Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

”Regioner bör stärka arbetet med klimatanpassning”

Hållbarhet

De senaste skyfallen har visat sjukhusens sårbarhet. Även regionerna bör ha klimatanpassning som ett tydligt uppdrag, anser forskare vid Linköpings universitet.


Jönköpings villkor för sparkcykelföretag väcker intresse

Infrastruktur

Växjö och flera andra kommuner säger fortsatt nej till elsparkcyklar. Men Jönköping har sagt ja – med tydliga villkor och begränsningar.

Innehåll från PVF Yrke & Utbildning

PVF Teknikcentrum – en unik och framgångsrik branschskola

Innehåll från PVF Yrke & Utbildning


Låt alla på jobbet läsa DS – nu lanseras smart grupplösning

Digitalisering

”Vi satsar på träffsäker journalistik med ett unikt beslutsfattarperspektiv och vill ju att den ska nå många”, säger chefredaktör Christina Kennedy.


Bidrag efterlyses för flytt till norra Sverige

Kompetensförsörjning

Några månadslöner i flyttbidrag kan locka arbetskraft till Västerbotten, tror landshövdingen där. Kommunalrådet Claes Nordmark i Boden vill också se statliga åtgärder mot kompetensbrist.


Polarisering främst inom kommuner – ”tydligare mönster än vi trott”

Demokrati

Sverige har inte samma polarisering mellan stad och land som Storbritannien och USA – skillnaderna finns snarare mellan tätort och landsbygd i en och samma kommun. Det visar en ny studie från Linköpings universitet.

SD rycker fram i det glesa Sverige

Kommunpolitik

Sverigedemokraterna är det nya glesbygdspartiet. Dagens Samhälles granskning visar att SD vuxit klart snabbare än något annat parti i de glesbefolkade valdistrikt som ofta ligger långt från kommunernas tätorter.


Stabila betyg men fortsatt stora skillnader mellan elever

Skola

Bland eleverna som slutade nian i våras är andelen gymnasiebehöriga något högre än förut. Social bakgrund spelar fortsatt stor roll.


”Folk ska använda vattnet smartare”

Infrastruktur

Vattenbristen är nu stor på många håll i landet. Två Hallandskommuner siktar på att rejält minska förbrukningen av dricksvatten.


Fack kräver insyn i ”svarta lådan”

Digitalisering

Utredningen som vill ge kommuner rätt att låta robotar fatta beslut får nu hård kritik av Akademikerförbundet SSR, som ser risk att algoritmerna blir en ”svart låda”.

Känsliga uppgifter spreds via kod till biståndsrobot

Socialtjänst

I biståndsroboten Ernsts programkod gömmer sig något som inte hör hemma där: hundratals namn och personnummer på invånare i Trelleborgs kommun. Nu har koden lämnats ut, utan att sekretessprövas. Har kommunen koll på sin egen kod? Läckan belyser en kontroversiell fråga.


Karlstad är vattensäkrat – det räddar liv

Infrastruktur

Efter flera drunkningsolyckor i helgen ställs nya krav på ökad vattensäkerhet. Karlstad är en av de kommuner som kan visa vägen.


Klimatanpassning: ”För svårt att ta reda på vilka sårbarheter som finns”

Stadsbyggnad

Skyfall, rasrisk, hetta. Kommunerna måste lättare få tillgång till all den kunskap som finns hos expertmyndigheterna om hur den enskilda kommunen måste anpassa sig till ett förändrat klimat. Det anser kommunalrådet Karin Jonsson (C ), ordförande i SKR:s samhällsbyggnadsberedning.

”Vår åkermark måste bevaras”

Se fler branschtitlar från Bonnier News