Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

”Eva Nordmark får ta ett helvete i taget”

Publicerad: 11 september 2019, 15:00

Troligen var Eva Nordmark den enda kandidat som kunde tillfredsställa både facken och samarbetspartierna C och L samtidigt skriver DS kommentator Cecilia Garme.

Foto: Miriam Klyvare

Den nya arbetsmarknadsministern hamnar i en perfekt storm av dåliga förutsättningar skriver DS kommentator Cecilia Garme.

Ämnen i artikeln:

Analys

Cecilia Garme


Förr i tiden – alltså när S regerade själva och kunde göra som de ville – var ministerutnämningarna den roligaste gissningsleken för politiska nördar. Göran Persson gillade att överraska och vågade chansa. Vem hade tippat advokaten och fotbollsspelaren Thomas Bodström som justitieminister? En annan högoddsare var sjukvårdspolitikern och generalsekreteraren för Svenska Kyrkan, Leni Björklund. Vem hade kunnat tro att hon skulle bli – försvarsminister?

Men det var då. Nu går Socialdemokraterna in på sitt sjätte år som del av en koalitionsregering. Med två borgerliga stödpartier att ta hänsyn till, dessutom. Då har Stefan Löfven inte råd med några wild cards. En tung, väl partiförankrad, regeringserfaren socialdemokrat med god förhandlingsvana var därför förhandstipset till posten som Ylva Johanssons efterträdare. En Tomas Eneroth. En Ibrahim Baylan. Fast så blev det inte heller.

TCO-ordföranden Eva Nordmark har varit riksdagsledamot, men bara i fyra år och det var länge sedan. Trots ett långt och gediget cv från fackföreningsrörelsen och även från utbildningssektorn har hon ingen tung partibakgrund. Detta är så påfallande att det inte kan vara en slump. Det måste helt enkelt vara en av poängerna. Det kan inte bara handla om att hon, till skillnad från många av förhandstipsen, är kvinna.

Hon blir dessutom departementschef omgående, något som inte inträffade när Göran Persson lyfte upp LO:s tidigare avtalssekreterare Hans Karlsson till arbetslivsminister 2002.

Troligen var Eva Nordmark den enda kandidat som kunde tillfredsställa både facken och samarbetspartierna C och L samtidigt. Som TCO-ordförande har hon engagerat sig för det livslånga lärandet och hur utbildningssektorn måste ställas om. När politikområdena glider ihop blir Eva Nordmark parhäst till utbildningsminister Anna Ekström, en annan tidigare fackordförande som borgerliga partier gillar. Ingen slump det heller.

Det är inte lite som den nya arbetsmarknadsministern ska baxa igenom. Punkterna 19 och 20 i januariavtalet har formuleringar som är främmande för socialdemokrater, för att inte säga vansinnigt provocerande. Exempelvis ”flexicuritymodell” (i punkt 19 om arbetslöshetsförsäkringen). Och: ”Lagen om anställningsskydd ska ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna” (i punkt 20 om arbetsrätten, en smärtpunkt för Socialdemokraterna). Båda frågorna ligger i utredningar som ska vara färdiga nästa år. Den nya arbetslöshetsförsäkringen ska träda i kraft valåret 2022, den nya arbetsrätten redan 2021, med eller utan vägledning från arbetsmarknadens parter. I synnerhet Centerpartiet hårdbevakar punkterna 19 och 20 och kommer att ha låg tolerans för avvikelser.

Samtidigt har Socialdemokraterna sina interna vänsterkritiker att tänka på. Samarbetspartnern Centerpartiet har kallats både ”arbetarfientlig” och ”löntagarfientlig” av facktoppar som knappast kommer att vara gladare den dag det anländer skarpa förslag om nedtrappad a-kassa och ändrade turordningsregler från den S-ledda regeringen. Mitt i alltihop – nästa år – inträffar dessutom en ovanligt stor avtalsrörelse som omfattar 2,8 miljoner löntagare. Sammantaget en perfekt storm av dåliga förutsättningar för den nya ministern.

Och då har man inte ens börjat prata om S-väljarna.

För vad säger de? I Demoskops/Expressens senaste opinionsmätning låg Socialdemokraterna på 24 procent, långt under sitt valresultat från 2018 och bara 2,6 procentenheter före Sverigedemokraterna. Det är skrämmande siffror för Stefan Löfven. Bland LO-väljare fördubblades stödet för SD i det senaste valet. Även Vänsterpartiet ökade. Att förlora arbetarna är inte bara en väljarkris för Socialdemokraterna. Det är en identitetskris som det inte syns något slut på.

Men det är en politisk evighet – tre år – till valet, och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark får göra som Olof Palme sa och ”ta ett helvete i taget”. Först i tur står Arbetsförmedlingen, som enligt januariavtalets punkt 18 ska reformeras ”i grunden”. Själva jobbförmedlandet ska läggas ut på privata entreprenörer medan Arbetsförmedlingen själv blir en stabsmyndighet som sköter statistik, analys och kontrollen av sagda entreprenörer och de arbetslösa.

Arbetsförmedlingen befinner sig redan i en gigantisk omställning. Mer än hälften av alla kontor ska läggas ned och generaldirektören Mikael Sjöberg lämnar sitt uppdrag i vår. Hans beslut om kontorsnedläggningar fick Centerpartiet att gå topp tunnor i taket. Frågan är hur mycket lugnare de blir av Löfvens försäkran i regeringsförklaringen att  ”Arbetsförmedlingen ska kunna ge service medan reformarbetet pågår”.

Så Eva Nordmark som ny minister är bara början. Minst lika viktigt för JA-samarbetet är vem som tar över Arbetsförmedlingen efter Mikael Sjöberg.

Trender

Uppåt: Övervikten. Över hälften av svenskarna är överviktiga. Om de senaste 12 årens ökningar fortsätter kommer de samhällsekonomiska kostnaderna vara 42 miljoner kronor år 2030.

Uppåt: Folkdräkt. Snart är de mainstream, om Riksdagen kan räknas som trendsetter. Finansminister Magdalena Andersson är rent av inne på sin andra, från Lidköpingstrakten. Hennes förra var en Västernärkedräkt. Centerpartister har alltid gillat folkdräkter. De sitter också emellanåt på SD-ledamöter.

Nedåt: Smartphones. Och det beror inte på att Stefan Löfven just har meddelat att mobiler förbjuds i skolan. Den globala försäljningen av smartphones minskade under årets andra kvartal med 1,7 procent till 368 miljoner enheter.Apple, som är trea på världsmarknaden, tappade hela 14 procent av sin försäljning av IPhones.

Nedåt: Stockholm. Trenden är bruten, nu är de som flyttar från Stockholm fler än de som flyttar in. Visserligen ökar befolkningen ändå, genom nyfödda och invandring. Men bland dem som kan välja har det hänt något. Särskilt flyttbenägna är barnfamiljer, enligt SvD:s analys av flyttstatistiken. Är det Nyköpings envisa kampanjer i tunnelbanan som har fått effekt?

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev