Tiden brådskar för nya regioner

Demokrati. Menar vi allvar med att vidga regionernas uppdrag krävs större regioner som har kapacitet för det. För de regioner, landsting och kommuner som vill bilda nya regioner är det därför hög tid att lägga i en högre växel och trycka ned gaspedalen, skriver de tre regionutredarna.
Jerker Swanstein, Regionutredare

Sedan vi i mars publicerade ett förslag till ny regiondelning på DN debatt har vi med glädje och tillförsikt noterat att diskussionerna om Sveriges framtida indelning tagit ny fart.

Diskussionerna har resulterat i att förtydliganden har gjorts på flera håll i landet. Det har i sin tur både ökat och begränsat antalet möjliga alternativ, vilket på många håll skapat en stor frustration: Hur länge ska vi ägna oss åt regionernas indelning när vi borde utveckla deras uppdrag? Kommer vi någonsin att kunna bli överens? Ska verkligen ett enskilt landsting kunna bilda en region? Kan inte regeringen sätta ner foten om vad som gäller?

Ur vårt perspektiv är denna frustration snarast ett uttryck för att processen går framåt. Vi befinner oss i ett skarpt läge där problem blir synliga och måste hanteras. Därmed närmar vi oss också en lösning.

Annons

För att nå ända in i mål och inte fastna i depån krävs dock att alla inblandade regioner, landsting och kommuner blir överens. Idag ligger ett antal olika regionlösningar på bordet. En del mer realistiska än andra. Alla kommer inte att kunna få sina förstahands- och kanske inte ens andrahandsalternativ tillgodosedda. Därför är det viktigt att försöka komma fram till alternativ som både är möjliga och som de diskuterande parterna är villiga att acceptera.

För att förhandlingarna ska gå i lås rekommenderar vi att redan från början komma överens om när en preliminär överenskommelse om ny indelning ska vara klar. Vi tror inte på en förhandlingsstrategi där man lurpassar på varandra eller lanserar alternativ som man vet är orealistiska. Det är tvärtom bra att så snart som möjligt gruppera sig och inleda arbetet med en regionansökan.

Det kommer självklart att krävas både utredningsarbete och förhandlingar innan berörda regioner, landsting och kommuner tagit ställning till exakt hur respektive region ska utformas, bildat en gemensam organisation och enats i olika policyfrågor. Men den riktigt stora utmaningen blir att skapa en gemensam kultur och att få olika organisationer att växa samman.

Erfarenheterna från Skåne och Västra Götaland visar att det är en mödosam process att bilda en region och att det tar tid innan den nya organisationen har ”satt” sig.

Vi vet att det finns en önskan hos många att utvidga regionernas uppgifter. För att vi ska få ett utökat ansvar måste regionerna först komma på plats. Det är därför angeläget att processen påbörjas omgående. Större uppdrag kräver större regioner som har kapacitet att hantera de nya uppdragen.

Det är nödvändigt att vi själva tar ansvar för den fortsatta processen. Räkna inte med att regeringen kommer att ta initiativ för att underlätta indelningsdiskussionerna. Däremot kan vi vara säkra på att den statliga länsindelningen kommer att ändras. Fram till i januari 2012 kan vi påverka denna genom att slutföra våra egna diskussioner. Därefter bestämmer staten utifrån sina intressen. Vi kan inte vara säkra på att dessa överensstämmer med våra behov. 

Roland Andersson
Kent Johansson
Jerker Swanstein
Regionutredare 

  • Jerker Swanstein, Regionutredare

Dela artikeln

Ämnen i artikeln

Relaterade artiklar

22 oktober 2013
Fredrick Federley
26 september 2013
Kent Ögren, Hans Hedlund och Denise Norström
24 september 2013
Carola Gunnarsson, Eva Nypelius och Kristina Jonäng
10 september 2013
Magnus Jörsmo med flera
4 februari 2013
Jonas Karlsson (S), Ola Karlsson (M), Anna Ågerfalk (FP), Behcet Barsom (KD), Kenneth Lantz (V), Fredrik Persson (MP) och Lars Johansson (C)
18 oktober 2012
Rose-Marie Frebran med flera
4 maj 2012
Britta Flinkfeldt Jansson mfl
22 december 2011
Raymond Wigg
13 december 2011
Jan-Åke Björklund
12 december 2011
Carola Gunnarsson mfl
1 november 2011
Erik Weiman mfl
6 oktober 2011
Göran Lennmarker
9 september 2011
Göran Dahlström mfl
5 september 2011
Marie-Louise Forsberg-Fransson
22 augusti 2011
Jerry Nilsson
17 juni 2011
Kristin Linderoth
20 maj 2011
Helene Hellmark Knutsson

Så tycker Dagens Samhälles läsare

Du har redan röstat.Tack för din röst!
1072 har röstat hittills.

Följ den här debatten

Du får ett mejl varje gång ett nytt inlägg i denna debattråd publiceras.

Dela den här artikeln

Fler artiklar om Demokrati

14 april

Regionråd: TV4:s beslut utarmar demokratin

Erik Bergkvist m fl, regionråd
14 april

Barn i Sverige rättslösa när klagorätt för kränkningar saknas

Kattis Ahlström m fl, generalsekreterare Bris
8 april

Konsten att vinna val efter val

Niklas Nordström, Kommunalråd (S) i Luleå
7 april
7 april

Lokalpolitiken kan rädda oss från trianguleringen

Åsa Petersen, Frilansjournalist

Senast publicerat

Idag 11:39

Varningar om läkarna på akuten missar kärnfrågan

Emma Spak m fl, ordförande SYLF
Idag 06:11

Sätt de äldre i centrum för hemtjänsten

Heike Erkers m fl, ordförande Akademikerförbundet SSR
Igår 14:08
Igår 11:27

Välkommen in i matchen för fler jobb, Roger Mogert (S)

Ulla Hamilton, borgarråd (M) Stockholm
Igår 05:30

Tågexperter: Den svenska järnvägen har havererat

Åke Nilsson m fl, fd vd Asea Traction AB

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på nätet – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Läs mer och prova