Trump - ännu ett skäl att blicka österut

Amerikanska valet 2016. Osäkerheten efter valet av Trump gör att svenska företag just nu avvaktar med beslut om etableringar eller expansion i USA. På så sätt har ekonomin redan påverkats, men vad som händer längre fram är ovisst. Ett råd är att sprida riskerna, skriver Business Swedens vd Ylva Berg.
Ylva Berg , vd Business Sweden
Annons

Världen är fortfarande bestört efter det amerikanska folkets val av ledare och varje uttalande av den tillträdande presidenten analyseras nu i detalj. Men innan vi vet vilken politik som kommer att föras är det omöjligt att avgöra hur den kommer att påverka den ekonomiska utvecklingen i USA och övriga världen. 

Osäkerhet  påverkar som bekant handel och investeringar negativt. Många företagsledare vilar därför på hanen och väntar med att fatta beslut om etableringar och expansion. Även de svenska bolag som Business Sweden har kontakt med signalerar en avvaktande hållning vad gäller sina etableringsplaner i USA, och man befarar att det kommer att bli betydligt svårare att få visum och arbetstillstånd när den nye presidenten tillträtt. Redan där har presidentvalet fått negativa konsekvenser för ekonomin.

Om Donald Trump står fast vid den handelsprotektionistiska hållning som han har haft under sin valkampanj finns all anledning att oroa sig för världsekonomin. En omförhandling av NAFTA (North American Free Trade Agreement, omfattar USA, Kanada och Mexico), WTO (World Trade Organization) och ett stopp för TPP (Trans Pacific Partnership, avtal mellan USA och länder i Asien och Sydamerika) skulle innebära slutet för en lång period av fruktsamma frihandelsavtal. Avtal som gynnat stora delar av världens befolkning tack vare fler arbetstillfällen, ökat välstånd och minskad fattigdom.

Annons

Vidare har Trump gång på gång hotat med att införa skyddstullar på kinesiska varor. Drivs hotet igenom av den republikanska kongressen hamnar vi i ett läge där penningpolitiken i det närmaste är uttömd och finanspolitiken begränsas av hög offentlig skuldsättning. Ett handelskrig mellan USA och Kina skulle lägga sig som en våt filt över världshandeln.

Men allt är inte nattsvart. Det finns en chans att Trump backar i sin handelsprotektionistiska hållning och istället fokuserar på skattesänkningar, infrastruktursatsningar och höjda minimilöner vilket sammantaget skulle kunna ha positiv effekt på den amerikanska ekonomin. Åtminstone på kort sikt. 

det enda som känns säkert just nu är att läget framöver är ovisst.

Sedan urminnes tider är Sverige ett handelsorienterat land, helt beroende av den globala handeln för få tillväxt och välstånd. Exporten är otvivelaktigt motorn för den svenska ekonomin. All  typ av osäkerhet kring hur handeln med våra största handelspartners kan påverkas är därför av ondo.

Såväl Brexit som valet i USA sänder en stark signal till oss att se över vårt hus och inte lägga alla ägg i samma korg. Vi måste sprida risk genom att stärka våra positioner på nya marknader, samtidigt som vi fortsätter växa där vi redan är väl etablerade.  För faktum är att den stora tillväxten de kommande åren varken kommer att ske i USA eller Storbritannien.  

Tvärtom är de flesta bedömare är överens om att den största globala tillväxten kommer att ske i Asien. Det är hög tid för svenska bolag att utöka sina affärer i länder som Indonesien, Vietnam, Filippinerna och Kina för att nämna några. Andra europeiska länder som till exempel Tyskland och Frankrike är redan väl representerade där och Sverige riskerar att hamna på efterkälken om vi inte ökar etableringstakten. 

Svenska företag är internationellt konkurrenskraftiga och väl positionerade att ta marknadsandelar globalt. Låt oss inte missa den här chansen.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Debatt/ Demokrati

Trump ny president

Republikanen Donald Trump efterträder Barack Obama som USA:s president. Vad får det för konsekvenser för Sverige och världen?
Klicka här för att delta i debatten

15 inlägg i denna debatt

Per Holfve, jurist med inriktning mänskliga rättigheter
Martin Schori, journalist och författare till boken Online only: allt du behöver veta för att bli morgondagens journalist (Carlsson 2016)
Maria Rankka & Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms Handelskammare
Karin Enström, utrikespolitisk talesperson (M)
Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York
Jasenko Selimovic , Europaparlamentariker (L)
Stefan Olsson, försvarspolitisk debattör (M)
Jan Kallberg, disputerad statsvetare och jurist. Assistant Professor, United States Military Academy (West Point), USA
Anders Wijkman, avgående ordförande Miljömålsberedningen
Akbar Abdul Rasul, statsvetare och reformistisk muslim
Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU

Dela den här debatten

Fler artiklar om Ekonomi

21 april

”Nolltolerans mot prestigebyggen inför OS”

Karin Ernlund & Per Lodenius, gruppledare (C) Stockholms stad resp idrottspolitisk talesperson (C)
20 april
19 april

”S-politiker tror inte på vinstbegränsningen”

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna
13 april

”Varför struntar Migrationsverket i oss?”

Kjell Öjeryd mfl, kso (V), Sorsele
11 april

”Regeringens snåla EU-linje en fara för landsbygden”

Helena Jonsson, förbundsordförande LRF

Senast publicerat

21 april
21 april

”Nolltolerans mot prestigebyggen inför OS”

Karin Ernlund & Per Lodenius, gruppledare (C) Stockholms stad resp idrottspolitisk talesperson (C)
21 april

M: Fokusera på kvalitet istället för lottning

Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson (m)
21 april

Vänsterns slagord om vården stämmer inte

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här