Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Missa inte Dagens Samhälles temavecka om hållbarhet och Agenda 2030

Hållbarhet

Med start på måndag inleder Dagens Samhälle ett tema på webben om hur svenska kommuner jobbar för att de ambitiösa målen i Agenda 2030 ska nås.


SD-politiker häktad misstänkt för mord

Demokrati

En sverigedemokratisk kommunpolitiker från Västra Götaland misstänks för mord och omhäktades på fredagen.


Kaos i lokalt parti – val av kommunstyrelse sköts upp

Demokrati

Tre av fem fullmäktigeledamöter har lämnat det lokala partiet Hela Edas lista. Valet av ny kommunstyrelse i Eda har skjutits upp på grund av den politiska röran.

Innehåll från Archus

Enklare upphandling skapar värde för kommuner

Innehåll från Archus


Tvåan i skattetoppen sänker skatten

Skatt

Styrande M är överens med största partiet SD om en skattesänkning i Munkedal med 25 öre. Kommunen har landets näst högsta skattesats – en position man gärna slipper, medger kommunstyrelsens ordförande Christoffer Rungberg (M).


Låt alla på jobbet läsa DS – nu lanseras smart grupplösning

Digitalisering

”Vi satsar på träffsäker journalistik med ett unikt beslutsfattarperspektiv och vill ju att den ska nå många”, säger chefredaktör Christina Kennedy.


Skulptörens recept: Så lockar man kommunerna att köpa konst

Arbetsvillkor

Att lyckas sälja sina alster till offentlig sektor är drömmen för många kämpande konstnärer – men hur får man kommunerna att nappa? 91-årige skulptören Carl-Gustaf Ekberg i Danderyd har knäckt koden.


Fyra C-toppar lämnar kommunpolitiken

Demokrati

På kort tid har fyra centerpartistiska kommunstyrelseordförande i Dalarna meddelat att de lämnar sina uppdrag i samband med valet.


Mer pengar till cirkulär upphandling

Upphandling

Regeringen skjuter till extra pengar för att hjälpa kommuner och regioner att göra cirkulära och fossilfria upphandlingar.


Oschyssta villkor i byggföretag med uppdrag i offentlig sektor

Upphandling

Nästan alla utländska byggföretag i en ny granskning hade problem med dumpade löner, obetalda skatter eller att man rapporterat felaktigt till olika register. Företagen har jobbat både för privat och offentlig sektor. Nu anmäls 12 av dem till polisen.


Biblioteken utsatta när samhället stängde: ”Alla måste ta sitt ansvar”

Socialtjänst

Pandemin har inneburit en tung börda för biblioteken i mötet med utsatta personer, konstaterar en ny rapport. I Stockholm har Stadsbiblioteket anställt en socionom för att avlasta bibliotekarierna.


Professorn: ”It-avdelningen ska ner i källaren”

Digitalisering

De som gör digitaliseringen till en it-fråga kommer att få lida stort. Det säger informatikprofessorn Johan Magnusson som menar att utvecklingen måste ägas av verksamheterna, inte it-chefen.

Glesbygden kan bli hubbar för digitalisering

Digitalisering

EU har storslagna digitaliseringsplaner och i dessa förväntas regionerna spela en huvudroll. I Sveriges ligger flera regioner i startgroparna för att få bli en digital innovationshubb. De hoppas att glesbygden ska spela en viktig roll för digitaliseringen.


SD-närmandet splittrar KD:

”Ett slag i ansiktet på partiets bas”

Demokrati

”Det är en sorg för mig att det parti jag tillhörde öppnade för SD”, säger en lokal toppolitiker som lämnat KD. Dagens Samhälle har pejlat läget lokalt i Kristdemokraterna.


Linköping bryter akut med Attendo – ”Vårt förtroende är förbrukat”

Upphandling

Rapporter om missförhållanden gör att Linköping akut bryter avtalet med Attendo för äldreboendet Ånestad. ”Situationen är bedrövlig”.


Stockholms stad tvärvänder:

Alla får tillgång till alternativa skolappen

Digitalisering

”En stor sak för digitaliseringen av samhället”, kommenterar Christian Landgren, en av grundarna.

Debattsvepet 17 september: ”Löfvens efterträdare bör be MP om ursäkt”

Se fler branschtitlar från Bonnier News