söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Bäst att inte boka semesterresan än på ett tag

Publicerad: 14 maj 2020, 11:18

Vänta med att boka utlandssemestern skriver DS Sigrid Melchior i en analys.

Det är ännu inte läge att boka sommarens Europasemester. Trots att rörelserestriktionerna nu börjar luckas upp riskerar den som vill bila på kontinenten i sommar att fastna bakom stängda gränser – eller låsas in i karantän.

Ämnen i artikeln:

AnalysEUCovid-19

SM

Sigrid Melchior


Den gångna veckan har de EU-länder som ”stängt ned” sina samhällen så smått börjat öppna upp dem igen. Den gradvisa uppluckringen av undantagsreglerna kommer att fortsätta i några veckor, med butiker, fabriker och skolor som öppnar, om än med begränsningar. Men hur blir det med resor?

Det var i mitten av mars som EU-kommissionen uppmanade EU-länderna att införa inresestopp från länder utanför unionen under 30 dagar, vilket regeringarna hörsammade.

Inresestoppet har förlängts en gång och i fredags bad kommissionen EU-länderna att förlänga med ytterligare en månad, till mitten av juni.

När det begav sig i mars bad EU-kommissionen samtidigt EU-länderna att inte stänga gränserna mellan sig. Men här slog regeringarna dövörat till. De flesta EU-länder har infört gränskontroller mot sina grannländer och restriktioner mot icke-nödvändiga resor, för att hindra spridningen av coronaviruset.

Gränserna mellan EU-länderna, som suddades ut på 1990-talet i och med Schengensamarbetet, har alltså ånyo kritats upp.

Faktum är att EU:s en gång stolta passunion och fria rörlighet i dag bara finns på pappret. Redan före coronakrisen, 2015, var det en handfull länder – däribland Sverige – som för att stoppa migranter återinförde gränskontrollerna och därefter har behållit dem i fem år, i strid mot EU-reglerna.

Senast i dagarna förlängdes de svenska gränskontrollerna till november 2020. Sveriges flagranta regelbrott chockerade 2016 och 2017, men är i dag så rutinmässigt att det inte ens blir en notis.

Ungefär hälften av världens turism går till Europa. Och turistindustrin är en betydande del av de spanska, italienska, franska och grekiska ekonomierna. Kommer turisterna att våga sig dit i sommar, och får de det över huvud taget?

Nu på onsdag väntas EU-kommissionen lägga fram en gemensam strategi för turismsektorn inför det annalkande sommarlovet. I den kommer kommissionen att försöka förmå EU-länderna att häva gränskontrollerna mellan sig: ”Begränsningar av den fria rörligheten och inre gränskontroller måste lyftas stegvis, innan vi kan ta bort restriktioner vid de yttre gränserna”, sa den ansvariga kommissionären, svenska Ylva Johansson.

Kommissionen försöker återigen förmå EU-länderna att gå i takt. Men det är inte det lättaste.

Den brittiska regeringen planerar att införa två veckors karantän för alla som kommer inresande – alltså ett artigt ”no, thank you” till utländska turister. I Frankrike förlängde regeringen nyligen landets undantagslagar till mitten av juli, men reglerna om två veckors karantän för inresande gäller inte européer, bara dem som kommer från utanför EU.

Och i veckan öppnas åter gränsen mellan Estland, Lettland och Litauen. Från och med nu kan man resa fritt mellan dessa grannländer, men alla som kommer någon annanstans ifrån kommer att tvingas sitta i karantän i två veckor.

Det är fler sådana kluster i vardande, där ett antal länder öppnar för resande sinsemellan men har restriktioner för dem som kommer utifrån. Österrike och Tjeckien förhandlar med Tyskland och andra grannländer om ett gemensamt resande i sommar.

Till och med reseallianser mellan länder i och utanför EU finns på ritbordet. Wall Street Journal har rapporterat att Danmark, Grekland, Österrike och Tjeckien diskuterar med Australien, Nya Zeeland och Israel om en ömsesidig öppning för sommarturism länderna emellan.

Så kanske blir det israeler och australiensare på Legoland i sommar, i stället för campande svenskar och tyskar. Och kanske får svenskarna i stället åka till Frankrike. Det enda som är säkert är att man gör bäst i att inte boka semesterresan än på ett tag.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev