SD: Med vår politik minskar kommunernas kostnader

Budget 2017. Anledningen till att vi inte behöver skjuta till lika stora anslag till kommunerna som regeringen är att en kraftigt minskad invandring leder till minskad belastning på den kommunala välfärden och därför också till lägre kostnader. Det är inte ett särskilt komplext samband.
Oscar Sjöstedt & Stefan Jakobsson , Sverigedemokraterna
Annons

Replik. Det finansiella sparandet för hela kommunsektorn är detsamma i SD:s budgetalternativ som i regeringens. Att välfärden i vårt förslag dessutom ska begränsas till våra egna medborgare leder givetvis till en kraftigt minskad belastning. Det naturliga är givetvis att en stat är i första hand ansvarig för sina egna medborgare snarare än andra staters medborgare. Avseende de tio flyktingmiljarderna så säger vi klart nej till att använda skattebetalarnas pengar till att fortsätta finansiera en ansvarslös invandringspolitik som sedan länge nått vägs ände. Något annat vore märkligt.

LÄS OCKSÅ: ”SD:s politik skulle skapa kaos i kommunerna”

Regeringen verkar lida av en synnerligen dålig förståelse för den svenska skolan. Det hänger ihop med att man åsidosatt de offentliganställdas löner och arbetsvillkor under lång tid. Det löser inga problem att ropa efter fler utbildningsplatser om inte tillräckligt många söker sig dit på grund av dålig arbetsmiljö och villkor. Därför satsar vi miljardbelopp för att stärka deras situation och avseende just lärare föreslår vi riktiga karriärtjänster med påtagligt högre lönenivåer för de erkänt duktiga och erfarna lärarna, hellre än generella ökningar för alla oavsett erfarenhet och resultat. 

Annons

Att nyanlända elever som ligger efter inte bara i språkkunskaper utan påfallande ofta också i ämneskunskap måste förberedas för den svenska skolan är fullt naturligt. Om en sådan elev bara ”kastas in” i skolan är risken stor att vederbörande dels inte hänger med i undervisningen, dels tar väldigt mycket resurser och personal i anspråk. Många är de lärare som vittnat om detta, men om deras erfarenheter och bekymmer bryr sig regeringen föga.

Vi kommer inte ställa oss bakom förslag som avskaffar valfriheten i skolan och i välfärden och utlämnar medborgaren enbart åt det offentliga alternativet. Att attackera de privata skolorna är enbart ett sätt att försöka skifta debatten bort från den kommunala skolans många misslyckanden. Att ta tag i de sämst fungerande skolorna istället för att angripa de populära och uppenbart välfungerande skolorna vore en betydligt mer konstruktiv ingång.

Att vi röstade nej till regeringens upphandlingsproposition är tämligen självklart. Det var måhända regeringens mest undermåliga proposition sedan valet med massiv kritik från remissinstanserna, som dels skulle leda till konkurrensfördelar för utländska bolag med utstationerad arbetskraft, dels skulle utesluta en stor majoritet av landets alla småföretagare från deltagande i offentliga upphandlingar. Dessutom är det inte oppositionens ansvar att lotsa igenom regeringens lagförslag. Om man nu valt att sätta sig i en minoritetsregering vore lite mer ödmjukhet på sin plats.

Det är ganska tydligt att regeringen blivit varse att tiden då det fanns en socialistisk majoritet i Sveriges riksdag är förbi för överskådlig framtid och desperationen därav lyser igenom i tramsiga påhitt om ”dyra middagar och whisky” och fula invektiv. Det är inte särskilt förtroendeingivande.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Fler artiklar om Demokrati

Igår 05:45

”Välfärdsdebatten måste handla om medborgarna”

Lena Dahlstedt & Klara Palmberg Broryd, Nacka kommun
29 mars

Ge allmänheten insyn i EU-budgeten

Max Andersson & Staffan Dahllöf, EU-parlamentariker (MP) / rapportförfattare
29 mars

”Mötesplatser medel mot ungdomars utsatthet”

Lena Nyberg, generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF
28 mars

LUF: Låt polisstudenter utreda vardagsbrott

Joar Forsell, förbundsordförande LUF
28 mars

Nej, SKL styrs inte från Rosenbad

Lena Micko mfl, ordförande (S) SKL

Senast publicerat

Igår 13:54

”Vårt ställningstagande mot SD är solklart”

Magnus Ek, ordförande Centerpartiets ungdomsförbund
Igår 11:53

Snabbare digitalisering om vi tar efter grannländerna

Per Blom & Anders Persson , PA Consulting Group
Igår 06:15
Igår 05:45

”Välfärdsdebatten måste handla om medborgarna”

Lena Dahlstedt & Klara Palmberg Broryd, Nacka kommun
Igår 05:45

”Utveckla de regionala järnvägarna”

Helena Leufstadius mfl, vd Svensk kollektivtrafik

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här