Viktigt att idrotten tar strid mot hedersvåld

Hedersvåld. Idrotten har stor betydelse för integrationsarbetet. Vi känner stor tacksamhet för att Svenska Ishockeyförbundet på ett tydligt sätt kritiserat hedersvåldskulturen.
Sara Mohammad & Anders Leckne , riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime
Annons

Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt, utvecklingsschefen Henrik Haraldsson och förbundets styrelse har på ett synnerligen förtjänstfullt sätt tagit ställning mot den hedersvåldskultur som finns i Sverige.

Ett tydligt exempel på det ägde rum i Örebro (11 februari) och i Stockholm (13 februari). Under pauserna i matcherna mellan Sverige och Finland spelades en video upp med det tal Fadime Şahindals höll till Sveriges riksdag två månader innan hon kallblodigt mördades av sin far. 

Det går inte med ord att beskriva den tacksamhet och stolthet vi känner gentemot Svenska Ishockeyförbundet som så rakryggat valt att stå upp för alla de ungdomar som av religiösa och kulturella föreställningar inte kan delta i den svenska idrottsverksamheten.

Annons

Idrotten som ska förbrödra och skapa gemenskap är oåtkomlig för de ungdomar som drömmer om att få delta i fysiska aktiviteter, men som förvägras det av föräldrar och indirekt av ett samhälle som står handfallet inför fenomenet hedersvåldskultur.

Idrotten är ett viktigt integrationsverktyg. Kanske till och med ett av de viktigaste, förutsatt att de nyanlända ungdomarna får en reell möjlighet att delta i idrottsgemenskapen. 

Till detta ska givetvis även läggas att idrotten inte  bara fostrar utan även är en mycket viktig kugge i det förebyggande hälsoarbetet.

Men kunskapen om hedersvåldets värderingar och dess vidriga fysiska och psykiska konsekvenser behöver inte bara spridas till hockeypubliken utan i än högre grad till beslutsfattare. 

Det finns en stor okunskap, inte minst hos politiker och journalister, om vilka värderingar som styr hedersvåldskulturen. Det är viktigt att okunskapen minskar så att de som drabbas, främst unga kvinnor i det svenska samhället, får ett liv med högre kvalitet.

Inte sällan läser vi i tidningar och hör i media vackra ord om att samhället måste bli tuffare och att vi inte ska vara flata inför nya kulturella företeelser i samhället. 

Det sägs att vi måste vara tydliga och starka i uppfattningen att människor i sig aldrig är ett problem, inte ens om det kommer många på en gång till Sverige. 

Det sägs att det handlar om vår förmåga att som samhälle upprätthålla de principer och mänskliga värderingar som vi sätter högt. Och det är i sig helt korrekt.

Men kanske det då är hög tid att förpassa religionen och kulturella skillnader på badhus och i gymnastiksalar till de platser de hör hemma eller kanske till och med till utvisningsbåset.

Vi som ideellt arbetar inom riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF) hoppas att filmen om Fadime och vårt arbete på ett liknande sätt kan understödjas även av andra idrotter. 

Vi ser fram emot att få uppvakta Riksidrottsförbundet.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

  • Sara Mohammad, ordförande och grundare, riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF)
  • Anders Leckne, ambassadör 2015, riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Fler artiklar om Demokrati

Idag 10:53

Skattepengar ska inte gå till daltande med terrorister

Naod Habtemichael, ordf Centerstudenter Göteborg
24 mars

”Fi:s feminism är rent kvinnofientlig”

Linnea Hylén, ledamot i CUF:s internationella kommitté
24 mars

KD: Stärkt EU ger tryggare Europa

Lars Adaktusson mfl, Europaparlamentariker (KD)
23 mars

”Malmöbornas trygghet har ignorerats”

Tony Rahm, andre vice ordf (M) fritidsnämnden Malmö
23 mars

”Porta dem som trakasserar på badhusen”

Anna König Järlmyr & Bo Sundin, Moderaterna, Stockholms stad

Senast publicerat

Idag 15:29

Vill C skapa kaos med SD i hejarklacken?

Hedda Berkesand, språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen
Idag 13:15

Nu tar vi ledartröjan inom offentlig upphandling

Johnny Magnusson mfl, regionstyrelsens ordförande (M) Västra Götalandsregionen
Idag 10:53

Skattepengar ska inte gå till daltande med terrorister

Naod Habtemichael, ordf Centerstudenter Göteborg
Idag 10:21

Replik: Sluta bråka Volvo!

Mattias Goldmann, vd tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet
Idag 06:14

Så lyckas vi bygga nya hållbara städer

Gunnar Hagman, vd Skanska Sverige AB

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här