Vår kampanj avlivar fördomar om yrkesprogram

Yrkesutbildning. Stockholms Stads kampanj ger korrekt fakta om vad ett yrkesprogram är och vad det kan leda till. På så sätt bidrar kampanjen till att bryta normen, och i förlängningen få fler sökande.
Jan Holmquist , Utbildningsförvaltningen, Stockholms Stad
Annons

Replik. Kampanjen har väckt intresse och känslor, det är bra och var också själva poängen. Med debatten ökar också räckvidden för kampanjen, som redan nått cirka 384 000 elever.

Kritiken har bland annat handlat om att utbildningar ställs mot varandra i några av filmerna. Problemet med det enligt några, bland andra Lotta Edholm (L), är att de högskoleförberedande programmen visas upp som trista och förlegade, vilket kan bli ett problem eftersom bristen på till exempel ingenjörer och arkitekter är så stor. Andra menar att yrkesprogrammen är ett sämre alternativ eftersom de inte ger behörighet till fortsatta studier på högskolan. 

Annons

Kritiken i sig visar behovet av kampanjen. Stockholms Stad har fler sökande till de högskoleförberedande programmen än någonsin! 14 000 elever går på samhällsvetenskaps- och naturvetenskapsprogrammen och staden bygger just nu fler skolor för att möta behovet av ännu fler sökande. Låt oss alltså konstatera att det inte råder någon brist på sökande till de högskoleförberedande programmen.  Och nej, natur- eller samhällsvetenskapliga linjer är inte förlegade, utan högaktuella för många. Dock inte för alla, vilket vi vill peka på i kampanjen.  

Det många kanske inte vet är att även yrken som kock, snickare, plåtslagare och vårdpersonal är bristyrken. 2016 var det bara cirka 15 procent som sökte till yrkesprogrammen i Stockholm. Det är kritiskt låga siffror och allvarligt ur ett samhällsperspektiv. Därutöver vet vi också att många hamnar fel när man väljer ett högskoleförberedande program, vilket naturligtvis ökar risken för avhopp.  

Jag vill också klargöra en gång för alla att yrkesprogrammen visst kan ge allmän behörighet till högskolestudier. Då kan man göra ett aktivt val och lägga till aktuella ämnen. Om eleven vill studera vidare på ett program eller en kurs på högskolan som kräver särskild behörighet så behövs komplettering med enskilda kurser via Komvux.  

Vår yrkeskampanj bygger på kunskap om vad som styr elevernas gymnasieval. Vi arbetar för eleverna ska välja rätt från början, utifrån vad som passar dem. Inte utifrån normen om vad som är ”rätt” eller tillräckligt ”fint”. Vi vill att eleverna ska uppfylla sina mål och genomföra sin gymnasieutbildning, oavsett om de väljer en teoretisk utbildning eller ett yrkesprogram. Ingen tjänar på de avhopp som tyvärr är ganska vanliga om man väljer ett program som inte är rätt. Framför allt innebär det frustration och besvikelse för den enskilda eleven. 

Kampanjen synliggör och avlivar fördomar, ger korrekt fakta om vad ett yrkesprogram är och vad det kan leda till. På så sätt bidrar kampanjen till att bryta normen, och i förlängningen få fler sökande. Filmerna är avsiktligt tillspetsade för att väcka uppmärksamhet. De vill förmedla en känsla och skapa intresse – så att man går vidare och tar reda på mer om hur det är att gå ett yrkesprogram. Syftet var också att väcka debatt och skapa uppmärksamhet. Ni får själva bedöma om vi lyckats.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

  • Jan Holmquist, gymnasiedirektör Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad

Fler artiklar om Skola

Igår 11:06

Lokalt samarbete med högskolan höjer kvaliteten

Eva Nordmark
, ordförande TCO
Igår 05:30

”Lyft frågan om statlig styrning av skolan, M”

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund
23 mars

”Barn med autism ingår i skoluppdraget”

Malin Holm & Jiang Millington, föräldranätverket Barn i Behov
23 mars

”Skolan måste vara en trygg plats för alla elever”

Lina Hultqvist, ordförande Sveriges Elevkårer
22 mars

”En elev får aldrig bli en fråga om lönsamhet”

Lisa Palm mfl, Feministiskt initiativ Sthlm

Senast publicerat

Igår 13:35

”Fi:s feminism är rent kvinnofientlig”

Linnea Hylén, ledamot i CUF:s internationella kommitté
Igår 11:06

Lokalt samarbete med högskolan höjer kvaliteten

Eva Nordmark
, ordförande TCO
Igår 10:56
Igår 10:29

”Vårdval gör vården för reumatiker ojämn”

Håkan Håkansson & Cecilia Carlens, Reumatikerförbundet resp Sv Reumatologisk Förening
Igår 09:56

Kostråd måste kunna få anpassas till individen

Jenny Levin mfl, leg. dietist primärvården Stockholm

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här