Världens bästa välfärd
skapas utan vinstsyfte

Ekonomi. LO var tidigt ute i den heta vinstdebatten och vår ståndpunkt är klar: Välfärden ska styras av kommuner och privata aktörer med intresse av att skapa den bästa omsorgen, den bästa utbildningen och den bästa vården - inte av vinstintresset, skriver ordföranden från fyra tunga LO-distrikt.
Jimmy Runesson med flera, ordförande LO Skåne

Debatten kring vinstuttag ur verksamheter i välfärden fortsätter och tonläget skruvas upp ett snäpp för varje dag som går. Inga argument verkar vara otillåtna. Å ena sidan menar vinstförespråkarna att företagen måste få ta ut vinst för att de ska vara intresserade av att verka i välfärden, å andra sidan påstås det att företagen inte alls tjänar några stora pengar och i vissa fall till och med går med förlust. Att debatten är så het är kanske inte så konstigt, eftersom vi alla dagligen berörs på något sätt och eftersom det, oavsett hur man räknar, rör sig om stora summor.

LO var tidigt ute och beslutade om att verka mot oskäliga vinstuttag i välfärden och skälen är egentligen ganska enkla. Vi vill ha världens bästa välfärd. Vi vill att våra barn ska få gå i världens bästa skolor, att alla ska ha rätt till världens bästa sjukvård och att våra äldre ska få den bästa omsorgen som går att uppbringa. Så ser det tyvärr inte ut i dag och vi menar att om det överhuvudtaget ska finnas en chans att lyckas skapa den bästa möjliga välfärden, måste alla våra gemensamma skattemedel användas till vad de är menade till och inte plockas ut som vinst av riskkapitalbolag. Att vi vill göra vad vi kan för att se till att pengarna stannar där de hör hemma ska inte tolkas som kritik mot privata utförare. Dessa får gärna vara kvar i välfärdssektorn, men vår poäng är att huvudsyftet aldrig får vara att ta ut vinst ur välfärden.

LO och Socialdemokraterna måste och ska hitta en annan modell för välfärden än den som nu gjort skola, vård och omsorg till en lekstuga för affärsmän av skiftande kulör och kvalitet.

Annons

Då det gäller just vinster så stämmer det att de stora riskkapitalbolagen sällan tar ut mycket medel i ren vinst efter skatt. Istället lånar de stora belopp till låga räntor, köper upp välfärdsverksamheter billigt och säljer dem dyrt efter att ha blåst upp värdet så mycket som möjligt. Det är här skiljelinjen går mellan dem som tycker att det är helt ok att dessa företag skor sig på våra gemensamma resurser och oss andra som menar att vinstfokus knappast kan ses som varken utvecklande för välfärden eller som något som skapar mångfald och valfrihet. Det är dags att avliva myten om att avregleringarna och utförsäljningarna i välfärdssektorn har gett oss brukare en stor valfrihet och en mångfald av utövare. Två företag driver hälften av all privat hemtjänst i landet och sju av tio friskolor drivs med vinstsyfte! Mångfalden bland utövarna och valfriheten är större i länder där vinster regleras mycket hårdare än i Sverige, exempelvis i Danmark, Finland, Norge och Nederländerna.

Vi kan inte förstå varför företagen i just Sverige måste få lov att göra stora vinster när det går alldeles utmärkt att inte göra det på andra ställen i världen. De en gång så goda tankarna om föräldrakooperativ som driver skolor, personalgrupper som driver vårdcentraler och liknande har i princip helt försvunnit till förmån för stora vinstmaximerande koncerner. I de offentliga upphandlingarna slås de små aktörernas anbud ut av de stora bolagen som har experter på upphandling och ett stort kapital i ryggen. Lägsta pris gäller och kvalitetskraven blir snabbt en lägsta nivå istället för något man konkurrerar med. Detta var nog inte vad någon hade tänkt sig med avregleringarna och det går naturligtvis att ändra på. De som påstår motsatsen verkar tro att politiska beslut har spelat ut sin roll, men det är inte något vi tycker överensstämmer med verkligheten.

Den senaste tiden har det spekulerats vilt kring att frågan om vinst skulle ha skapat sprickor både inom det Socialdemokratiska partiet och gentemot LO. Men att det förs diskussioner inom partiet och med nära samarbetspartners är inte något konstigt eller farligt, utan istället sunt.

