Rimliga arbetsvillkor i välfärden - inte vinster

Vinster i välfärden. Välfärden är till för och betalas av medborgarna. Det blir tröttsamt att höra att vi ”inte har råd” med välfärd – när vi tydligen ”har råd” med miljardvinster till välfärdsbolagen. Valfrihet utan vinstintresse är vad större delen av befolkningen önskar och då borde det ju vara klappat och klart, eller hur?
Gunilla Andersson , Nätverket för gemensam välfärd
Annons

Just nu sitter välfärdsbolagens heltidsanställda lobbyister och skriver remissvar och debattartiklar på löpande band. De är oroliga. Oroliga för att landets politiker ska ta intryck av utredningen ”Ordning och reda i välfärden”. Oroliga för att politikerna ska fatta beslut i riksdagen i enlighet med vad 80 procent av medborgarna vill. Med ett vinststopp eller en vinstbegränsning i välfärden ”tvingas” bolagen nämligen se till att skattepengarna går till välfärden, och guldgrävardagarna är över.

Välfärden är till för och betalas av medborgarna. Vi har annat att oroa oss för. Som medborgare oroar vi oss för om en tillräckligt bra välfärd finns där för oss när vi behöver den och välfärdsanställda är frustrerade över orimliga arbetsvillkor. Då blir det tröttsamt att höra att vi tyvärr ”inte har råd” med välfärden samtidigt som vi tydligen ”har råd” att betala miljardvinster till välfärdsbolagen.

Vad som karakteriserar ett vinstdrivande företag är att det enda ägarna har ansvar för är vinsten. Allt annat är underordnat. Det är därför vinstintresset passar så illa inom välfärden. När välfärden blir marknad är det starka krafter som kommer i rörelse. Efter ett tag blir det väldigt tydligt vem som är vinnare och vem som är förlorare. Valfriheten har främst blivit en valfrihet för de privata bolagen.

Annons

Bolagen startar helt enkelt vårdcentraler och apotek där det lönar sig bäst för dem. Det är därför vi i dag har fler vårdcentraler i områden där främst friska med småkrämpor bor och inga vårdcentraler där behoven är som störst. Apoteken trängs på samma gata i storstäderna medan glesbygden blir utan apotek. Du som aktivt väljer en skola eller ett äldreboende kan några dagar senare få reda på att de gått i konkurs eller köpts upp av ett riskkapitalbolag. I slutändan blir det få vinnare, men desto fler förlorare. 

Valfrihet utan vinstintresse är vad större delen av befolkningen önskar och då borde det ju vara klappat och klart, eller hur? Vi lever trots allt i en demokrati. Men nej. Så fungerar det inte i praktiken. Sverigedemokraterna och allianspartierna vill rädda vinstintresset och flera socialdemokrater och miljöpartister flackar med blicken när det närmar sig ett beslut. Kan det bero på att de lockas av ett välbetalt jobb inom välfärdsindustrin, som flera andra politiker redan fått efter sin tid som folkvald?

Hörrni politiker, skärp er nu! Efter ett beslut om vinststopp eller vinstbegränsning kommer det att synliggöras vilka aktörer som drivs av en verklig ambition att bidra med något till välfärden. Därefter kan vi äntligen påbörja ett nytt kapitel inom välfärden, bort från den ekonomistiska marknadsmodell som osynliggör människovärdet. En modell som inte bara kännetecknar den vinstdrivande välfärden, utan som tyvärr numera också genomsyrar den offentliga sektorn.

Det är dags att på allvar börja lyssna på dem som valt att arbeta inom välfärden för att göra en insats för sina medmänniskor. Att stressa och pressa välfärdens vardagshjältar är bara nedbrytande. Vad som behövs är demokratiska arbetsformer och rimliga arbetsvillkor. Personal som respekteras och mår bra på sin arbetsplats kan i sin tur bemöta elever, sjuka och gamla på ett respektfullt, professionellt och lyhört sätt. 

Det är vad välfärden framför allt behöver. Inte högljudda välfärdsdirektörer.

Fotnot: Nätverket för gemensam välfärd bildades 2005 och har tagit initiativ till en rad upprop, studiecirklar, politikeruppvaktningar, konferenser och manifestationer.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Debatt/ Ekonomi

Vinsttak i välfärden?

Ilmar Reepalus vinstutredning är ute på remiss. Debatten rullar på.
Klicka här för att delta i debatten

27 inlägg i denna debatt

Anne-Marie Pålsson, nationalekonom, docent Lunds universitet, f d riksdagsledamot (M)
Hans Bergström, docent, aktiv inom Internationella Engelska Skolan
Johan Andersson, vd Mellby Gård, tillika delägare i Academedia  
Gunilla Andersson, Nätverket för Gemensam Välfärd
Håkan Wiclander m fl, Styrelsen för Idéburna skolors riksförbund
Sofia Jarl mfl, förbundsordförande Centerkvinnorna
Jennifer Råsten & Maria Mattsson Mähl, näringspolitisk talesperson Fi / vd för AlphaCE.
Karin Rågsjö , vårdpolitisk talesperson (V)
Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson (KD)
Andreas Ericson, chef, Timbro Medieinstitut
Meg Tivéus, styrelseproffs & tidigare bla vd Svenska Spel
Gunilla Andersson, Nätverket för gemensam välfärd
Andreas Schönström, kommunalråd (S), Malmö stad
Agneta Lenander mfl, sjuksköterska, ledamot (V) regionfullmäktige, Region Skåne
Agneta Lenander mfl, sjuksköterska, ledamot (V) regionfullmäktige, Region Skåne

Dela den här debatten

Fler artiklar om Ekonomi

22 mars

”Vårdpersonal förlorar på sänkt brytpunkt”

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet
21 mars

”Höga marginalskatter ger lägre skatteintäkter”

Johan Lidefelt, skatteexpert, Svenskt Näringsliv
16 mars

”Samla alla bidrag i en trygghetsförsäkring”

Alireza Akhondi , ledamot (C) Stockholms läns distriktsstyrelse
16 mars

”Ge skatten från kraftverken tillbaka till kommunerna”

Ingvar Persson, ordförande i Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner och regioner, FSV

Senast publicerat

Idag 10:21

Replik: Sluta bråka Volvo!

Mattias Goldmann, vd tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet
Idag 06:14

Så lyckas vi bygga nya hållbara städer

Gunnar Hagman, vd Skanska Sverige AB
Idag 06:14

Byggboomen hotar oersättliga kulturvärden

Knut Weibull, överantikvarie Riksantikvarieämbetet
24 mars

”Fi:s feminism är rent kvinnofientlig”

Linnea Hylén, ledamot i CUF:s internationella kommitté

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här