Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Inte ens Åkesson tror regeringen faller

Publicerad: 19 maj 2020, 08:28

Inte ens Jimmie Åkesson tror att regeringen faller före valet 2022, skriver DS Cecilia Garme i en analys.

Foto: Miriam Klyvare

Endast den organiserade brottsligheten ser ut att kunna stjäla en socialdemokratisk seger när valet 1994 går i repris om två år.

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaAnalysCovid-19

Cecilia Garme


Efter Socialdemokraternas exceptionella uppgång i opinionen stack DN en mikrofon under näsan på SD-ledaren Jimmie Åkesson (15/5).

”Vad talar för att era traditionellt främsta frågor – migration och kriminalpolitik – åter hamnar i fokus inför nästa val?” löd frågan.

Jimmie Åkesson var obekymrad.

– De problemen försvinner ju inte på grund av det här. Asylinvandringen fortsätter ju trots att det är inreseförbud. Det bränns fortfarande bilar i utanförskapsområden. De problemen har inte tagit paus, det är bara debatten som har tagit paus. Förr eller senare kommer även den verkligheten i kapp. Jag är inte särskilt orolig för agendan, svarade han.

DN:s fråga var befogad, för det finns ett etablerat minne av vad som händer när allt har kraschat. Nittiotalskrisen och arbetsmarknadens sammanbrott ledde först och främst till en lång vänstervåg i opinionen. Om inte detta inträffar igen, i samband med coronakrisen, så är månen grön och veckan har två torsdagar.

Man ska komma ihåg hur det var. Efter valsegern 1994 tog Socialdemokraterna under ledning av Ingvar Carlsson hjälp av först Vänsterpartiet och sedan Centerpartiet för att bekämpa krisen. Låter konstellationen bekant? Just det. Nu är en blocköverskridande regim redan installerad och dess ständiga inbördeskrig har normaliserats. Det är förstås inte roligt för regeringen att riskera misstroendevotum och parlamentariska nederlag i ett kör, men hittills har man lyckats förhandla sig ur varje knipa. Inte ens Jimmie Åkesson tror att regeringen faller före valet 2022.

Statsvetarna i Göteborg har gjort en snygg projektion av möjliga majoritetskoalitioner. De har använt opinionsdata – deras sammanvägda Mätningarnas Mätning – men också GAL-TAN- skalan som mäter ideologisk närhet mellan partier på ett annat sätt än vänster-högerskalan. En av endast fyra ”teoretiskt möjliga” riksdagsmajoriteter som de har räknat fram består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, som tillsammans skulle få en riksdagsmajoritet på 178 mandat om det vore val i dag.  Den skulle klara sig utan både Miljöpartiet – SD:s särskilda hatobjekt – och de undergångstippade Liberalerna.

Med andra ord: valet 1994 kan definitivt gå igen 2022. Hela mandatperioden 1994 till 1998 kan gå i repris, förresten, dominerad av ekonomisk kris som den var. Stefan Löfven behöver inte ens önsketänka, han kan bläddra i partiets fotoalbum.

Jimmie Åkesson menar förstås att 2020 inte är 1992 – trots att båda åren hemsökts av ofattbara ekonomiska kriser. Skillnaden är existensen av ett stort SD, sociala medier samt en stor och marginaliserad utlandsfödd del av befolkningen.

Men coronakrisen har inte bara satt den reguljära politiken på paus utan också förändrat förutsättningarna till SD:s nackdel. Migrationsutredningen kan mycket väl landa i en hårt åtstramad ny invandringspolitik, nu när alla länder prioriterar sig och sitt. I så fall minskar SD:s angreppsyta på de andra partierna. Och även om SD skulle hoppa av utredningen kommer skillnaden jämfört med migrationspolitiken före 2015 att bli stor, att döma av vad som har läckt ut.

Vidare blir SD-argumentet att flyktingmottagning tränger ut annan välfärd svårt att upprätthålla framöver när det har avslöjats att staten visst kan få fram miljarder (varför var det omöjligt förut?) och dessutom tänker prioritera äldreomsorgen. Som redan är landets främsta integrationsarena.

Om coronaviruset kan också sägas att det inte är särskilt identitetspolitiskt. Få sedan Marx och Engels har synliggjort klassfrågan lika obönhörligt som covid-19. Oskyddade utrikesfödda vårdbiträden och taxichaufförer drabbades tidigt, hårt och i tjänsten av epidemin.

Men Jimmie Åkesson har ändå rätt i att kriminalpolitiken blir en ödesfråga i valet 2022. Det är skjutningarna och sprängningarna de senaste åren som har lett till SD:s stora framgångar. För att få en repris av 1994 räcker det inte för Stefan Löfven att göra en Ingvar Carlsson. Att Uppsalas tunge polischef Jale Poljarevius har rekryterats till regeringskansliet tyder på att Löfven är högst medveten om det.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev