Smakprov ur tidningen

LIVE 8.30-10: Digitala tjänster revolutionerar sjukvården

Hur digitala tjänster kommer att revolutionera sjukvården - ett seminarium arrangerat av Telia och Dagens Samhälle. Möt John Nosta, USA:s ledande strateg inom Digital Health och lyssna till den efterföljande paneldiskussionen. Tid: 30 juni kl 08:30 - 10:00.

Dolda makthavare styr politiken

Ur tidningen nr 25, 2015 De arbetar med politik men är inte politiker. Nu tågar proffsen in i maktens boning. På fyra år har kåren av politiska sekreterare ökat från 500 till 700 – medan antalet förtroendevalda stadigt minskar.

Danska Århus står modell för Sverige

Ur tidningen nr 24, 2015 Mona Sahlins nationella strategi mot extremism kommer att bygga på Århusmodellen. ”Till skillnad mot oss vaknade de tidigt”, säger hon, på besök i Danmark tillsammans med svensk polis och representanter för 17 kommuner.

Kommunerna tar över nyhetsmatchen

Ur tidningen nr 23, 2015 På tio år har mediehusen krympt redaktionerna med 25 procent. Samtidigt har antalet kommunala kommunikatörer ökat med 106 procent. Och nu har det hänt: kommunikatörerna i kommuner, landsting och regioner är fler än dagspressjournalisterna.

Här är alla superkommuner

Ur tidningen nr 22, 2015 SM i kommunal utveckling? Ja, nästan. DS har i samarbete med WSP rangordnat landets 290 kommuner i tio olika kategorier. Vinnarna är de som har haft bäst utveckling de senaste fem åren – och har bäst läge inför framtiden. Kvalar din kommun in på topplistorna?

Kommunerna missar bredbandsmålet

Ur tidningen nr 21, 2015 Den digitala klyftan växer - skillnaden mellan bästa och sämsta kommuner vad gäller tillgång till bredband är gigantisk. Många kommuner klarar inte ­regeringens mål att nio av tio hushåll ska ha snabbt bredband till 2020. Statens stödpengar räcker inte och marknadens aktörer avstår nätbyggen utanför tätorterna.

Privata utredare drar in miljarder

Ur tidningen nr 20, 2015 De offentliga utredningarna blir färre. Kommunkontoren avlövas på kompetens. Då kliver de privata utredarna in. De växande konsultbolagen har blivit samhällsbyggare och påverkar politiken i samspel med PR-bolagen.

Välfärdens guldgrävare - gör storvinster på de mest utsatta

Ur tidningen nr 19, 2015 Att ta hand om samhällets mest utsatta är en lukrativ affär. Företagen som driver hvb-hem, gruppboenden och behandlingshem har en lönsamhet som övertrumfar de flesta av landets börsbolag, visar Dagens Samhälles granskning.

Köpjakt på kommunala bostäder

Ur tidningen nr 18, 2015 Det är köprusch på begagnade allmännyttiga bostadsområden. Nya privata spekulanter som Ica, Ikea och Gekås slåss om få affärer på en överhettad marknad – i väntan på en kommunal försäljningsvåg.

Pressade vinster i välfärden

Ur tidningen nr 17, 2015 Regeringens utredare Ilmar Reepalu ska de kommande åren undersöka hur ”vinster i välfärden starkt ska begränsas”. Men verkligheten tycks ordna det av sig självt: vinstmarginalerna är blygsamma. Det visar DS granskning av de 16 största privata välfärdsjättarnas bokslut för 2014.