Välfärdens guldgrävare - gör storvinster på de mest utsatta

Ur tidningen nr 19, 2015 Att ta hand om samhällets mest utsatta är en lukrativ affär. Företagen som driver hvb-hem, gruppboenden och behandlingshem har en lönsamhet som övertrumfar de flesta av landets börsbolag, visar Dagens Samhälles granskning.

Köpjakt på kommunala bostäder

Ur tidningen nr 18, 2015 Det är köprusch på begagnade allmännyttiga bostadsområden. Nya privata spekulanter som Ica, Ikea och Gekås slåss om få affärer på en överhettad marknad – i väntan på en kommunal försäljningsvåg.

Pressade vinster i välfärden

Ur tidningen nr 17, 2015 Regeringens utredare Ilmar Reepalu ska de kommande åren undersöka hur ”vinster i välfärden starkt ska begränsas”. Men verkligheten tycks ordna det av sig självt: vinstmarginalerna är blygsamma. Det visar DS granskning av de 16 största privata välfärdsjättarnas bokslut för 2014.

”Välfärdsstaten bygger inte på altruism”

Ur tidningen nr 17, 2015 Förbjud gåvor till tiggare, men förbjud inte tiggeriet. Erkänn de problem som Sverigedemokraterna pekar på i stället för att stämpla dem som rasister. Det är bara ett par av alla inlägg i debatten från Bo Rothstein, statsvetarprofessorn som med förkärlek lämnar sitt elfenbenstorn. I intervjun med DS ger han även sin syn på bland annat EU, de ratade unga männen, genusforskningen och identitetspolitiken.

Skolsverige delas upp i A- och B-lag

Ur tidningen nr 16, 2015 Skolsegregationen ökar. Fortfarande är det i storstäderna som skillnaderna mellan olika skolor är störst. Men nu växer klyftan i mindre kommuner och allt fler elever saknar betyg för att börja gymnasiet.

De regerar över tre olika Sverige

Ur tidningen nr 15, 2015 Moderaterna styr över de rika och välmående, Centern över de äldsta och lägst utbildade och Socialdemokraterna i kommuner med flest arbetslösa och biståndstagare. Det visar Dagens Samhälles granskning.

Så snabbt ökar välfärdsnotan

Ur tidningen nr 14, 2015 Kommunernas resultat 2014 såg bra ut, plus 10 miljarder. Men under ytan växer hoten: antalet förlustkommuner dubblerades, fler än hälften redovisar ohållbara resultat och kostnaderna rusar.

Kaplans kalkyler för modulhus spricker

Ur tidningen nr 13, 2015 Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) vill bygga modulhus för att lösa flyktingars behov av boende. Det riskerar att bli Sveriges dyraste och sämsta bostadslösning någonsin.

Vilks: "Man förstår att terror fungerar”

Ur tidningen nr 12, 2015 Lars Vilks har tvingats lämna Höganäs, där han levt hela sitt liv. Tidigare var han en excentrisk tillgång för kommunen, men efter attentatet i Köpenhamn är han en person som sprider oro vart han än kommer.

Granskare som inte tål en granskning

Ur tidningen nr 11, 2015 Den omtalade Researchgruppen har byggt upp ett åsiktsregister över medborgare som medverkar på internetforum. Expressen och Aftonbladet har i samarbete med gruppen avslöjat namn, adress och rasistiska kommentarer från lokalpolitiker och privatpersoner. Men vilka kretsar tillhör Researchgruppen själv? Här är reportaget som Fokus stoppade.