Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Alla avtal kanske inte går att rädda – ens med Joe Biden

Publicerad: 4 februari 2021, 06:00

Europa andas ut efter Trump-eran och välkomnar USA tillbaka in i det globala samarbetet. Men efter fyra år med Trump har européerna ändå slutat se USA som garant för sin säkerhet.

Ämnen i artikeln:

EUAnalys

Sigrid Melchior


Under årets första stora debatt i EU-parlamentet nyligen diskuterade ledamöterna USA:s nya president och efterspelet till stormningen av Kapitolium. Från höger till vänster, med något enstaka undantag, uttrycktes lättnad över att Donald Trump nu var borta från makten, men också chock över våldsamheterna i Washington och oro för att samma sak skulle kunna ske i Europa.

Den tyske kristdemokraten Michael Gahler räknade upp allt han hoppades skulle kunna återupptas med president Joe Biden:

– En regelbaserad världsordning, Parisavtalet, Iranavtalet, global nedrustning, Open Skies, tvåprocentsmålet, Ukraina, WTO och [EU-USA-frihandelsavtalet] TTIP, hann Gahler rabbla innan hans mikrofon brutalt stängdes av eftersom han överskridit sin talartid.

Gahlers lista är i mångt och mycket EU:s gemensamma önskelista till Biden.

Under Donald Trumps år i Vita huset lämnade USA exempelvis det globala Parisavtalet, som förbinder världens länder att minska sina koldioxidutsläpp.

En av Joe Bidens första åtgärder från ovala rummet var att skriva under en presidentorder om att återansluta USA till klimatpakten, och EU och USA blir därmed återigen allierade i denna globala ödesfråga.

Donald Trump arbetade på olika sätt för att nedmontera de internationella institutioner som garanterar samarbete och en regelbaserad världsordning – vare sig det gäller fred, kultur, klimat eller handel.

Bland annat såg han till att Världshandelsorganisationens (WTO), som ska lösa handelskonflikter, inte kunde fundera ordentligt genom att ordna så att att vissa nyckelpositioner inte fylldes.

USA drog sig ur Iranavtalet, som ger omvärlden insyn i Irans fruktade kärnenergiprogram i utbyte mot ökad handel med iranierna. Och USA lämnade både det amerikansk-ryska INF-avtalet om att skrota vissa kärnvapen – ett avtal som när det slöts 1987 betraktades som slutet på kalla kriget – och Open Skies-avtalet som tillåter spaningsflygningar över varandras territorium.

Det är inte säkert att alla dessa avtal går att rädda, ens med Biden.

Och även om Joe Biden levererar allt på EU:s och Michael Gahlers önskelista, så har någonting på djupet förändrats i den transatlantiska relationen under Trumpåren. Nämligen européers syn på USA:s roll i världen.

I en opinionsundersökning från tankesmedjan European Council of Foreign Relation och Yougov uppger en majoritet av de tillfrågade i Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Portugal, Ungern, Polen, Italien, Storbritannien och Spanien att de tror att Kina kommer att gå om USA som världens mäktigaste land inom tio år.

Och fler än sex av tio uppger att de inte alltid kan lita på att USA försvarar dem, och att Europa därför måste investera mer i sin egen säkerhet. I Sverige håller 71 procent med om det påståendet.

Statsvetarna och analytikerna Ivan Krastev och Mark Leonard kontrasterar dagens opinionsläge mot hur det såg ut för snart 20 år sedan, då Europas länder var djupt splittrade i synen på Irakkriget. Trots att europeiska länder den gången var oeniga ifrågasatte de inte USA:s makt eller muskler att styra i världen. I dag gör de det.

Att en majoritet vill att Europa ska ta större ansvar för sin egen säkerhet behöver inte nödvändigtvis betyda att det är just EU-samarbetet som åsyftas.

Men i EU-institutionerna spånar man ändå kring det som kallas ”strategisk autonomi” och ”europeisk suveränitet” för unionen – i princip att Europa ska spela en större roll och vara mer aktivt i omvärlden, särskilt i sitt eget närområde, och samtidigt föra en mer protektionistisk industripolitik.

I den svenska debatten har frågan om medlemskap i försvarsalliansen Nato återigen väckts till liv. Enligt en färsk mätning från Aftonbladet/Demoskop stödjer 46 procent ett svenskt medlemskap – nästan 10 procentenheter mer än för två år sedan och den högsta siffran någonsin.

Europa verkar förbereda sig mentalt för en tid då USA förlorat rollen som världens supermakt. Vad det innebär för Europa- och EU-politiken lär visa sig de kommande åren.

Trender

Uppåt

⬆️ Polska abortprotester. Nya protester har blossat upp runt om i Polen till följd av det näst intill heltäckande abortförbud som nu införs. I oktober i fjol pågick landsomfattande protester sedan den polska författningsdomstolen slagit fast att abort är förbjudet i samtliga fall förutom som en följd av våldtäkt eller incest, eller när moderns liv står på spel.

⬆️ Aleksej Navalnyj. I hela Ryssland demonstrerar människor till stöd för den gripne oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och mot Vladimir Putin och det ryska styret. Protesterna, där tusentals demonstranter har gripits, följer på att Navalnyj och hans team i en dokumentärfilm avslöjat ett bombastiskt lyxpalats som förmodas tillhöra Putin. I ett gemensamt uttalande fördömer 26 av de 27 EU-länderna – alla utom Ungern – massgripandena och kräver att Navalnyj släpps.

Nedåt

⬇️ Européer – go home. EU-medborgare som lever i Storbritannien och som har rätt att ansöka om uppehållstillstånd i enlighet med det brittiska utträdesavtalet ur EU efter brexit, erbjuds nu 2 000 pund samt resekostnaden ifall de i stället återvänder till sina hemländer.

⬇️ Alltid uppkopplad. EU-parlamentet anser att arbetstagare pressas att vara uppkopplade och svara på mejl på sin fritid, som en följd av den digitala utvecklingen och ökat hemarbete. I en resolution uppmanar parlamentet EU-kommissionen att lägga fram ett lagförslag som garanterar anställdas ”rätt att koppla ned” på sin fritid. Kommissionen är däremot inte skyldig att följa parlamentets uppmaning.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev