”S bör göra vinststopp till en valfråga”

Vinster i välfärden. Vi kan inte låta miljarder skattekronor fortsätta strömma ut från välfärden. Socialdemokraterna bör göra vinstbegränsning till en valfråga 2018.
Andreas Schönström , kommunalråd (S), Malmö stad
Annons

En stor majoritet av svenska folket vill att vinstuttagen från företag inom välfärden ska begränsas. Att skattemedel ska gå till skola, vård och omsorg och inte till placeringar i skatteparadis har starkt stöd även bland de borgerliga partiernas sympatisörer. Det är dags för socialdemokratin att låta väljarna ta ställning till frågan i nästa års val. 

Alla har rätt till en god välfärd inklusive en bra utbildning. Det är en grundbult i det socialdemokratiska samhällsbygget. Under senare decennier har emellertid delar av välfärden succesivt kommit att styras efter marknadens principer. Fokus på att tillhandahålla en högkvalitativ välfärd med rättvis fördelning har i vissa fall kommit att ersättas av ett antal företags jakt på vinst. 

LÄS OCKSÅ REPLIKEN: Varför inte göra kvalitet i vården till valfråga?

Annons

Inom skolan har segregationen tilltagit i takt med att vinstintresset brett ut sig. Stora skolkoncerner lockar elever genom aggressiv marknadsföring och löften om gratis datorer. Lärartätheten är lägre i vinstsyftande skolor än i skolor som är fria från avkastningskrav. I en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) konstateras även ett utbrett praktiserande av glädjebetyg bland vinstdrivande gymnasiefriskolor. 

Samtidigt fortsätter bolagen att uppvisa hög avkastning. Inom skolområdet är bolagens avkastning i genomsnitt 34 procent på det operativa kapitalet. Inom hemtjänsten är avkastningen hela 72 procent. Sammantaget handlar det om övervinster på cirka 15 miljarder som plockats ut inom välfärdssektorn.

Mot bakgrund av detta har regeringens utredare föreslagit en vinstbegränsning i välfärden om 7 procent på operativt kapital över statslåneräntan. Det föreslås även att enbart tillståndsgivna juridiska personer kan motta offentlig finansiering. I anslutning till dessa begränsningar föreslås också särskilda regler för att underlätta nyföretagande genom att möjliggöra kompensation av förluster eller låga vinster som görs vid en nyetablering.

Alla ska ha rätt till välfärdstjänster av hög kvalitet. Inget vinstintresse ska få komma i vägen för det. Det får aldrig råda någon tvekan om att våra gemensamma resurser används för att ge våra barn och ungdomar den bästa möjliga starten i livet – inte till aktieutdelning. Därför är det så positivt att den rödgröna regeringen vill agera i frågan. Jag noterar också att det rödgröna styret i Region Skåne nyligen fick igenom ett positivt yttrande på utredarens förslag, med den viktiga principen att eventuellt överskott ska återföras till verksamheterna.

Beklagligt nog har de fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna sagt nej till varje initiativ till att begränsa vinstjakten. Därmed saknas majoritet i riksdagen för regeringens linje. Socialdemokraterna bör därför göra vinstbegränsning till en fråga för väljarna att ta ställning till 2018. 

Vi kan inte låta miljarder skattekronor fortsätta strömma ut från välfärden. Våra gemensamma pengar ska gå till en bra välfärd för alla – inte till privata vinster för de få. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Debatt/ Ekonomi

Vinsttak i välfärden?

Ilmar Reepalus vinstutredning är ute på remiss. Debatten rullar på.
Klicka här för att delta i debatten

27 inlägg i denna debatt

Anne-Marie Pålsson, nationalekonom, docent Lunds universitet, f d riksdagsledamot (M)
Hans Bergström, docent, aktiv inom Internationella Engelska Skolan
Johan Andersson, vd Mellby Gård, tillika delägare i Academedia  
Gunilla Andersson, Nätverket för Gemensam Välfärd
Håkan Wiclander m fl, Styrelsen för Idéburna skolors riksförbund
Sofia Jarl mfl, förbundsordförande Centerkvinnorna
Jennifer Råsten & Maria Mattsson Mähl, näringspolitisk talesperson Fi / vd för AlphaCE.
Karin Rågsjö , vårdpolitisk talesperson (V)
Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson (KD)
Andreas Ericson, chef, Timbro Medieinstitut
Meg Tivéus, styrelseproffs & tidigare bla vd Svenska Spel
Gunilla Andersson, Nätverket för gemensam välfärd
Andreas Schönström, kommunalråd (S), Malmö stad
Agneta Lenander mfl, sjuksköterska, ledamot (V) regionfullmäktige, Region Skåne
Agneta Lenander mfl, sjuksköterska, ledamot (V) regionfullmäktige, Region Skåne

Dela den här debatten

Fler artiklar om Ekonomi

Igår 05:45

Ge allmänheten insyn i EU-budgeten

Max Andersson & Staffan Dahllöf, EU-parlamentariker (MP) / rapportförfattare
28 mars

”Skåne har inte råd med Länsstyrelsen”

Carina Wutzler & Henrik Thorsell , kso resp andre vice ordf (M), Vellinge
27 mars

Vill C skapa kaos med SD i hejarklacken?

Hedda Berkesand, språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen
22 mars

”Vårdpersonal förlorar på sänkt brytpunkt”

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet
21 mars

”Höga marginalskatter ger lägre skatteintäkter”

Johan Lidefelt, skatteexpert, Svenskt Näringsliv

Senast publicerat

Igår 16:31

Replik: Politiker ska inte styra över teaterscenerna!

Saga Axmalm , vice ordförande Liberala ungdomsförbundet Göteborg
Igår 15:40

Stoppa regeringens upphandlingslag - igen!

Carina Lindfelt & Birgitta Laurent, avdelningschef Arbetsmarknad / expert på upphandlings- och konkurrensfrågor, Svenskt Näringsliv
Igår 11:41

Låt funktionsnedsatta arbeta i omsorgen

Monica Lingegård, vd Samhall

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här