Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Politiken kraschar vänskapen

Publicerad: 6 mars 2019, 19:00

Politiker är som folk är mest, i alla fall när det kommer till känslor, skriver DS kommentator Margit Silberstein.

Precis som livet självt rymmer politiken både vänskap, passion, bitterhet, svek och drömmar. Bryts relationer, som byggt på gemensam strävan och politiska mål, uppstår starka känslor.


Ämnen i artikeln:

Analys

Vänner är den familj du väljer själv, har någon sagt för att illustrera betydelsen av starka band.

Jag vet inget om den omtalade vänskapen mellan socialdemokraterna Anna Johansson och Ann-Sofie Hermansson. Men jag anar att känslorna kring den politiska tvekamp som utspelats inför öppen ridå i Göteborg har desto hetare dimensioner eftersom striden stått mellan två vänner. Politiken kraschar vänskapen.

Inför valet 2014 intervjuade psykoterapeuten Poul Perris partiledarna i SVT i syfte att hitta rötterna till deras värderingar och människosyn. Perris inledde varje samtal med att säga till partiledaren att hen inte bara är ledare för sitt parti utan också, och inte minst, en helt vanlig människa. Det är förstås en ganska banal insikt, men man glömmer lätt att politiker är som folk är mest. I alla fall när det kommer till djupt mänskliga känslor och reaktioner inför svek och det man uppfattar som brutna löften. Även om mycket i politiken består av tjuv- och rackarspel och lägga skulden på andra.

Mona Sahlin var en känslosam politiker. Det var väl en orsak till att hon på något sätt klev rätt in i människors vardagsrum. Hon brukade säga att hon älskade partiet, något som många ironiserade över. Desto hårdare blev fallet när det efter alla kriser kring hennes person skulle visa sig att kärleken från partiet inte var lika hängiven. I efterhand har hon tagit tillbaka sin kärleksförklaring till Socialdemokraterna.

I Maggie Strömbergs radiodokumentär om regeringsbildningen säger Annie Lööf, sedan hon dumpat Ulf Kristersson, att hon ”tycker så väldigt, väldigt mycket om Ulf”.  Det gör beslutet att överge honom så extra sorgligt. Jan Björklund har däremot skilt mellan sak och politik, och betonat att hans nej till att släppa fram ”en liten högerregering” inte har med Ulf Kristerssons person att göra.

När man lyssnar till huvudrollsinnehavarna i dokumentären är det svårt att inte associera till relationsdramer i verkliga livet. Man gör inte så, säger Ulf Kristersson. Man gör inte slut på en relation som bestått i 15 år per telefon. Enligt Kristersson kom beskedet om Annie Lööfs uppbrott en halvtimme innan det blev offentligt. Kristersson säger också att han in i det sista hoppades att allt skulle bli bra igen mellan allianspartierna. De hade haft så goda samtal före jul, tyckte han. Han hade inte förstått det som många anat, att Centern och Liberalerna parallellt med förhandlingarna med honom försökt få ihop det med Stefan Löfven. Kristersson ville kanske inte riktigt se situationen som den var. Julen blev trevligare med hoppet kvar.

I kärlek och politik är mycket tillåtet. Att så frön av misstanke mot ”den andre” för att rättfärdiga sig själv. Inför väljarna, inför omgivningen i det privata livet, kanske till och med inför barnen. Annie Lööf fick frågan varför hon inte släppte fram Ulf Kristersson som statsminister. Hon svarade att hon inte fullt ut litade på Ulf Kristersson. Kanske var det till exempel så att Moderaterna och Kristdemokraterna hade anpassat sin budget efter vad Sverigedemokraterna hade på sin agenda. Hon var inte säker, men blotta misstanken sådde ett frö av osäkerhet. Ulf Kristersson uppfattade Annie Lööfs svar som en förolämpning. Han var ju redan sårad och kränkt. Han hade hoppats på familjelycka.

Personkemin och att känna någon sorts sympati för sin samarbetspartner är omvittnat viktigt. Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson gillade varandra. För att inte tala om Olof Johansson och Göran Persson, här kan man snacka broderlig relation. I ett så uttalat resonemangsparti som det mellan Centern, Liberalerna och de två regeringspartierna behöver väl känslorna inte gnistra. Annie Lööf har sagt att hon respekterar Stefan Löfven, det kan man ju komma en bra bit på. Samtidigt har hon uttalat att Löfven innehar makten på hennes nåder. Ett sådant förhållningssättet är nog inte så bra att bygga en relation på. Förmodligen handlar det mindre om relationsbygge och mer om att signalera utåt.

Hur som helst är Annie Lööf lättad att det är över. En vanlig känsla när beslutet att bryta upp är fattat efter alla våndor och plågor.

Margit Silberstein, Politisk kommentator, skriver varannan vecka i Dagens Samhälle.

Ämnen i artikeln:

Analys

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev