Ungdomar behöver söka jobben de kan få

Arbete. Vad det gäller sakfrågan står jag fast. Ungdomarna måste söka jobben de kan få, för att senare kunna få jobben de allra helst vill ha, skriver DS krönikör Rebecca Weidmo Uvell i en slutreplik.
Rebecca Weidmo Uvell , egenföretagare och debattör
Annons

Det tog några timmar och sedan svarade Arenagruppen på min krönika med rubriken Ungdomar, sök jobben ni inte vill ha! den 29 april. Låt mig börja med att använda ett av deras egna uttryck i artikeln: Wow!

Grattis till ett suveränt PR-upplägg Arena i er replik 29 april. Hela artikeln är en ren reklamannons för de filmer som ni även inkluderar i inlägget. Klassisk PR när den är som bäst.

Ni som inte sett filmerna, läs hellre repliken. Där har ni en perfekt sammanfattning och utan den sömniga förpackningen av borgaren som gammal sur överklass i ett slott. 

Annons

Men tyvärr lyckas artikelförfattaren Sonja Schwarzenberger med nästan kirurgisk precision missa själva målet med sin replik - att faktiskt replikera på det jag skrivit. Min krönika handlar om att utbildning är fel väg att gå och vikten av det första jobbet. Hon pratar om bloggare, modeller, surferdudes (!) och lata ungdomar. Goddag yxskaft.

Så, låt oss prata lite siffror. Hon påstår att det är 120 000 arbetslösa under 24 år. Men hon inkluderar medvetet heltidsstuderande. I själva verket finns det enligt SCB cirka 77 000 personer under 24 år som aktivt söker arbete. Att ungdomar skulle vara lata är något jag aldrig skrivit, det är något som Schwarzenberger påstår.

Hon missar också matchningsproblemen på arbetsmarknaden, något jag kort var inne på.

Enligt arbetsgivarna själva i Svenskt Näringslivs stora rekryteringsundersökning sökte 27 procent av företagen anställda utan någon särskild utbildningsnivå alls. Dessutom angav 24 procent att yrkeserfarenhet inte var relevant. Detta bevisar mitt påstående att lösningen för en skoltrött ungdom inte är att tvinga dem till mer utbildning utan att de behöver få ett jobb. Och att det finns jobb att få.

Över hälften uppger också att det har varit svårt att rekrytera medarbetare. Dessutom misslyckas var femte rekryteringsförsök helt. För höga lönekrav har varit en viktig orsak till detta, hela 20 procent anger det som skäl. Men även brist på rätt attityd och inställning har varit en stor faktor. Här litar jag mer på vad företagen själva säger än vad Arena i sin opinionsbildning för socialdemokraterna påstår.

Kontentan av detta är att ungdomar utan utbildning inte behöver utbildning för att hitta jobb och att det finns jobb att få. Men också att det tyvärr finns en hel del arbetsgivare som trots att de erbjuder jobb utan särskilda krav inte kan hitta folk.

Arenagruppens nära vänner Socialdemokraterna har dragit samma slutsats som jag - lösningen på problemet med att ungdomar står utanför är att fokusera på vikten av det första jobbet. De måste söka jobben de kan få, för att kunna få jobben de allra helst vill ha.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Fler artiklar om Arbete

21 mars

”Sverige måste utbilda för framtidens välfärd”

Heléne Fritzon, ordförande (S) förhandlingsdelegationen SKL
15 mars
13 mars

Replik: Bristyrken hjälps inte av protektionism

Anna König Jerlmyr , oppositionsborgarråd (M), Stockholms stad
9 mars

”Det måste bli lättare att rekrytera till bristyrken”

Emilia Bjuggren, arbetsmarknadsborgarråd (S), Stockholm
8 mars

Fler i arbete med nationell strategi för validering

Jonas Milton mfl, ordförande Valideringsdelegationen 2015–2019

Senast publicerat

Idag 16:31

Replik: Politiker ska inte styra över teaterscenerna!

Saga Axmalm , vice ordförande Liberala ungdomsförbundet Göteborg
Idag 15:40

Stoppa regeringens upphandlingslag - igen!

Carina Lindfelt & Birgitta Laurent, avdelningschef Arbetsmarknad / expert på upphandlings- och konkurrensfrågor, Svenskt Näringsliv
Idag 11:41

Låt funktionsnedsatta arbeta i omsorgen

Monica Lingegård, vd Samhall
Idag 09:12

”Skärp kraven för miljövänliga hus”

Pernilla Winnhed mfl, vd Energiföretagen Sverige

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här