Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Nördar bäst på att påverka EU-politiken

Publicerad: 19 december 2018, 19:00

EU-svenskarna har ett oproportionerligt stort inflytande över EU-lagarna, skriver DS EU-kommentator Sigrid Melchior.

MP gör taktiskt rätt i att toppa sin EU-lista med klimataktivisten Pär Holmgren. I riksdagen må parti vara viktigare än person, men i EU-parlamentet är det tvärtom.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietAnalysEU

I förra veckan avtäckte Miljöpartiet sin vallista inför EU-parlamentsvalet i maj. På andraplatsen, efter kulturminister Alice Bah Kuhnke, står Pär Holmgren, före detta tv-meteorolog och sedermera klimatexpert och aktivist. Först därefter kommer tre av de fyra miljöpartisterna som i dag företräder partiet i Bryssel.

I ett pressmeddelande säger Holmgren: ”Jag är miljöpartist för att klimatet inte kan vänta. Det här är den sista mandatperioden EU har på sig för att bidra till en tillräckligt stor och snabb omställning för att klara klimatmålen.” För Holmgren är alltså partiboken och Brysselkarriären bara medlet; målet är klimatomställningen.

Genom att värva Holmgren försöker Miljöpartiet göra en uppföljare på succén med Isabella Lövin. Hon lockades till partiet inför EU-parlamentsvalet 2009 med löfte om fria händer att försöka göra EU:s fiskepolitik mer hållbar. Och hon levererade också.

Vad Isabella Lövin på den tiden, och vad Pär Holmgren i dag, tycker om partiets övriga politik verkar inte särskilt viktigt för MP. Det verkar också sekundärt att bereda EU-plats för trogna partiveteraner. Miljöpartiet har förstått att den säkraste vägen till inflytande i EU-politiken är att ha ledamöter som är erkända – helst internationellt – experter på en fråga.

EU-parlamentet fungerar nämligen annorlunda än den svenska riksdagen. Eftersom det inte finns någon EU-regering, finns det heller ingen regeringsmajoritet i parlamentet som per automatik klubbar lagförslag.

EU-parlamentarikerna själva har stort utrymme att skriva om lagförslag som de behagar och söka olika majoriteter för att få igenom dessa ändringarna i parlamentet. De EU-parlamentariker som bereder lagförslagen i parlamentet kallas rapportörer och har alltså stort inflytande över EU-lagarna.

Rapporterna fördelas utifrån partigruppernas storlek. Högergruppen EPP, den största i parlamentet, får ansvar för flest och viktigast rapporter. Men EU-ledamöter som är verkliga experter blir också ofta rapportörer. Även EPP tjänar på att släppa fram den allra bästa, även om det råkar vara en miljöpartist – han eller hon kommer nämligen kunna försvara parlamentets ståndpunkt mot såväl EU-regeringar som lobbyister.

Överlag är de svenska EU-parlamentarikerna faktiskt oftare rapportörer än ledamöter från andra länder, visar organisationen Votewatch. EU-svenskarna har med andra ord ett oproportionerligt stort inflytande över EU-lagarna.

Isabella Lövin blev just rapportör för den internationella delen av EU:s stora fiskereform. Hon var också ansvarig från den gröna gruppen för hela fiskereformen. Därmed satte svenska Miljöpartiet sin prägel på en jättereform som inte bara rör fisket i Sverige eller EU, utan i stora delar av världen. Lövin har förmodligen haft större påverkan som EU-parlamentariker än som svensk biståndsminister.

Partier vars ledamöter kan extremt mycket om någonting – må det vara hållbart fiske, insättningsgarantier i banker eller patentlagstiftning – ges alltså större inflytande i EU-parlamentet än vad de ”borde” ha.

Detta faktum är någonting som Moderaterna, som presenterade sin vallista tidigare i höstas, verkar ovetande om. Listans fyra toppnamn är alla noviser i EU-parlamentet, och ingen av dem är starkt profilerad i någon sakfråga som kommer att landa på EU-bordet under nästa mandatperiod.

I stället luktar Moderaternas vallista personalpolitik lång väg. Det är helt enkelt politiker på rätt nivå i hierarkin som har belönats med en valbar plats, utan att partiet gjort någon djupare analys av hur just EU-parlamentet fungerar.

Alla svenska partier som verkligen vill påverka EU-politiken borde börja med att fundera över vilka frågor som är allra viktigast för dem. Och sedan toppa vallistan med politiker som är riktiga nördar på just detta.

Sigrid Melchior

DS EU-kommentator

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietAnalysEU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev