De regerar över tre olika Sverige

Moderaterna styr över de rika och välmående, Centern över de äldsta och lägst utbildade och Socialdemokraterna i kommuner med flest arbetslösa och biståndstagare. Det visar Dagens Samhälles granskning.

Så snabbt ökar välfärdsnotan

Ur tidningen nr 14, 2015 Kommunernas resultat 2014 såg bra ut, plus 10 miljarder. Men under ytan växer hoten: antalet förlustkommuner dubblerades, fler än hälften redovisar ohållbara resultat och kostnaderna rusar.

Kaplans kalkyler för modulhus spricker

Ur tidningen nr 13, 2015 Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) vill bygga modulhus för att lösa flyktingars behov av boende. Det riskerar att bli Sveriges dyraste och sämsta bostadslösning någonsin.

Vilks: "Man förstår att terror fungerar”

Ur tidningen nr 12, 2015 Lars Vilks har tvingats lämna Höganäs, där han levt hela sitt liv. Tidigare var han en excentrisk tillgång för kommunen, men efter attentatet i Köpenhamn är han en person som sprider oro vart han än kommer.

Granskare som inte tål en granskning

Ur tidningen nr 11, 2015 Den omtalade Researchgruppen har byggt upp ett åsiktsregister över medborgare som medverkar på internetforum. Expressen och Aftonbladet har i samarbete med gruppen avslöjat namn, adress och rasistiska kommentarer från lokalpolitiker och privatpersoner. Men vilka kretsar tillhör Researchgruppen själv? Här är reportaget som Fokus stoppade.

Kommunpolitikerna: ”Släpp in dem!”

Ur tidningen nr 10, 2015 Trots att trycket ökat kraftigt de senaste åren anser fyra av fem lokala toppolitiker att deras kommun har ett flyktingmottagande med bra kvalitet. Endast en av tio vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar. Det visar en granskning i veckans nummer av Dagens Samhälle.

De är välfärdens 100 viktigaste kvinnor 2015

Ur tidningen nr 9, 2015 I det privata näringslivet är kvinnor fortfarande i minoritet på topposterna, men inom välfärden har jämställdheten nått betydligt längre. Dagens Samhälle listar de 100 viktigaste kvinnorna inom vård, skola och omsorg. Tillsammans styr de över 380 miljarder kronor och 405 000 anställda.

PR-eliten tar över den politiska makten

Ur tidningen nr 8, 2015 De är minst 2 000 och ser till att det politiska maskineriet fungerar. Ena stunden skriver de tal och formulerar utspel, i nästa påverkar de beslut som konsulter och ägnar sig åt lobbying. En okänd elit är på väg att ta över i politiken.

Doktorn kan kompa - i fyra år

Ur tidningen nr 7, 2015 Landstingens kompskuld till läkarna motsvarar 1,6 miljarder kronor. Sjukhuschefen i Torsby är den läkare som har samlat på sig mest, 7 600 timmar. Det är mer än fyra års komptid.

Folkvalda tappar makt till politisk elit

Ur tidningen nr 6, 2015 Rekordmånga nya politiker tar nu plats i landets fullmäktige efter höstens val. Men demokratiexperter varnar för att en politisk elit håller på att ta över - elitpolitiker och topptjänstemän kör över de folkvalda.