Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Har konservativ blivit ett fulord för Moderaterna?

Publicerad: 23 oktober 2019, 13:00

Ulf Kristersson har aldrig låtit ens hälften så konservativ som Fredrik Reinfeldt skriver DS kommentator Cecilia Garme.

Foto: Miriam Klyvare

M-ledaren vill inte fösas i armarna på SD. Och tittar man bakåt har Ulf Kristersson aldrig låtit ens hälften så konservativ som Fredrik Reinfeldt. Tänk om det är det som hans väljare saknar?


Ämnen i artikeln:

AnalysAnalysModeraterna

I det pågående slaget mellan liberalism och konservatism brukar Ulf Kristersson hamna i spagat. När Moderaterna förra hösten sades ingå i ett ”konservativt block” genmälde han irriterat att då har man bara läst varannan sida i partiprogrammet. Lördagens partiledartal vid stämman i Västerås fick ett ljumt mottagande. Så var det också mer varken-eller än både-och.

”Konservativ” har blivit ett sånt fulord att det knappt går att använda, trots att konservatism för bara ett decennium sedan var Moderaternas tyngsta vapen mot Socialdemokraterna.

På Moderaternas kommundagar i april 2010 frossade Fredrik Reinfeldt i svenskt kulturarv och historieskrivning. På scenen lyfte han fram Vilhelm Moberg, Per Anders Fogelström och Astrid Lindgren. Möjligen nämnde han även romangestalterna vid namn. Karl-Oskar. Kristina. Lotten. Henning. ”Vi hittade våra rötter i vår arbetslinje” sa han till sin jublande M-publik. ”Vår vilja att arbeta som har präglat dem som är födda i Sverige, dem som har kommit till Sverige…Vi tappade bort det en tid”. Budskapet undgick ingen: att Moderaterna ansåg sig ha axlat den svenska berättelsen och lämnat Socialdemokraterna att tugga fradga i kyrkogårdsspiral ned mot vanliga partiers opinionsnivåer.

Den månaden, april 2010, låg Sverigedemokraterna på 3,6 % i TV4/Novus opinionsmätning. Moderaterna fick 28,1 %.

Eftersom Reinfeldt senare kom att förknippas så starkt med partiets liberala strömning och migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet 2011 har framgångsfaktorerna under 00-talets andra hälft liksom glömts bort. Moderaterna backade upp sitt anspråk på att vara folkhemmets sanna förvaltare med en stor omläggning av skattepolitiken inför valet 2006. I den valrörelsen brukade Fredrik Reinfeldt säga, att hur mycket än Socialdemokraterna lovade att satsa på välfärden så skulle Moderaterna och Alliansen satsa mer. Eftersom, förklarade han, Alliansen tog pengar från ”bidragen” (socialförsäkringarna) och överförde till ”välfärdens kärna.”

Det skulle visa sig att väljarna räknade in åtminstone sjukförsäkringen i välfärden, vilket höll på att kosta Alliansen makten i 2010 års val. Ironiskt nog var det just Ulf Kristersson som fick hantera de kritiserade nedskärningarna av sjukpenningen under åren som följde, då han var socialförsäkringsminister.

Tio år senare citerar Ulf Kristersson visserligen Vilhelm Moberg, men bara för att koppla ihop Moberg-citatet ”din stund på jorden” med Moderaterna. En individualism som visserligen känns trovärdig, men som får en annan mening i hans tal i lördags att låta ihålig: ”Vi tror som bekant på laget, inte på jaget”.

Really? Vad är det för kollektiva värden som han vill främja i så fall? Där Reinfeldt kunde säga ”berättelsen om Sverige”, ”våra rötter” och ”Henning och Lotten” kan Ulf Kristersson inte säga något alls. För såna utsagor är i dagens diskussionsklimat nätt och jämnt rumsrena. Socialdemokraterna kan åtminstone sanningsenligt säga att folkhemmets galjonsfigur Per Albin Hansson var socialdemokrat.

Sedan Moderaterna släppt sin tidigare acceptans för Systembolagets försäljningsmonopol – som Ulf Kristersson själv omfamnade så sent som för ett år sedan – kan inte heller folkhemmets bedrift att avgifta en försupen befolkning ingå i den moderata berättelsen särskilt bekvämt. Så synd på det legendariska socialkonservativa citatet av Anders Borg: ”folk ska jobba, inte supa”.

Den tidigare moderata statssekreteraren och partisekreteraren Per Schlingmann fick runt 2010 en fråga om Moderaternas vision. Hade de någon? Hans svar var tänkvärt.  Det gick ut på att det fanns lika många visioner som väljare.

Denna ultraliberala inställning samsades alltså problemfritt med Reinfeldts konservativa beskrivning av den gemensamma svenska berättelsen. För bara ett decennium sedan. Hur gick det till?

S och M kommer antagligen tillbringa resten av mandatperioden i försök att vrida den svenska berättelsen ur händerna på Sverigedemokraterna, så gott de nu vågar när vokabulären är förgiftad. I efterhand kommer alla att fråga sig hur den berättelsen över huvud taget kunde hamna i SD:s händer. Och moderater som begrundar den konservative Reinfeldt från april 2010 och hans 28,1 procent i TV4/Novus kommer att fråga sig vad det egentligen var som hände sedan.

Cecilia Garme

DS inrikespolitiska kommentator

Ämnen i artikeln:

AnalysAnalysModeraterna

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev