Stockholmsmoderaterna duckar i regionfrågan

Demokrati. I de flesta sammanhang framhåller kärnan av Stockholmsmoderaterna både sig själva och Stockholm som ett föredöme för övriga Sverige. Men när det gäller regionfrågan är det knäpptyst – och man kan undra varför.
Raymond Wigg , Oppositionslandstingsråd (MP), Stockholms läns landsting
Annons

Av den regiondebatt som förs i övriga Sverige inför regeringens beslut 2012, hörs inte ett knyst från det moderata hållet. När SKL hade sin riksomfattande Regionkonferens den 28 september på Rival mitt i Stockholm, fanns inte en enda stockholmsmoderat företrädare i sikte. När Miljöpartiet, tillsammans med den övriga oppositionen i Stockholm läns landsting, i somras framtvingade en debatt i regionfrågan i samband med budgetfullmäktige, uttalade ett folkpartistiskt landstingsråd det som alla anade: "Vi har i alliansen kommit överens om att inte lyfta regionfrågan under den här mandatperioden."

I hela Sverige debatteras alltså regionfrågan livligt, medan det i "Sveriges mest innovativa och ledande tillväxtregion", lagts ett nymoderat lock på debatten. Varför har de annars så vältaliga moderatpolitikerna, med Filippa Reinfeldt, Erik Langby, Torbjörn Rosdahl och Christer G Wennerholm i spetsen, valt att så uppenbart tiga ihjäl frågan om bildandet av en Stockholmsregion?

Jag kan se två, möjligtvis tre orsaker till detta:

Annons

Den första tanken som slår mig är att Moderata Samlingspartiet aldrig någonsin gillat landstingen. Tvärtom, så har de på alla sätt försökt att avskaffa landstingsnivån från svensk politik. Allt ifrån frågan om kommunalisering av primärvården och ett förstatligande (alternativt privatisering) av sjukhusen, till att gå vägen att försätta landstinget i konkurs. Det prövade moderaterna perioden 1998-2002 då landstinget i Stockholm hade ett imponerande underskott på 9,6 miljarder.

Kanske har man i dag övergivit den strategin, då man nu tycks hålla ordning på ekonomin, mycket beroende på ökade skatteintäkter via en enorm inflyttning? Alternativet att privatisera bort landstinget lever dock i allra högsta grad, då de nya moderaternas strategi är att öppna allt fler områden för vårdval i den fria konkurrensens namn, samtidigt som den egna landstingsdrivna verksamheten förbjuds från att delta. Eller som Filippa Reinfeldt väljer att uttrycka sig: ”Alla goda krafter ska få vara med” och bygga Stockholmsregionens vård. Bara de inte arbetar inom offentlig verksamhet, kanske hon borde tillägga.

Den andra tanken som slagit mig är att det finns ett stort antal starka moderata kommunalråd, vars makt att styra och ställa som de vill skulle inskränkas av en region Stockholm. I så fall skulle de inte kunna "sätta den regionala planeringen i papperstuggen", som ett moderat kommunalråd nyligen så vältaligt uttryckte sig. Det skulle heller inte gå, att som Erik Langby, moderat kommunalråd i Nacka, helt på egen bevåg, både lansera och trumfa igenom en plan på ny motorväg (Österleden), som utan all vedertagen planering fortfarande finns med i den regionala utvecklingsplanen. Han skulle heller inte lika lätt kunna lyfta upp sitt broprojekt – Skurubron – från en relativt undanskymd plats till topp fem i den regionala länstrafikplanen. Det finns ett antal exempel på stockholmskommuner med moderata kommunstyrelseordföranden, vilka ser regional planering med hänsyn till hälsa, miljö och social, ekologisk hållbarhet, som ett rött skynke, och ett hinder för utveckling och tillväxt.

Eller kan det vara så att bildandet av region Stockholm skulle ta både makt och resurser från staten, i form av länsstyrelsen, vilket möjligtvis skulle kunna utgöra ett hot för Fredrik Reinfeldts moderatledda regering?

Det finns en tredje teori som förts fram i socialdemokratiska kretsar. Nämligen att en region Stockholm, som också innefattar Sörmland, Örebro, Västmanland och Uppland, skulle få en socialdemokratisk majoritet. Något som Socialdemokraterna skulle glädjas åt, men som moderaterna av naturliga skäl skulle ogilla. Socialdemokratins tillbakagång och moderaternas framgång gör den teorin mindre trolig. Frågan borde vara överspelad då nästan alla partier i Stockholms läns landsting i dag, säger sig vilja avgränsa region Stockholm till nuvarande Stockholms län.

Miljöpartiet i Stockholmsregionen beslutade redan 2009 att ställa sig bakom en ansökan till regionbildning bestående av nuvarande Stockholms län, och vi är självklart nöjda med att samtliga partier i landstingsfullmäktige, utom Moderaterna, nu delar den ståndpunkten.

Att Moderata Samlingspartiet, som uttrycker ambitionen att inta en samhällsbärande position, väljer att vara stumma i regionfrågan är oförklarligt. Ett parti som gör anspråk på att inneha långvarig regerings- och landstingsmakt ska självklart redovisa sin ståndpunkt gällande frågan om partiet står bakom region Stockholm eller inte! 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

  • Raymond Wigg, Oppositionslandstingsråd (MP), Stockholms läns landsting

Fler artiklar om Demokrati

Igår 13:35

”Fi:s feminism är rent kvinnofientlig”

Linnea Hylén, ledamot i CUF:s internationella kommitté
Igår 06:04

KD: Stärkt EU ger tryggare Europa

Lars Adaktusson mfl, Europaparlamentariker (KD)
23 mars

”Malmöbornas trygghet har ignorerats”

Tony Rahm, andre vice ordf (M) fritidsnämnden Malmö
23 mars

”Porta dem som trakasserar på badhusen”

Anna König Järlmyr & Bo Sundin, Moderaterna, Stockholms stad
23 mars

”M måste sluta vara alla till lags”

Michaela Fletcher, kommunalråd (M) Österåker

Senast publicerat

Igår 13:35

”Fi:s feminism är rent kvinnofientlig”

Linnea Hylén, ledamot i CUF:s internationella kommitté
Igår 11:06

Lokalt samarbete med högskolan höjer kvaliteten

Eva Nordmark
, ordförande TCO
Igår 10:56
Igår 10:29

”Vårdval gör vården för reumatiker ojämn”

Håkan Håkansson & Cecilia Carlens, Reumatikerförbundet resp Sv Reumatologisk Förening
Igår 09:56

Kostråd måste kunna få anpassas till individen

Jenny Levin mfl, leg. dietist primärvården Stockholm

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här