Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Hade SD varit en bank hade den gått omkull

Publicerad: 3 mars 2020, 08:01

SD:s kompetenskapital är för litet för dess storlek på den politiska marknaden, skriver Cecilia Garme.

Foto: Miriam Klyvare

I flera år har oron varit att Sverigedemokraterna ska ”normaliseras”. Men problemet, nu när partiet enligt flera mätningar kan vara landets största, är att det bevisligen inte alls har normaliserats – tvärtom.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaAnalysMedierFörtroendevalda

I en intervju i det klassiska amerikanska programmet ”Meet the press” i NBC den 19 februari 2017 fick senator John McCain frågan om vad han tyckte om den nytillträdde presidentens senaste tweet. I den kallade Trump media för folkets fiende. ”Skulle ni säga så?” frågade programledaren Chuck Todd. McCains svar är värt att citera i sin helhet:

”Jag hatar medierna. Jag hatar särskilt dig. Men saken är att vi behöver er. Vi behöver en fri press. Vi måste ha det. Det är nödvändigt. Jag menar verkligen allvar – om vi ska bevara demokratin som vi känner den måste man ha en fri och många gånger fientlig press. Utan den skulle vi förlora så mycket av våra individuella friheter med tiden. Det är så diktaturer börjar.”

John McCain var republikanernas presidentkandidat i valet 2008 och förlorade mot Barack Obama. Hans slogan under kampanjen (där Obamas var ”Change”) var ”Landet först ”(”Country first”). Han kallade sig patriot. Och han var stenhård mot Donald Trump från sekund ett.

Lägg märke till hans inledning. Naturligtvis kan en politiker avsky medier, en enskild journalist, en redaktion, ett inslag, en artikel. Därför att fria medier kan vara fientliga mot politikerna. Och så måste det vara, annars kan vi tappa hela demokratin. Konstigare än så är det inte.

I flera år har oron varit att Sverigedemokraterna ska ”normaliseras”. Men problemet, nu när partiet enligt flera mätningar kan vara landets största, är att det bevisligen inte alls har normaliserats. Tvärtom tycks SD bli allt mindre normala. Med varje tiondels procent de överglänser Socialdemokraterna i opinionsmätningarna kommer nya häpnadsväckande utspel och åtgärder som är otänkbara för alla andra partier.

Kalla till sig public service-chefer för att diskutera enskilda inslag. Straffbelägga enskilda journalister. Sätta bevakning på reportrar som kollar kommunens diarium. Beordra rektorer att bryta mot skollagen.

Varför? Har Sverigedemokraterna fått hela statsskicket om bakfoten? Sverige är ju inte bara en demokrati utan också en rättsstat, vilket framgår av regeringsformens portalparagraf där det står att ”den offentliga makten utövas under lagarna”. I Sverige hade vi till och med en rättsstat innan vi fick demokrati, och forskning som jämför länder visar paradoxalt nog att rättsstaten är viktigare för att upprätthålla demokratin än vad demokratiska val är.

Bakfotshypotesen är inte orimlig. Ett parti som har vuxit väldigt snabbt och samtidigt varit illa omtyckt, ett så kallat pariaparti, får svårt att dra till sig tillräckligt många duktiga politiker. Enkelt uttryckt: SD:s kompetenskapital är för litet för dess storlek på den politiska marknaden. Hade partiet varit en bank skulle den ha gått omkull.

En politisk nykomling som är kompetent brukar vilja uppträda statsmannamässigt för att få legitimitet i sin roll. Då är respekt för lag, förordning och etablerad praxis ett sorts formulär 1A. En nykomling vill bli tagen på allvar, få respekt, visa att hen kan anpassa sig till de normer som finns för hur man bär sig åt i ansvarig ställning.

Ibland kan anpassningen till normer förklara även politiska justeringar. Som Moderaternas uppslutning bakom den svenska arbetsmarknadsmodellen under alliansåren. Eller Miljöpartiets till självutplåning gränsande foglighet under åren 2014 till 2018, då det var viktigt att visa att MP var regeringsdugligt när man nu äntligen fick chansen.

I så fall är incidenterna i SD-styrda Hörby och riksdagens kulturutskott helt enkelt misstag och nybörjarfel av ovanligt ovana makthavare, oförmögna att följa både hårda och mjuka normer.

Men det kan ju också vara överlagda handlingar som SD begår för att utmana rättsstaten. Och det vore ojämförligt mycket värre. Då hänger mycket på etos och juridisk kompetens i den offentliga förvaltningen. Kommunernas rättschefer blir viktigare än någonsin och journalisterna tvingas utveckla juridisk expertis de också.

Innan senator John McCain dog av en hjärntumör den 25 augusti 2018 ringde han till Barack Obama för att be honom hålla tal vid begravningen. Obama sa ja på stående fot.

President Trump fick inte komma.

Trender

UPP

Museisamlande

Insamlingen av privata bilder till museer, till exempel Nordiska museet, ska få en boost. Arbete pågår för att via appar förmå vanliga människor att skicka in sina privata mobilbilder oftare.

UPP

Hotberedskapen

Högskoleministern samlar lärosätena till samtal för att få förslag på hur hot och hat mot högskolepersonal ska kunna stävjas och beredskapen öka. Hot mot forskare är ett hot mot hela demokratin, understryker högskoleminister Matilda Ernkrans (S).

UPP

Poliskostnader

En ökning till 38 000 poliser år 2024 är politikens mål, men Polisen bedömer att de pengar som anslagits inte räcker. Ska målet klaras behöver ytterligare 1,6 miljarder kronor tillskjutas för 2022 och 3,3 miljarder beräknar Polismyndigheten i sitt budgetunderlag till regeringen.

NER

Koldioxidutsläppen

Trots att vägtrafiken var lika stor 2019 som 2018 minskade koldioxidutsläppen med 2 procent, rapporterar Trafikverket. Minskningen beror på ökad användning av biodrivmedel. Dock måste utsläppsminskningen vara 8 procent om året om transportsektorns klimatmål för år 2030 ska nås.

NER

Skoförsäljningen

Trendiga konsumenter handlar mindre kläder, men framför allt färre skor. Både i december och januari gick skoköpen ned mer än shoppingen av annat man kan ha på sig, enligt statistik från Svensk Handel.

NER

Renhjorden

Antalet renar i svenska Sapmì, alltså området som traditionellt befolkas av samer, har minskat. Renhjorden är nu nere i 241 000 djur, den lägsta siffran sedan 2003.

Cecilia Garme

DS inrikespolitiska kommentator

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev