utan Kristdemokraterna blir det ingen allians.

Margit Silberstein, Politisk kommentator, skriver varannan vecka i Dagens Samhälle.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev