Smakprov ur tidningen

”Situationen är knappt hanterbar”

Pengar går att lösa. Staten ska låna och staten ska spara till flyktingkrisen. 
Och kommunerna och landstingen kan gott höja skatten, anser finansministern. Men att ta emot ännu fler flyende människor? Där hoppas Magdalena 
Andersson (S) att flyktingarna själva ska förstå att taket är nått.

Här är välfärden mest och minst privatiserad

84 procent av välfärden drivs i kommunal regi. 16 procent är privatiserad. I hög grad är privatiseringar ett Stockholmsfenomen. Moderata Täby har nästan hälften av sin välfärd utlagd. S-styrda Arvidsjaur har ”nolltolerans”. DS listar landets mest och minst privatiserade kommuner och landsting.

Kommuntoppar vill ha större flyktingansvar

Vi klarar etableringen av nyanlända flyktingar bättre än Arbetsförmedlingen - ge oss ansvaret! Det säger två av tre toppolitiker i de kommuner som tar emot flest. Missnöjet med myndighetens arbete är massivt.

Kommuner sänker krav på kompetens

Varje dag söker 300 ensamkommande unga asyl i Sverige. Kommuner öppnar boenden på löpande band och anställer i ett rasande tempo den personal som går att få tag i. Kraven på utbildning sänks och belastningsregistret kontrolleras i efterhand.

Välfärdsbolagen slår nya rekord

Ur tidningen nr 36, 2015 Debatten till trots – kommuner och landstings köp av privat vård, skola och omsorg bara ökar. Förra året köpte de kärnverksamhet för 103 miljarder och bolagens andel av välfärdskakan har aldrig varit större.

Flyktingbarnen skickas vidare

Ur tidningen nr 35, 2015 Tusentals ensamkommande barn sätter aldrig sin fot i den kommun som på papperet tar emot dem. I stället skickas de vidare till andra platser, ofta långt från den socialtjänst som ansvarar för dem.

Kommuntoppar bor helst i villa

Varannan svensk bor i lägenhet. Det gör inte kommunstyrelsernas ordföranden – 87 procent av dem bor i egna hus. Allra mest exklusivt bor Ekerös kso, Adam Reuterskiöld, i en herrgård från 1600-talet.

Privata stängs ute från bemanningsmiljard

Ur tidningen nr 33, 2015 Regeringens extramiljard till bemanning ska nå hela äldreomsorgen. Men många kommuner tänker inte göra pengar tillgängliga för sina privata utförare, visar Dagens Samhälles undersökning.

De är Sveriges mest kostnadseffektiva kommuner

Ur tidningen nr 32, 2015 Förortskommuner dominerar stort bland de kommuner som driver den mest kostnadseffektiva kärnverksamheten i förhållande till förutsättningarna. Solna är billigast av alla.

”Statens stöd måste höjas”

Ur tidningen nr 31, 2015 Hittills i år har närmare 40 000 asylsökande genomgått hälsoundersökningar, vilket är nästan 70 procent fler än under samma period förra året. Flera landsting vidtar åtgärder för att klara det ökande trycket, men påpekar att den statliga ersättningen är för låg.