”SD:s politik skulle skapa kaos i kommunerna”

Sverigedemokraterna. SD har lagt ett budgetförslag som skulle lämna ett svart hål i Sveriges kommuner och landstings budgetar. Strategin att ge ett oberäkneligt parti med nazistiska rötter makt, så som har skett i Gävle och nu senast i Hässleholm, kan aldrig bli framgångsrik, skriver Lena Hallengren & Fredrik Olovsson (S).
Lena Hallengren & Fredrik Olovsson , ordf (S) riksdagens utbildningsutskott resp finansutskott
Annons

Sverigedemokraterna är inget parti att hålla i handen när det blåser. Varken för Kinberg Batra eller hennes moderata kommunalrådskollegor.

Med en dryg månad sedan Anna Kinberg Batras nya SD-besked frågade SVT Nyheter nyligen de moderata kommunalråden om de kan tänka sig att samarbeta med SD. Svaret från kommunalråden blev, till skillnad från partiledningens ja, ett rungande nej. Hela 69 procent såg möjligheten som utesluten. En snabb titt på Sverigedemokraternas politik och röstande i Sveriges riksdag borde avskräcka resten.

Sverigedemokraternas budgetförslag skulle lämna ett svart hål i Sveriges kommuner och landstings budgetar. Budgetförslaget innehåller bland annat neddragningar på skola och välfärd på över 30 miljarder kronor bara i år. Partiet vill slopa de tio välfärdsmiljarderna, slopa regeringens satsning på att anställa fler lärare, ta tillbaka satsningen på karriärtjänster och lärarnas löner, vilket skulle sänka lönen för tiotusentals lärare.

Annons

Sverigedemokraternas politik skulle leda till ökad segregation i skolan. Nyanlända elever ska enligt partiet gå i experimentet ”förberedelsekolor”, separerade från de svenskfödda eleverna under hela grundskolan. De vill ha jourskolor för alla elever som har problem. Den elev som är utåtagerande eller stökig eller på annat sätt ”inte fungerar i den normala skolsituationen” ska kunna flyttas dit ”med omedelbar verkan”.

LÄS OCKSÅ REPLIKEN FRÅN SD: Med vår politik minskar kommunernas kostnader

De vill återinföra och fördubbla vårdnadsbidraget, som har en inlåsande effekt för kvinnor och hårdast drabbar barn med ett annat modersmål än svenska och som behöver förskolan för att utveckla språket.

Det som borde oroa varje kommunpolitiker mer än något annat är kortsiktigheten. SD har en oberäknelig politik. De erkänner ingen annan ideologi än rasism och populism och därför kan de sälja sin politik till högstbjudande. En ny talesperson kliver in, och vips är Sverigedemokraternas två år gamla skolprogram enligt dem själva ”väldigt inaktuellt”. Några dyra middagar och fina whiskyflaskor från näringslivet – och så har de bytt fot i vinstfrågan.

Stefan Jakobsson, skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna har sagt att friskolor får ”ta ut vilka vinster man vill, de är som vilket företag som helst”. Men en elevs skolgång är inte vilken vara som helst. Den går inte i repris. Svenska skattebetalares pengar som slussats ut till skatteparadis kan inte stoppas tillbaka i välfärden.

Varje år görs i Sverige upphandlingar för 600 miljarder kronor. Många kloka kommunpolitiker använder redan idag upphandlingar för att utveckla sin kommun eller sitt landsting i önskad riktning. SD lovade innan valet att de skulle stå upp för att inom ramen för upphandlingar ställa krav på att svenska löner och villkor ska gälla på svensk arbetsmarknad. Men när det var dags för omröstning i riksdagen så röstade SD nej.

Anna Kinberg Batra tycks i det närmsta tro att Jimmie Åkesson står redo att rösta ja till varje förslag hon lägger fram, utan att kräva något i gengäld. Det är naivt. Vill man ha Sverigedemokraternas stöd, så kommer det att kosta.

Strategin att ge ett oberäkneligt parti med nazistiska rötter makt i vårt land, så som har skett i Gävle och nu senast i Hässleholm, kan aldrig bli framgångsrik. Många borgerliga kommunpolitiker och väljare delar den bilden. När ska insikten nå fram till moderatledningen?

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Fler artiklar om Demokrati

Igår 05:45

”Välfärdsdebatten måste handla om medborgarna”

Lena Dahlstedt & Klara Palmberg Broryd, Nacka kommun
29 mars

Ge allmänheten insyn i EU-budgeten

Max Andersson & Staffan Dahllöf, EU-parlamentariker (MP) / rapportförfattare
29 mars

”Mötesplatser medel mot ungdomars utsatthet”

Lena Nyberg, generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF
28 mars

LUF: Låt polisstudenter utreda vardagsbrott

Joar Forsell, förbundsordförande LUF
28 mars

Nej, SKL styrs inte från Rosenbad

Lena Micko mfl, ordförande (S) SKL

Senast publicerat

Igår 13:54

”Vårt ställningstagande mot SD är solklart”

Magnus Ek, ordförande Centerpartiets ungdomsförbund
Igår 11:53

Snabbare digitalisering om vi tar efter grannländerna

Per Blom & Anders Persson , PA Consulting Group
Igår 06:15
Igår 05:45

”Välfärdsdebatten måste handla om medborgarna”

Lena Dahlstedt & Klara Palmberg Broryd, Nacka kommun
Igår 05:45

”Utveckla de regionala järnvägarna”

Helena Leufstadius mfl, vd Svensk kollektivtrafik

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här