Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Partirådet har inte lovat Björklunds barn något

Publicerad: 9 januari 2019, 19:00

DS politiska kommentator Margit Silberstein synar partiledarnas löften.

Jag funderar på om partiledarna avger nyårslöften i tysthet för sig själva. Inte ­sådana där om mer motion och mindre sylta till jul, utan politiska utfästelser för den nya mandatperioden.

Ämnen i artikeln:

PolitikAnalys

I och för sig har partiledarna fullt upp med att jobba fram en regering, så det kanske inte blir så mycket utrymme kvar för dem att gå in i sig själva och fundera över sådant de borde ha låtit bli att säga eller göra. Å andra sidan har ju Andreas Norlén gett dem väl tilltagen tid att vaska fram en statsministerkandidat. Så kanske har Ulf Kristersson i en stund av reflektion lovat sig själv att i fortsättningen avstå från att uttala sig om himlens belägenhet.

Före valet fick han återkommande frågor om huruvida han var beredd att bilda regering med bara Moderaterna eller tillsammans med Kristdemokraterna, om Annie Lööf och Jan Björklund fortsatte att göra livet svårt för honom. Han slog ifrån sig. Endast om himlen föll ned skulle det kunna ske – det vill säga aldrig. I dag är det Kristerssons regeringsalternativ.

Han motiverade sitt himlasvar med att med all den information han hade var det hans entydiga plan att bilda en alliansregering. Det leder vidare till nästa nyårslöfte, som gäller flera partiledare: att sluta låtsas som om det regnar. Alla förstod att det var med en intill visshet gränsande sannolikhet som valresultatet skulle utkristallisera sig till den parlamentariska situation vi har i dag. Jan Björklund och Annie Lööf var långt före valet tydliga med att de inte vill ingå i en alliansregering som behöver stöd av Sverigedemokraterna. Löftet kan utformas: ”Jag ska aldrig mer sticka huvudet i sanden inför väljarna.”

Det går också bra att gå tillbaka och lyssna på Fredrik Reinfeldts mantra i valet 2014. Man måste vara förberedd, upprepade han. Vad händer om man är oförberedd? var den retoriska frågan som fått sitt svar i dagens strävanden att få till en regering.

Annie Lööf har sagt att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än bli ett stödhjul till Socialdemokraterna. Hon lär inte käka skor, och blir det något slags förbund mellan Centern och Socialdemokraterna kan Annie Lööf förmodligen hitta en formel som löser henne från skolöftet. Som att det blir Stefan Löfven som tvingas stötta sig på henne, samtidigt som hon får honom att skaka av sig grundläggande socialdemokratisk ideologi.

Gustav Fridolin avgav nog sitt stora löfte för flera år sedan. Att aldrig någonsin ta med sig kolbitar in i en tv-studio igen för att illustrera hedersordet att brunkol ska vara kvar i marken och att Vattenfalls brunkolsverksamhet aldrig ska säljas. Fridolins lärdom blev att över huvud taget inte lova tvärsäkert, eftersom det är svårt att kontrollera en framtida utveckling. Den visdomen kan gälla för alla politiker, även Stefan Löfven. Fast han behöver inte lova att i fortsättningen ligga lågt med Europa och murarna. Han uttalade det en gång – att hans Europa inte reser murar – sedan har han aldrig sagt det mer.

Jag minns en pressträff med Ebba Busch Thor för ett par år sedan när hon berättade om ett löfte hon gett sig själv. Hon skulle gå in för att vara öppen och tydlig och inte slingra sig kring de svåra och kontroversiella frågorna. Hon verkar ha levt upp till det. När Ulf Kristersson avfärdar alla påståenden om att en liten minoritetsregering skulle bli beroende av Sverigedemokraterna är Ebba Busch Thor rak om relationen till SD. I Expressen säger hon att hon är ”mest orädd” för att tillträda med ett stöd i riksdagen som inkluderar Sverigedemokraterna. Vem som trycker på knappen är inte väsentligt om man står för sin politik, enligt Ebba Busch Thor.

Försöken att ge oss en regering pågår för fullt. Höger eller vänster? Några måste backa från heliga utfästelser. Den senaste opinionsmätningen visar att en majoritet av Centerns och Liberalernas väljare accepterar en regering med Stefan Löfven som statsminister. En slutsats är att väljarna köper Jan Björklunds löfte till barnen att inte ge Sverigedemokraterna inflytande. Han behöver inte ångra att han drog in sönerna i hetaste valrörelsen.

Men väljarna är en sak och partiet en annan. Partirådet, som möts på söndag, kan komma fram till något annat. De har inte lovat Björklunds barn något dyrt och heligt.

Margit Silberstein, Politisk kommentator, skriver varannan vecka i Dagens Samhälle.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev