Kommunals egen utredare: ”Carema oskyldigt anklagat”

Det var konflikten mellan läkar­företaget Trygg Hälsa och sjuksköterskorna som var huvudproblemet på Koppargården. Inte Carema Care. Det säger Hans Kilsved som för Kommunals räkning granskat den påstådda vårdskandalen.

Tycker du att det här är intressant?

Den här artikeln publiceras i tidningen Dagens Samhälle. Du kan prova en gratis prenumeration här.

Kommunal förstod aldrig vidden av konflikten mellan läkare och sjuksköterskor på Koppargården och kom på efterkälken när mediestormen blåste upp hösten 2011.

Arbetstagarkonsulten Hans Kilsved har för Kommunals räkning granskat Koppargården och ytterligare ett antal välfärdsverksamheter som figurerat i media. Uppdraget har varit att föreslå hur Kommunal snabbare ska uppfatta problem på en arbetsplats.

Hans Kilsved har gått igenom dokument och intervjuat personer som under Caremas tid på Koppargården hade insyn i verksamheten. Hans Kilsveds slutsats skiljer sig inte från den som Dagens Samhälle redovisat:

Annons

– Det var samarbetssvårigheterna mellan sjuksköterskorna på Koppargården och läkaren från företaget Trygg Hälsa som var huvudproblemet, säger Kommunals utredare.

Hans Kilsved anser att mediernas sätt att hantera Koppargården hade allvarliga brister.

– Det är skandalöst att blöjvägningen fortfarande finns kvar som inslag i bilden av vanvård, det tycker jag är punkt ett. Punkt två är att man gav en bild av vanvård, medan det i själva verket handlade om ett antal incidenter och risk för vanvård, säger han.

Hans Kilsved insåg snabbt att de personer han intervjuade berättade sådant som inte rymdes i den etablerade nidbilden av Koppargården.

– Det blev väldigt tydligt att någon ville trycka till Carema. Jag förstod att det fanns en grundläggande konflikt med läkarföretaget Trygg Hälsa, som för att rentvå sig självt målade upp Carema som förfärligt, säger Hans Kilsved.

Den verkliga historien innehåller nyanser som inte fångades upp av ledaren i mediedrevet, Dagens Nyheter, konstaterar Hans Kilsved. Till exempel att kommunen hade godkänt bemanningsnivån och vid inspektioner inte funnit allvarliga fel. 

Att Marie Sundström, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i stadsdelen Hässelby-Vällingby, privat tyckte att bemanningen var för låg handlade inte i sak om Carema Care.

– Det hon sa betydde ju bara att hon tyckte att bemanningen borde vara högre. Men MAS riktade kritiken mot Carema, trots att den borde ha riktats mot kommunen.

Läkarföretaget Trygg Hälsa, som MAS valde att stötta, har en märklig roll, anser Hans Kilsved. I stället för att granskas, hyllas detta privata företag som viktig visselblåsare. Det finns frågetecken att räta ut kring Trygg Hälsas egen bemanning och samarbetet med personalen på Koppargården.

– Jag uppfattar inte företaget som seriöst, säger han.

Kommunal har nekat Dagens Samhälle att ta del av Hans Kilsveds rapport.

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 6, 2013.

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här 

Senast publicerat

Igår 08:48

Barnmorskor måste sätta kvinnans behov främst

Malin Lernfelt, liberal debattör, fd ledarskribent
2 december

Riskfrågan bör vägas utifrån helheten

Rosie Kvål, riskkonsult, Brandskyddslaget
2 december

Glöm inte bort rättsväsendet, Shekarabi

Fredrik Svärd, Ulf Lindén & Johan Norin, jurister med IT-inriktning
2 december

Abortsköterskor hjälper bara abortmotståndarna

Adam Garneij, ordförande CUF Göteborg