”Svensk Trump får värre konsekvenser”

Amerikanska valet 2016. I Sverige utgår vi ifrån att våra politiker alltid är goda, därför begränsar vi inte deras makt. Samtidigt kan vi inte utesluta att populistiska partier blir så pass stora även här att de kommer att kunna få ett stort inflytande över våra lagar i framtiden. Men då kan de, till skillnad mot i USA, göra precis vad de vill. I länder där folkvalda begått hemska brott mot de mänskliga rättigheterna vet man bättre.
Jasenko Selimovic , Europaparlamentariker (L)
Annons

Väldigt få av oss trodde att Donald Trump skulle vinna. Hoppet låg i att Trump-väljarna kommer att överröstas av liberaler, av Clinton-anhängare, av amerikaner med latinamerikansk bakgrund, av alla de som tror på ett öppet USA. Jag trodde det också och skickade till och med en annons till tidningen NU för att gratulera Clinton och världen för sin första kvinnliga USA-president.

I morse vaknade vi dock med en ny verklighet. Vår värld har onekligen blivit alltmer osäker, farlig, inåtvänd och våra värderingar ifrågasatta i allt större utsträckning. Det är hög tid nu att vara ödmjuk och framåtblickande. Vi demokrater och progressiva krafter har nu ett enormt ansvar att lyssna på oron som finns i samhället och handskas klokt med den. Om världens viktigaste land kan falla för populismen, då finns det ingen möjlighet att fortsätta hoppas att det inte händer här.

Intressant nog kommer USA lättare att klara Trump än om något liknande skulle hända i Sverige. För USA har sitt system med ”check och balances”. Unionens fäder i USA har, när de skrev grundlagen 1787, sett till att ingen får bli för mäktig inom det amerikanska politiska systemet.

Annons

Presidenten kontrolleras ständigt av representanthuset, senaten och Högsta författningsdomstolen (Supreme Court). USA:s författningsdomstol avgör om ett beslut överensstämmer med författningen.

Om det inte gör det, så upphävs det. Man har helt enkelt utgått från att politiker inte alltid är goda och att deras makt behöver kontrolleras.

Sverige har inget sådant system. I Sverige utgår vi ifrån att våra politiker alltid är goda, därför begränsar vi inte deras makt. Samtidigt kan vi inte utesluta att populistiska partier blir så pass stora även här att de kommer att kunna få ett stort inflytande över våra lagar i framtiden. Men då kan de, till skillnad mot i USA, göra precis vad de vill, så länge de har majoritet för det.

De skulle kunna välja att avskriva oss från internationella konventioner, ta ett steg bort från mänskliga rättigheter och införa drastiska ekonomiska beslut. Det här är inte så avlägset som det låter. Kom ihåg att Ungern redan har försökt.

En författningsdomstol garanterar medborgarnas fri- och rättigheter visavi politiken genom att säkerställa att förändringar sker i enlighet med de grundlagar som landet har. Meningen med denna domstol är att med demokratins hjälp hävda att vissa saker, till exempel mänskliga rättigheter, är näst intill heliga och inte kan ändras hur som helst.

Inte ens om man är folkvald. Det faktum att man är folkvald kan inte ge en ett mandat att utrota sex miljoner judar eller begå folkmord på bosniakier, för att ta två drastiska exempel. Men begränsningen sätts den demokratiska vägen.

Socialdemokraterna och vänstern har alltid opponerat sig mot en författningsdomstol. Argumentet är att man inte vill ha ett system där jurister bestämmer över politiker. Men vänstern hade aldrig på allvar betänkt möjligheten att få Trump till president. Innan vi hamnar i den situationen bör vi ha agerat.

Länder som har varit utsatta för katastrofala exempel på folkvaldas brott mot mänskliga rättigheter – Tyskland, Italien och Bosnien, till exempel – har efter detta infört starka författningsdomstolar. Den tyska författningsdomstolen, som tillkom efter det tredje rikets fall och efter erfarenheterna av nazisternas övergrepp mot mänskliga rättigheter, är den mest kända. Dessa länder har lärt sig av egen erfarenhet att demokratin måste skydda sig själv.

Vi i Sverige bör införa en sådan domstol. Vi behöver inte vänta tills något så drastiskt som Trumps seger händer i Sverige. Varningsexemplen saknas tyvärr inte. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Debatt/ Demokrati

Trump ny president

Republikanen Donald Trump efterträder Barack Obama som USA:s president. Vad får det för konsekvenser för Sverige och världen?
Klicka här för att delta i debatten

15 inlägg i denna debatt

Per Holfve, jurist med inriktning mänskliga rättigheter
Martin Schori, journalist och författare till boken Online only: allt du behöver veta för att bli morgondagens journalist (Carlsson 2016)
Maria Rankka & Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms Handelskammare
Karin Enström, utrikespolitisk talesperson (M)
Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York
Jasenko Selimovic , Europaparlamentariker (L)
Stefan Olsson, försvarspolitisk debattör (M)
Jan Kallberg, disputerad statsvetare och jurist. Assistant Professor, United States Military Academy (West Point), USA
Anders Wijkman, avgående ordförande Miljömålsberedningen
Akbar Abdul Rasul, statsvetare och reformistisk muslim
Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU

Dela den här debatten

Fler artiklar om Demokrati

24 mars

”Fi:s feminism är rent kvinnofientlig”

Linnea Hylén, ledamot i CUF:s internationella kommitté
24 mars

KD: Stärkt EU ger tryggare Europa

Lars Adaktusson mfl, Europaparlamentariker (KD)
23 mars

”Malmöbornas trygghet har ignorerats”

Tony Rahm, andre vice ordf (M) fritidsnämnden Malmö
23 mars

”Porta dem som trakasserar på badhusen”

Anna König Järlmyr & Bo Sundin, Moderaterna, Stockholms stad
23 mars

”M måste sluta vara alla till lags”

Michaela Fletcher, kommunalråd (M) Österåker

Senast publicerat

Idag 10:21

Replik: Sluta bråka Volvo!

Mattias Goldmann, vd tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet
Idag 06:14

Så lyckas vi bygga nya hållbara städer

Gunnar Hagman, vd Skanska Sverige AB
Idag 06:14

Byggboomen hotar oersättliga kulturvärden

Knut Weibull, överantikvarie Riksantikvarieämbetet
24 mars

”Fi:s feminism är rent kvinnofientlig”

Linnea Hylén, ledamot i CUF:s internationella kommitté

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här