”SD tycks byta politik när det passar”

Budget 2017. Oscar Sjöstedt och Stefan Jakobssons replik innehåller en rad konstiga påståenden. Inte bara verkar Sverigedemokraterna ha dålig koll på regeringens politik, de verkar dessutom ha läst sina egna förslag slarvigt.
Lena Hallengren & Fredrik Olovsson , Socialdemokraterna
Annons

Replik. Låt oss börja med att bemöta Sjöstedts och Jakobssons påstående att det finansiella sparandet för kommunsektorn inte skulle försvagas av deras budgetalternativ. Det stämmer inte. Även om vi räknar med förändrade skatteintäkter landar SD på över 10 miljarder kronor i neddragningar på kommunsektorn. 

Sverigedemokraternas förhoppning om att de flyktingar som kommit till Sverige magiskt skulle kunna försvinna från en dag till nästa är orimlig, därför skulle deras budget fortfarande innebära att kommunerna i Sverige har att hantera nedskärningar motsvarande 7 000 vårdplatser, eller kostnaden för att driva en tiondedel av Sveriges skolor.

SDs budget skulle innebära en sänkning av tusentals lärares löner. Den ”satsning” som Sjöstedt och Jakobsson talar om är mindre än befintliga satsningar på lärarnas löner och därför de facto en neddragning. De vill också slopa satsningen på mer personal i förskoleklass och på lågstadiet samt minska stödet till kommunerna för bostadsbyggande. 

Annons

Socialdemokraterna står för en jämlik kunskapsskola där elever med olika bakgrund möts. Därför ska ingen skola behöva ta hela ansvaret för de nyanlända eleverna, alla skolor ska dela på ansvaret. Nyanlända elever ska få stöd att komma in i den svenska skolan och träffa elever som har svenska som modersmål. Skattepengar som går till skolan ska gå till barnens utbildning – inte till skatteparadis. 

SD tycks byta politik när det passar. Naturligtvis får de stödja vilka förslag de vill. Men när partiet lovar väljarna en sak, och därefter ändrar sig som i fallet med krav på kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling, och att de nu vill låta vinstjakten härja fritt i skola och välfärd är det viktig konsumentupplysning till väljarna.

Sverigedemokraternas förslag är på riktigt och skulle innebära reella försämringar av svensk skola och välfärd, därför är vår kritik också allvarlig. 

LÄS OCKSÅ: ”SD:s politik skulle skapa kaos i kommunerna”

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Fler artiklar om Demokrati

Igår 05:45

Ge allmänheten insyn i EU-budgeten

Max Andersson & Staffan Dahllöf, EU-parlamentariker (MP) / rapportförfattare
Igår 05:45

”Mötesplatser medel mot ungdomars utsatthet”

Lena Nyberg, generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF
28 mars

LUF: Låt polisstudenter utreda vardagsbrott

Joar Forsell, förbundsordförande LUF
28 mars

Nej, SKL styrs inte från Rosenbad

Lena Micko mfl, ordförande (S) SKL
28 mars

”Skåne har inte råd med Länsstyrelsen”

Carina Wutzler & Henrik Thorsell , kso resp andre vice ordf (M), Vellinge

Senast publicerat

Igår 16:31

Replik: Politiker ska inte styra över teaterscenerna!

Saga Axmalm , vice ordförande Liberala ungdomsförbundet Göteborg
Igår 15:40

Stoppa regeringens upphandlingslag - igen!

Carina Lindfelt & Birgitta Laurent, avdelningschef Arbetsmarknad / expert på upphandlings- och konkurrensfrågor, Svenskt Näringsliv
Igår 11:41

Låt funktionsnedsatta arbeta i omsorgen

Monica Lingegård, vd Samhall

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här