Sociala entreprenörer leder samhället framåt

Sociala investeringar. Midsommarhelgen var händelserik. Glatt midsommarfirande blandat med nedstämda Brexitrapporter. Nu är det dags för kommuner, civila sektorn och näringslivet att lyfta blicken och gå vidare. Mer än någonsin är det viktigt att ta individuellt ansvar för att bygga goda förutsättningar för samarbete. Socialt entreprenörskap kan visa vägen.
Nicklas Wallberg , executive director på SE Forum (Social Entrepreneurship Forum)
Annons

Det är lätt att tappa modet ibland. Speciellt efter stora händelser som Storbritanniens val att kliva av EU-samarbetet. Varför ska vi försöka när andra ändå hoppar av? Men det är just i sådana situationer som vi behöver individer som inte nöjer sig med status quo, som inte finner sig i orättvisor och som själva tar tag i samarbeten för att lösa samhällsutmaningar.

På SE Forum arbetar vi i Sverige och utomlands med att lösa samhällsutmaningar genom entreprenörskap. Vi stöttar och utbildar sociala entreprenörer, agerar förmedlare med näringsliv och trycker på för att socialt entreprenörskap ska bli en given del i samhället. 

För oss är det därför självklart att samarbete behövs, mellan sektorer, inom EU och utanför. Vi känner dagligen av övertygelsen hos våra entreprenörer om hur de förbättrar situationen för sin omgivning. Det är den övertygelsen som vi gång på gång ser ger resultat, och de bästa resultaten kommer när samarbete sker över sektor- och landsgränser.

Annons

Låt mig ge tre goda exempel:

I förra veckan besökte mina kollegor en av våra sociala entreprenörer, Elsa Marie D’Silva, i Indien. Efter återkommande rapporter om våldtäkter, sexuella trakasserier och överfall i New Delhi bestämde hon sig för att själv ta tag i problemet. Via en webb-baserad app, Safecity, samlar hon in kvinnors rapporteringar av sexuellt våld och överfall för att skapa så kallade hot spots som analyseras för att visa på mönster och trender för polis och kommuner att agera utifrån.

Ett utmärkt exempel på hur ny teknik, blandat med entreprenörskapsanda och samarbetsvilja med stat och polis möjliggör samhällsförändring på lokal och nationell nivå.

Efter att den imponerande forskningsanläggningen Max IV i Lund invigdes förra veckan följde Invest in Skåne upp med ett event, The Bridge, med fokus på att främja samarbete mellan forskning och näringsliv för att skapa positiv samhällsförändring. Nobelpristagare, näringslivstoppar, sociala entreprenörer och politiker vara alla närvarande. Under två dagar knöts kontakter och samarbeten skapades.

The Bridge kommer bli ett årligt event och vi på SE Forum, som är samarbetspartners, ser fram emot vad vi tillsammans kan åstadkomma tills nästa år.

Varje år väljs åtta sociala entreprenörer ut att gå vårt intensiva affärsutvecklingsprogram SE Outreach Accelerator. I år kommer deltagarna från bland annat Uganda, Nepal, Nigeria, Malaysia och Brasilien. Efter endast tre veckor i programmet hade de skapat avtal och samarbeten med flera svenska företag och organisationer. I september kommer de tillbaka och vi har redan bokat in ytterligare möten med potentiella samarbetspartners. 

Detta är tre exempel på hur samarbete mellan näringsliv, civila sektorn, forskning och politiken leder samhället framåt, inte bara i Sverige utan globalt. Det är inte enkelt och sker inte av sig självt. Vi måste arbeta aktivt för att skapa goda förutsättningar för lyckade samarbeten. Må det vara events, affärsutvecklingsprogram eller fast beslutsamhet.

Vi får aldrig luta oss sig tillbaka, ge upp eller tro att någon annan ska göra jobbet. Det fungerar inte för spelarna i fotbolls-EM och det fungerar definitivt inte i verkliga livet.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

  • Nicklas Wallberg, executive director på SE Forum (Social Entrepreneurship Forum)

Fler artiklar om Arbete

21 mars

”Sverige måste utbilda för framtidens välfärd”

Heléne Fritzon, ordförande (S) förhandlingsdelegationen SKL
15 mars
13 mars

Replik: Bristyrken hjälps inte av protektionism

Anna König Jerlmyr , oppositionsborgarråd (M), Stockholms stad
9 mars

”Det måste bli lättare att rekrytera till bristyrken”

Emilia Bjuggren, arbetsmarknadsborgarråd (S), Stockholm
8 mars

Fler i arbete med nationell strategi för validering

Jonas Milton mfl, ordförande Valideringsdelegationen 2015–2019

Senast publicerat

Idag 16:20

Sämre konkurrenskraft med kommunal högskola

Göran Arrius, ordförande Saco
Idag 14:31

LUF: Låt polisstudenter utreda vardagsbrott

Joar Forsell, förbundsordförande LUF
Idag 11:32

Kommunal högskola felaktig slutsats av Saco

Johan Persson mfl, Parlamentariska landsbygdskommittén
Idag 11:27

”Vi står gärna bakom en utfallsbaserad vård”

Gunnar Akner mfl, nätverket mot olämplig styrning av hälso- och sjukvården
Idag 10:38

Nej, SKL styrs inte från Rosenbad

Lena Micko mfl, ordförande (S) SKL

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här