Replik: Bristyrken hjälps inte av protektionism

Arbete. Emilia Bjuggren (S) skriver att Stockholm ska vara en öppen stad. Jag håller helhjärtat med. Just därför är det så beklämmande att Bjuggrens retorik inte överensstämmer med den politik hon förespråkar.
Anna König Jerlmyr , oppositionsborgarråd (M), Stockholms stad
Annons

Replik. Om Socialdemokraterna, som Emilia Bjuggren påstår, hade bejakat rörlighet för människor hade de inte varit motståndare till det liberala regelverk för arbetskraftsinvandring som Alliansen och Miljöpartiet kommit överens om. Då hade inte hennes partikamrater i regeringen och i LO-borgen nu krävt att det regelverket stramas åt.

Stockholm har en tudelad arbetsmarknad. Samtidigt som IT- och byggbranscherna har en tilltagande arbetskraftsbrist växer andelen människor som befinner sig i ett långvarigt utanförskap. Det är anmärkningsvärt att Bjuggren som arbetsmarknadsborgarråd i det läget vill förvärra arbetskraftsbristen för några av Stockholms starkaste branscher. Det rimmar illa med retoriken om att Stockholm ska vara en öppen sta

Särskilt uppseendeväckande är det när Bjuggren å ena sidan vill återge facken vetorätt mot arbetskraftsinvandring och å andra sidan att Stockholm ska vara en stad som håller samman. Det är att ställa grupper mot varandra på ett sätt som är lika obefogat som det är orimligt. En stad som håller samman är en stad där människor har rätten och möjligheten att förverkliga sina drömmar utan att särintressen hejdar dem för egennyttiga syften.

Annons

Moderaterna värnar den internationella öppenhet som byggt Stockholm starkt och som berikar vår huvudstad mänskligt och materiellt. Därför kommer jag aldrig att acceptera när Socialdemokraterna genom att ställa grupper på arbetsmarknaden mot varandra bygger murar. Stockholm behöver inte mindre arbetskraftsinvandring utan större öppenhet, fler företag och politik för jobb och tillväxt.

LÄS OCKSÅ: "Res inte murar och tullar runt Stockholm"

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Fler artiklar om Arbete

21 mars

”Sverige måste utbilda för framtidens välfärd”

Heléne Fritzon, ordförande (S) förhandlingsdelegationen SKL
15 mars
9 mars

”Det måste bli lättare att rekrytera till bristyrken”

Emilia Bjuggren, arbetsmarknadsborgarråd (S), Stockholm
8 mars

Fler i arbete med nationell strategi för validering

Jonas Milton mfl, ordförande Valideringsdelegationen 2015–2019
8 mars

Senast publicerat

Idag 16:20

Sämre konkurrenskraft med kommunal högskola

Göran Arrius, ordförande Saco
Idag 14:31

LUF: Låt polisstudenter utreda vardagsbrott

Joar Forsell, förbundsordförande LUF
Idag 11:32

Kommunal högskola felaktig slutsats av Saco

Johan Persson mfl, Parlamentariska landsbygdskommittén
Idag 11:27

”Vi står gärna bakom en utfallsbaserad vård”

Gunnar Akner mfl, nätverket mot olämplig styrning av hälso- och sjukvården
Idag 10:38

Nej, SKL styrs inte från Rosenbad

Lena Micko mfl, ordförande (S) SKL

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här