Vi menar att det beslut som Socialdemokraterna landar i måste innehålla någon form av icke vinst-princip. Denna princip bör tolkas i enlighet med de idéer som LO:s vice ordförande Tobias Baudin för fram i Dagens Nyheter. Det vill säga att företagen tillåts ett vinstuttag om statslåneräntan plus en procent, resten ska återinvesteras i verksamheten.

På detta sätt ser vi att investeringar i personalen kan öka i kvinnodominerade branscher där lönerna ofta är låga. På detta sätt ser vi att kvalitetskraven inte blir fråga om minsta ställda krav, utan snarare kan höjas utan begränsning. Svensk välfärd ska styras av kommuner och privata aktörer med intresse av att skapa den bästa omsorgen, den bästa utbildningen och den bästa vården - inte av vinstintresset.

  • Jimmy Runesson, ordförande LO Skåne
  • Per Persson, ordförande LO Stockholm
  • Dan Gabrielsson, ordförande LO Västsverige
  • Maria Stenberg, ordförande LO Norrbotten

Ämnen i artikeln

Relaterade artiklar

28 mars 2013
Bo Bylund med flera
11 mars 2013
Catharina Tavakolinia med flera
7 mars 2013
Joa Bergold och Claes-Mikael Jonsson
6 mars 2013
Catharina Tavakolinia med flera
15 februari 2013
Lars Pettersson
22 januari 2013
Elisabeth Thand Ringqvist och Ulrica Dyrke
10 januari 2013
Hanna Hallin och Karl Palmås
20 december 2012
Karin Svanborg-Sjövall
19 december 2012
Lars-Göran Johansson
20 november 2012
Christoffer Bernsköld
5 november 2012
Anders W Jonsson
31 oktober 2012
Inga-Kari Fryklund med flera
25 oktober 2012
Annika Strandhäll med flera
17 oktober 2012
Nima Sanandaji
16 oktober 2012
Svens Larsson med flera
11 oktober 2012
Anna Kinberg Batra
8 oktober 2012
Christina Rapp Lundahl
21 september 2012
Bengt Silfverstrand
14 september 2012
Vivianne Macdisi
11 september 2012
Anna Carendi m fl
5 september 2012
5 september 2012
Anna Kinberg Batra
30 augusti 2012
Catharina Tavakolinia m fl
30 augusti 2012
Stefan Stern
29 augusti 2012
Patric Källman
27 augusti 2012
Vivianne Macdisi
24 augusti 2012
Mats Einarsson
7 augusti 2012
Penilla Gunther och Caroline Szyber
4 juni 2012
Anna Ardin och Andreas Linderyd
29 maj 2012
Erik Laakso
29 maj 2012
Karin Svanborg-Sjövall
26 april 2012
Andreas Broryd
24 april 2012
Jonas Jacobsson Gjörtler
23 april 2012
Örjan Hultåker mfl
21 februari 2012
Håkan Tenelius

Så tycker Dagens Samhälles läsare

Du har redan röstat.Tack för din röst!
1082 har röstat hittills.

Följ den här debatten

Du får ett mejl varje gång ett nytt inlägg i denna debattråd publiceras.

Dela den här artikeln

Fler artiklar om Ekonomi

Idag 05:35

Jag känner sorg över välfärdens omsorg

Mattias X Lundberg, välfärdsföretagare, Umeå
14 april

Regeringen har inte lyckats banta EU-byråkratin

Jens Nilsson, EU-parlamentariker (S)
11 april

Sten Nordin har fördubblat ungdomsarbetslösheten

Roger Mogert, oppositionsborgarråd (S), Stockholm
10 april

Tjänstesektorn avgörande för Stockholms tillväxt

Ulla Hamilton, företagarborgarråd (M) Stockholms stad
10 april

29 miljarder till tillväxt och jobb

Annie Lööf m fl, näringsminister (C)

Senast publicerat

Idag 05:35

Jag känner sorg över välfärdens omsorg

Mattias X Lundberg, välfärdsföretagare, Umeå
Igår 11:39

Varningar om läkarna på akuten missar kärnfrågan

Emma Spak m fl, ordförande SYLF
Igår 06:11

Sätt de äldre i centrum för hemtjänsten

Heike Erkers m fl, ordförande Akademikerförbundet SSR
15 april
15 april

Välkommen in i matchen för fler jobb, Roger Mogert (S)

Ulla Hamilton, borgarråd (M) Stockholm

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på nätet – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Läs mer och prova