Tänk rätt om etiska regler

Demokrati. Allt fler kommuner och landsting tar efter näringslivet och inför etiska regler för sina anställda. Ofta sker det för att skydda politikerna från negativ publicitet när huvudsyftet i stället borde vara att stärka medarbetarnas etiska kompass.
Sara Vikman och Martin Krüger, etikexperter, KPMG

Ramverken för etiska frågor i offentlig sektor växer i rekordfart. Fler och fler kommuner, landsting och myndigheter inför etiska policies för sina anställda. De som redan har regler vässar dem inför den nya mutbrottslag som snart väntas träda i kraft. Oftast är det den så kallade ryktesrisken som får organisationerna att ta fram eller skärpa sina regelverk etiska frågor. Reglerna ses som ett skydd mot exempelvis en mutskandal eller uppmärksamhet kring annat oetiskt beteende som mobbing eller dåliga arbetsvillkor. Ofta är det den politiska ledningen, som genom ansvaret för intern styrning och kontroll, vill ha interna regler som tydliggör vad som är tillåtet och otillåtet.

Förebilderna till etikreglerna finns i den privata sektorn där många företag har så kallade uppförandekoder. Inom offentlig sektor har etiska riktlinjer historiskt haft låg prioritet. Bilden är att kommunens och landstingens tjänstemän är oförvitliga och arbetar med det allmännas bästa för ögonen. De senaste årens uppmärksammade fall av misstänkta oegentligheter, som Arenamålet i Solna stad och fallen i Göteborgs stad, har dock fått den offentliga sektorn att vakna ur törnrosaslummern.

Statskontorets utredning om korruption i kommuner och landsting från juni 2012 visar på låg riskmedvetenhet i frågan. Offentlig sektor är inte immun mot korruption och oegentligheter. Visst är problemet litet i jämförelse med många länder (Sverige ligger på plats fyra i Transparency International Corruption Perceptions Index). Men oetiskt agerande börjar inte med penningtvätt och barnarbete, som kanske är stora problem i länder långt ned på listan. Trixande med tidrapporter, felaktigt uttag av semester och lyxig representation kan vara inkörsport till mer flagranta överträdelser. Vaccinet mot oetiskt beteende är att skapa en kultur där medarbetare tränas i att argumentera och agera etiskt.

Annons

Problemet är att uppförandekoder och etiska policies ofta införs som ett slags skydd mot negativ publicitet. Organisationer är inte enbart ”lagstiftare” utan framför allt ansvariga för att bygga ett internt rättsmedvetande. För att detta ska lyckas krävs ett öppet klimat med respekt för individen, högt i tak med möjligheter till diskussion, sanktioner mot dem som gör fel samt försvar och skyddsmekanismer, inte minst för dem som ”vittnar”. Vi vet av erfarenhet att whistleblowers betalar ett högt pris för sitt mod. Många råkar illa ut genom social utfrysning, avsked och stigmatisering på arbetsmarknaden. Det finns tyvärr många exempel; Sarah Wägnert som kritiserade ISS Care, Tommie Sjölin på länsstyrelsen i Malmö och Karin Törnqvist vid Göteborgs Energi.

När kommuner och landsting anpassar sig till den nya mutbrottslagen eller av andra anledningar ser över etiska riktlinjer bör de börja med att stärka skyddet för sina anställda. Etablera gärna en uppförandekod och tillhörande whistleblowingfunktion.

Utgångspunkten bör dock inte vara att politikerna eller kommunledningen ska ha ryggen fri om en skandal skulle uppdagas. Regelverket bör i stället vara ett verktyg för alla de anställda som varje dag ställs inför etiska dilemman. Med bra träning och möjligheter till diskussion om svåra situationer blir offentliganställda säkrare i sina jobb bättre representanter för sin organisation.

Fotnot: Skribenterna är experter på etik- och korruptionsfrågor på KPMG och hjälper organisationer och företag att ta fram värdegrunder, definiera och utbilda i etiskt agerande, etablera whistleblowerfunktioner och utreda avvikelser.

  • Sara Vikman, etikexpert, KPMG
  • Martin Krüger, etikexpert, KPMG

Ämnen i artikeln

Relaterade artiklar

22 november 2013
Erik Amnå med flera
21 november 2013
Dennis Töllborg
2 juli 2013
Sten Dahlvid och Lars Bergsten
13 juni 2013
Erik Amnå med flera
10 oktober 2012
Caroline Szyber

Så tycker Dagens Samhälles läsare

Du har redan röstat.Tack för din röst!
548 har röstat hittills.

Följ den här debatten

Du får ett mejl varje gång ett nytt inlägg i denna debattråd publiceras.

Dela den här artikeln

Fler artiklar om Demokrati

Idag 15:11

Revisionen löser inte interna kontrollbrister

Jeppe Johansson, revisionsdelegationen SKL
Idag 11:25

Stockholm behöver Europa

Sten Nordin m fl, finansborgarråd Stockholm
Idag 05:34

Är allt våra politiker gör bara dumt och fel?

Andreas Krohn, vd Rud Pedersen Sverige
14 april

Regionråd: TV4:s beslut utarmar demokratin

Erik Bergkvist m fl, regionråd
14 april

Barn i Sverige rättslösa när klagorätt för kränkningar saknas

Kattis Ahlström m fl, generalsekreterare Bris

Senast publicerat

Idag 15:11

Revisionen löser inte interna kontrollbrister

Jeppe Johansson, revisionsdelegationen SKL
Idag 12:34
Idag 11:25

Stockholm behöver Europa

Sten Nordin m fl, finansborgarråd Stockholm
Idag 05:34

Är allt våra politiker gör bara dumt och fel?

Andreas Krohn, vd Rud Pedersen Sverige
Igår 16:36

Vindkraften sliter oförtjänt i motvind

Johanna Olesen, ordförande Svensk Vindkraftförening

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på nätet – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Läs mer och prova