Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Symboltungt vägval väntar Vänstern

Publicerad: 31 januari 2018, 13:49

En ny fight kan blåsa upp mellan så kallade förnyare och traditionalister inom Vänsterpartiet, skriver DS kommentator Margit Silberstein.

En hel del står på spel för Jonas Sjöstedt och partiledningen när vänsterpartisterna håller kongress nästa vecka. En rad tunga motionärer kräver att Vänstern överger reglerna som ska förhindra stora budgetunderskott. Kongressens beslut blir ett vägval.


Ämnen i artikeln:

AnalysVänsterpartiet

Det är ett sårigt parti som träffas i Karlstad den 9 februari.

Lars Ohly lämnade Vänstern efter alla år för att han kände sig illa åtgången av Jonas Sjöstedt och partiledningen. Konflikten kring riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh och synen på hedersrelaterat våld fick veteranen Wiwi-Anne Johansson att hoppa av riksdagen och partiet i protest mot Jonas Sjöstedts och partiledningens behandling av Kakabaveh.

Opinionsmässigt har Vänstern bara gått upp ett par procent sedan valet. Trots framgångar i budgetförhandlingarna med regeringen och den behagliga dubbelrollen som samarbetspartner och oppositionsparti.

Den hetaste debatten på kongressen lär bli kring striden om hur Vänstern ska förhålla sig till budgetreglerna, något som kan låta både torrt och tråkigt. Men det är en symboltyngd fråga som inte bara handlar om politik utan också om Vänsterns identitet. Sedan Jonas Sjöstedt blev partiledare för sex år sedan har hans strävan varit att Vänstern ska framstå som ansvarsfullt och regeringsdugligt. Bort med stämpeln att Vänstern är politikens Slösa när statens pengar ska spenderas och fördelas. Bort med signum som andas lättsinne, omognad och ekonomisk populism.

När vänsterpartisterna i bland annat Uppsala, Västernorrland, Göteborg och Skåne säger att det behövs en ”game changer”, som det heter i motionen, kan det se ut som avstampen för en ny fight mellan så kallade förnyare och traditionalister. Motionärerna vill kliva av den blocköverskridande överenskommelsen från 2016 om det finanspolitiska ramverket, som innebär ett överskottsmål för den offentliga sektorn och ett utgiftstak för staten. Ramverket står i strid med partiprogrammets krav på att full sysselsättning ska vara det övergripande målet för den ekonomiska politiken, enligt motionärerna.

Jonas Sjöstedt kommer att kliva upp i talarstolen och slåss för att motionen avvisas av kongressen. Han och partistyrelsen varnar för att smitvägen från budgetreglerna skulle leda till att trovärdigheten för Vänsterns ekonomiska politik skadades. Den riskerar att isolera Vänsterpartiet i riksdagen och gynna de krafter inom socialdemokratin som hellre vill samarbeta högerut, heter det i svaret från partistyrelsen. Den främste företrädaren för dessa socialdemokratiska krafter är ju Stefan Löfven själv. Hans refräng är att gång på gång sträcka ut handen och inbjuda till samarbete över blockgränsen. En gemenskap mellan Socialdemokraterna och partier över blockgränsen skulle utesluta Vänstern.

Det finanspolitiska ramverket stod i centrum även för tio år sedan. I oktober 2008 höll Mona Sahlin sin berömda och ödesmättade presskonferens tillsammans med Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. De lanserade en koalition mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet efter valet 2010. Vänsterpartiet var inte med på scenen. Anledningen till portningen var budgetreglerna. När Mona Sahlin fick frågor om Vänsterns frånvaro svarade hon att hon uppfattat att Vänstern sagt nej till ett fördjupat samtal om regeringsmedverkan på grund av det ekonomiska ramverket. Det gick bara några timmar. Sedan gick arga socialdemokrater ut och förklarade att Sahlin saknade mandat att stänga dörren för Vänsterpartiet. Sahlin tvingades ta kontakt med Ohly, som gick med på att diskutera ramverket. Resten är historia.

När Lars Ohly var nytillträdd partiledare efter Gudrun Schyman var partiet ett slagfält där traditionalister slogs för principer och teser mot förnyarna som hade realpolitik som ledstjärna. Skillnaderna avtecknade sig i ett dokument inför 2005 års kongress. Förnyarna såg dokumentet som överbudspolitik, som gick på kollisionskurs med den politik partiet fört i åtta år i budgetuppgörelser med Göran Perssons regering. Gruppledaren Lars Bäckström, som blev portal-figur för samarbetet, drev stenhårt att partiets alla löften skulle vara finansierade. För det fick han många knivhugg i ryggen av motståndarna i partiet. I dag går det lugnare till i Vänsterpartiet. Men mönstret går att känna igen.

Margit Silberstein, Politisk kommentator, skriver varannan vecka i Dagens Samhälle.

Ämnen i artikeln:

AnalysVänsterpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev