Granskare som inte tål en granskning

Ur tidningen nr 11, 2015 Den omtalade Researchgruppen har byggt upp ett åsiktsregister över medborgare som medverkar på internetforum. Expressen och Aftonbladet har i samarbete med gruppen avslöjat namn, adress och rasistiska kommentarer från lokalpolitiker och privatpersoner. Men vilka kretsar tillhör Researchgruppen själv? Här är reportaget som Fokus stoppade.

Kommunpolitikerna: ”Släpp in dem!”

Ur tidningen nr 10, 2015 Trots att trycket ökat kraftigt de senaste åren anser fyra av fem lokala toppolitiker att deras kommun har ett flyktingmottagande med bra kvalitet. Endast en av tio vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar. Det visar en granskning i veckans nummer av Dagens Samhälle.

De är välfärdens 100 viktigaste kvinnor 2015

Ur tidningen nr 9, 2015 I det privata näringslivet är kvinnor fortfarande i minoritet på topposterna, men inom välfärden har jämställdheten nått betydligt längre. Dagens Samhälle listar de 100 viktigaste kvinnorna inom vård, skola och omsorg. Tillsammans styr de över 380 miljarder kronor och 405 000 anställda.

PR-eliten tar över den politiska makten

Ur tidningen nr 8, 2015 De är minst 2 000 och ser till att det politiska maskineriet fungerar. Ena stunden skriver de tal och formulerar utspel, i nästa påverkar de beslut som konsulter och ägnar sig åt lobbying. En okänd elit är på väg att ta över i politiken.

Doktorn kan kompa - i fyra år

Ur tidningen nr 7, 2015 Landstingens kompskuld till läkarna motsvarar 1,6 miljarder kronor. Sjukhuschefen i Torsby är den läkare som har samlat på sig mest, 7 600 timmar. Det är mer än fyra års komptid.

Folkvalda tappar makt till politisk elit

Ur tidningen nr 6, 2015 Rekordmånga nya politiker tar nu plats i landets fullmäktige efter höstens val. Men demokratiexperter varnar för att en politisk elit håller på att ta över - elitpolitiker och topptjänstemän kör över de folkvalda.

Köerna till landets äldreboenden växer

Ur tidningen nr 5, 2015 Över 1 800 personer väntar just nu på att få den plats på äldreboende som de har beviljats. 300 av dem har köat i mer än ett år. I Sundsvall är väntetiderna bland de längsta i landet.

Kommunerna som vinner skattjakten

Ur tidningen nr 4, 2015 Gruvboomen placerar Norrbotten i topp när Dagens Samhälle rankar kommunernas skattekraft. Stockholmskommuner tar otippade bottenplatser. Den kommunala skattekraftens utveckling de senaste tio åren avslöjar otippade vinnare i den kommunala tillväxtkampen.

De är vinnare och förlorare i regionernas kamp

Ur tidningen nr 3, 2015 Vilka delar av landet har starkast ekonomi? Var är tillväxten snabbast, sysselsättningen högst, inflyttningen störst? Var är det flest välutbildade eller var skapas mest nya jobb? I veckans tidning har Dagens Samhälle granskat regionernas utveckling.

Kommuner har en naiv syn på extremism

Ur tidningen nr 2, 2015 Många skönmålar, nonchalerar eller är bara naiva. Mona Sahlin, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, kritiserar kommunernas hantering av problemet. "Kommunerna bör ha planer mot extremism", förklarar hon.