Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Liberalernas kriser tycks gå i repris

Publicerad: 28 november 2018, 19:00

Ska L liera sig med Löfven eller släppa fram Kristersson? Nu ligger beslutet i partirådets händer, skriver DS politiska kommentator Margit Silberstein.

Egentligen handlar det om samma sak hela tiden fast i skiftande skepnad. Liberalerna strider om värderingar och förhållningssätt gentemot andra, inte minst människor på flykt.


Ämnen i artikeln:

AnalysAnalysLiberalerna

Ödesval är ett slitet uttryck, men det beslut som Liberalerna står inför blir en milstolpe i partiets historia: Ska Liberalerna i någon form liera sig med Socialdemokraterna och säga ja till Stefan Löfven som statsminister, eller släppa fram Ulf Kristersson och bidra till att Sverigedemokraterna får inflytande? Partiet är djupt splittrat mellan höger och vänster, positionsbestämningar som alla partier ogillar – de säger hellre att det är högt i tak. Konvulsionerna sker i ett läge när Liberalerna kan avläsa det ena fiaskot efter det andra i opinionsmätningarna. Många gillar liberalismen, men Liberalerna är ingen magnet. Det är Annie Lööf som regerar, vilket Liberalerna finner orättvist. Men det finns inget som heter rättvisa i politiken.

Det är som att Liberalernas kriser är repriser av sig själva, heta och ideologiska. Och så länge Jan Björklund har varit partiledare har han nästan alltid fått som han vill i de känsloladdade falangstriderna. Han är en skicklig demagog och en strateg av stora mått, få slår honom när det gäller att förutse motståndarens nästa drag. Dagens kris liknar den som uppstod för ett år sedan, även om dagens konflikt är än mer ödesmättad. Då stod Birgitta Ohlsson i direktsändning i SVT och utmanade Jan Björklund om partiledarposten. Det sågs också som ett vägval mellan Birgitta Ohlssons fokus på jämlikhet och människors lika värde mot Jan Björklunds tuffare framtoning.

Genom åren har partiet haft svårartade motsättningar om integration och migration. Öppenhet har stått mot en mer restriktiv hållning. Den frimodiga Birgitta Ohlsson, som inte kan sin Jantelag, gick till exempel emot partilinjen och röstade nej till den nya strängare migrationspolitiken som infördes för två år sedan. Hon protesterade även när Björklund, ganska otippat, uppmanade regeringen att ta med Sverigedemokraterna i blocköverskridande samtal. Det är en ironi som kommit i skymundan nu när L har som ledstjärna att inte ge SD något som helst inflytande.

År 2004, när EU var på väg att utvidgas österut med tio nya länder, var det konvulsioner i Folkpartiet. Lars Leijonborg var pådrivande för att de nya EU-medborgarna skulle omfattas av övergångsregler. I den striden avgick Erik Ullenhag som migrationspolitisk talesperson i protest mot vad han såg som diskriminering och att partiet gjorde skillnad på folk och folk. Centerns dåvarande partiledare Maud Olofsson blev hjältinna för dem som ogillade övergångsreglerna, när hon som enda borgerliga partiledare stod upp för att samma regler ska gälla för alla EU:s medlemmar.

Krisen om övergångsreglerna var i samma anda som när Folkpartiets ömsade skinn för att skaka av sig det de själva kallade snällismen. Nu var det hårdare krav och batong som skulle gälla, vilket var tydligast i flyktingpolitiken. Det så kallade språktestet för invandrare blev själva symbolen för det nya Folkpartiet. Konceptet visade sig vara framgångsrikt. Lars Leijonborg transformerades till Lejonkung och partiet ökade till 13,39 procent, en tredubbling jämfört med valet innan.

När Jan Björklund tog över partiledarskapet efter Leijonborg sågs han som arvtagare till kravliberalismen, som brukar etiketteras som höger. Men det som ser ut att hända nu är att Jan Björklund är på väg vänsterut, till Socialdemokraterna. Eftersom han har varit så ideologiskt kraftfull och övertygande i sitt avståndstagande till Sverigedemokraterna är det osannolikt att han med hedern i behåll inför sig själv, väljarna och barnen kan göra något annat än att ta ett språng över blockgränsen. I stället för att ge sin välsignelse till en regering som behöver SD:s stöd.

Senast något liknande inträffade var efter valet 1994. Då vädjade Bengt Westerberg till Ingvar Carlsson om en koalition mellan Socialdemokraterna och Folkpartiet. Carlsson gav Westerberg kalla handen.

Stefan Löfvens hand är varm och välkomnande, men det är Liberalernas partiråd som har avgörandet i sin hand. Rådets beslut kan bli en kabinettsfråga för Björklund.

Margit Silberstein, Politisk kommentator, skriver varannan vecka i Dagens Samhälle.

Ämnen i artikeln:

AnalysAnalysLiberalerna

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev