Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

”Nya Moderaterna snart blott Moderaterna”

Publicerad: 11 oktober 2017, 09:08

”Moderaterna har skakat av sig det mesta av bagaget som packades av de Nya Moderaternas ikoner Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.”

Det är ett sargat Moderatparti som samlas till partistämma i Örebro. Den nya ledningen, med Ulf Kristersson i spetsen, fortsätter att radera ut föregångaren Fredrik Reinfeldts politiska gärning och driver på för en återgång till Moderat classic.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaAnalys

Moderaterna är på väg att sluta cirkeln. De har hårdfört gjort upp med Reinfeldterans migrations- och försvarspolitik. Ett återtåg är på gång till den gamla linjen i arbetsrätten. Men de behåller det som var juvelen i kronan för Nya Moderaterna: arbetslinjen och jobbskatteavdragen.

På torsdagen inleds Moderaternas partistämma i Örebro. Den politik som finns på pränt i digra stämmohandlingar, som ska tröskas under fyra dagar, var fastställd redan innan Ulf Kristersson blev partiledare. Den påbörjade nedmonteringen av monumentet över Fredrik Reinfeldt och hans Nya Moderater fortsätter, vilket är ironiskt mot bakgrund av att han var Moderaternas mest framgångsrika partiledare genom tiderna.

Rasmus Törnblom, ungdomsförbundets tidigare ordförande, har kallat det pågående avståndstagandet till Reinfeldt ett fadermord. Reinfeldt hyllades så länge det gick bra för Moderaterna. Det är så det fungerar i politiken. När kurvorna i väljarbarometrarna pekar åt rätt håll är det få som vädrar missnöje. Fast förmodligen var det både en och annan moderat som knöt näven i fickan redan då, men höll god min inför den då succéfyllda kursändringen i den moderata politiken.

Anna Kinberg Batra lade under sin korta tid som ledare ner mycket kraft på att försöka övertyga väljarna om att hon menade allvar med återtåget till det som en gång var, det som Carl Bildt och Ulf Adelsohn kallat Moderat classic. Kinberg Batra skrev till och med debattartiklar, där hon försäkrade att hon ångrar att Moderaterna förut drev en generös flyktingpolitik tillsammans med Miljöpartiet.

Ulf Kristersson gick så långt att han, så fort han blivit nominerad till partiledare, sa att han förstod väljare som lämnat Moderaterna för Sverigedemokraterna på grund av migrationspolitiken. Än så länge verkar det som de förlorade väljarna är nöjda med sin hemvist hos Sverigedemokraterna, de har i alla fall inte återvänt till Moderaterna.

En av de sista bastionerna att falla var synen på lönerna. Fredrik Reinfeldt, som inte ville mucka med facket, upprepade att i Sverige höjer vi lönerna, vi sänker dem inte. I dag har Moderaterna tillsammans med de övriga allianspartierna ett förslag om så kallade inträdesjobb, som riktar sig främst till nyanlända och som innebär att den anställde får 70 procent av ingångslönen.

På stämman i Örebro kommer även arbetsrätten att rullas tillbaka till Moderat classic. Partiets dåvarande vice ordförande Gunilla Carlssons kärleksförklaring till kollektivavtalen blev en klassiker. ”Jag har blivit kollektivavtalsfantast”, utropade Carlsson för tolv år sedan på samma konferensanläggning där Moderaterna nu kommer att luckra upp arbetsrätten och turordningsreglerna. Enligt stämmohandlingarna utgör de ett hinder för företagen att anställa. Partistyrelsen föreslår att kompetens ska få större betydelse vid uppsägning, medan ungdomsförbundet, MUF, vill avskaffa turordningsreglerna helt.

Det är ett parti i djup kris som samlas i Örebro för att lägga fast politiken inför riksdagsvalet nästa år. Partiet har i dag inte en enda fråga där de har störst förtroende bland väljarna. Den ekonomiska politiken, där Moderaterna genom åren haft den bästa politiken i väljarnas ögon, har för första gången sedan mätningarna började gått till Socialdemokraterna. Lag och ordning, en annan paradfråga, har försvunnit till Sverigedemokraterna.

En av Ulf Kristerssons huvuduppgifter blir att gjuta mod i partiet trots alla motgångar och förlorade väljare. Dåliga opinionssiffror ger dåligt självförtroende och den som inte tror på sig själv kan inte övertyga andra. Ett ljus i mörkret för Moderaterna är Ulf Kristerssons premiär i ”Agendas” partiledardebatt i söndags. Han gjorde bra ifrån sig och kom etta när Expressens och Aftonbladets läsare skulle kora en vinnare.

Moderaterna har alltså skakat av sig det mesta av bagaget som packades av de Nya Moderaternas ikoner Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Men en ledstjärna blir kvar: skattesänkningarna, jobbskatteavdragen och arbetslinjen. Det ska löna sig att arbeta. Fast det var ju också något som Nya Moderaterna på sin tid behöll från Moderat classic.

Ulf Kristersson har gett uttryck för att han tycker att det räcker att kalla partiet för Moderaterna. Det skulle inte förvåna om partiet inom kort byter logga och blir Moderaterna igen.

Margit Silberstein, Politisk kommentator,  skriver varannan vecka  i Dagens Samhälle

Trender

HETA

Yttrandefriheten. Stefan Löfven har kallat riksdagens partier, utom Sverigedemokraterna, för att diskutera yttrandefriheten och eventuella lagändringar när det gäller hets mot folkgrupp.

Vem är rädd för Virginia Woolf? Tommy Berggren har satt upp Edward Albees mästerverk på Stockholms stadsteater. Slutsålt hela året ut långt före premiären.

It-säkerhet. Efter Dagens Samhälles och DN:s avslöjanden. Nu visar DN att även regeringskansliet har outsourcat hanteringen av centrala delar av sitt it-system utan säkerhetsskyddsavtal.

KALLA

Vinsttak i sjukvården. I ”Agendas” partiledardebatt avvisade Stefan Löfven krav från Jonas Sjöstedt på vinstbegränsning i sjukvården. Vinsttaket endast ska gälla skolan och äldreomsorgen.

Prokrastinering. Slut på att skjuta saker framför sig. Richard H Thalers Nobelpris i ekonomi ska få oss att förstå varför vi fattar irrationella beslut och väljer det kortsiktiga framför långsiktig planering.

Utanförskapet som begrepp. Moderaternas klassiker inför valet 2006, berättelsen om människor som inte har något jobb att gå till. Nu talar nästan alla politiker om klyvningen av Sverige i stället.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaAnalys

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev