Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Det är aldrig för sent att göra en pudel

Publicerad: 20 februari 2019, 19:00

Fler borde göra som den tidigare biståndsministern Jan O Karlsson när han fick stå till svars för dubbla ersättningar – lägga sig platt och be om ursäkt.

Jag lyssnar på Morgan Johansson och tänker på den amerikanske ståuppkomikern Lenny Bruce och hans show på temat förnekelse. Varför kan inte politiker erkänna att det inte blev som de tänkt?


Ämnen i artikeln:

PolitikAnalys

Väljarna är inte dumma – ett uttryck som politikerna gärna slänger i ansiktet på varandra när de vill få fram att motståndaren försöker föra människor bakom ljuset. Ibland agerar de dock som om de faktiskt tror att vi är dumma. Det gäller inte bara Morgan Johansson. Men det var han som satt i "Agenda" häromkvällen och blev intervjuad av Anders Holmberg. Johansson skulle förklara u-svängen i Socialdemokraternas migrationspolitik, som på flera centrala punkter har blivit generösare jämfört med hur det lät i valrörelsen när partiet lovade att behålla den stränga politik som gällt sedan 2016 och som fick Åsa Romson att gråta.

Varken Stefan Löfven eller Morgan Johansson har framstått som några mjukisar. Tvärtom. Huvudlinjen har varit att Sverige inte kan ha andra regler än övriga EU för då skulle ”alla” komma till just våra gränser. Men det har hunnit rinna mycket vatten under broarna sedan regeringsbildningen och det nyfödda samarbetet med Liberalerna och Centern, som tillsammans med miljöpartisterna har fått Socialdemokraterna att backa på den mer hårdföra politik de gick till val på. Det är kanske inte så konstigt; landet skulle ha en regering och Stefan Löfven är satt att administrera andra partiers politik. Men Morgan Johansson tycks inte låtsas om att han och hans parti tvärvänt under galgen. Plötsligt vänder han det gamla ryggen och säger på det mest självklara sätt att det som behövs i flyktingpolitiken är humanitet och medmänsklighet. Som om det som var för ett par månader aldrig existerat.

Mina associationer går till Lenny Bruce, en av ståuppkomikens tidigaste anfäder, som i en klassisk monolog om förnekelse drog ned skrattsalvor när han sa att om din partner kommer på dig med att ligga bredvid någon annan i sängen: ”Just deny it”. Bara förneka. Var det så Stefan Löfven funderade när han för ett par veckor sedan vägrade erkänna att regeringen misslyckats med målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020? Det har funnits med i alla regeringsförklaringar sedan löftet avgavs på partikongressen 2013 i Göteborg. I år var det borta. Löfven svarar inte på frågan varför. I alla intervjuer säger han att arbetslösheten minskat och att sysselsättningen ökat, men han glider runt att målet och det heliga löftet inte har uppnåtts. Ett alternativ hade varit att tillstå att det kanske inte var det allra klokaste han kommit på: att sätta ett mål som man inte kan ha kontroll över, eftersom det står i relation till utvecklingen i andra länder.

Ulf Kristersson har aldrig gett uttryck för att han är en av dem som tror att den yttersta dagen ska komma i form av jordens undergång och en nedfallen himmel. Men det var vad han relaterade till som svar på alla frågor före valet om det fanns med i hans planer att bilda regering med enbart Moderater och Kristdemokrater. Det skulle aldrig hända – bara om himlen föll ned. Visserligen har en sådan regering inte släppts fram, men Kristersson var beredd, trots att himlavalvet fortfarande hänger där ovanför honom. Han ville antagligen inte svara på frågorna i valrörelsen av rädsla för att väljarna skulle tvivla på att det var hela Alliansen som gällde. Men det var ju endast under förutsättning att Alliansen blev större än de rödgröna. Om så inte skedde skulle det inte bli någon alliansregering, vilket stod klart långt före valet. Hade inte väljarna rätt att få ta del av Kristerssons plan B? Än så länge har han inte, vad jag har hört, pudlat för den villfarelsen.

Pudla – företeelsens upphovsman var Jan O Karlsson, tidigare biståndsminister, numera avliden. Den frispråkige ministern hamnade i blåsväder när han skulle stå till svars för varför han hade både statsrådslön och lön från EU. Till slut kallade han till presskonferens i Rosenbad och överraskade alla med att be om ursäkt. Han hade gjort fel, bekände han, och lade sig platt. Som pudlar tydligen gör när de får bannor med benen sprattlande i vädret.

Metaforen lever kvar. Det är bara att använda den.

Margit Silberstein, Politisk kommentator, skriver varannan vecka i Dagens Samhälle.

Ämnen i artikeln:

PolitikAnalys

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev