Regeringen skönmålar sjukförsäkringen

Sjukvård. I tal, debatter och artiklar används valda delar av statistik från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för att misstänkliggöra sjuka. Förändringen av sjukförsäkringen har slagit rejält fel och kastar ut sjuka människor till ekonomisk katastrof och försämrad hälsa, replikerar företrädare för Solrosuppropet.
Lotta Larsson m fl , aktiva i Solrosuppropet.se
Annons

Svenska folket får ofta höra att 140 personer om dagen pensionerades och låstes in ett utanförskap med risk för missbruk, depressioner och självmord. Vad svenska folket inte får höra är att mer än två tredjedelar av de personerna antingen fortfarande arbetade mellan 25 till 75 procent eller återgick till sysselsättning efter kortare temporär sjukpensionering.

Vi får även höra att vi svenskar var friskast OCH mest sjukskrivna i hela världen, men det är också ett påstående som haltar. Det baseras på det ökade antalet sjukdagar, men denna ökning beror inte på att sjukskrivningarna blev fler utan att de blev längre, enligt Björn Johnson, en av dem som forskat om sjukfrånvarons orsaker. Detta kan också härledas till att vi är det enda land som har ett system där sjukfall redovisas i sju år. I andra länder finns ett definitivt slutdatum för sjukskrivning, i de flesta fall, ett år. Därefter förs man över till omskolning, arbetslöshetsförsäkring, förtidspension eller hamnar i öppen arbetslöshet.

Att vi skulle vara friskast verkar baseras på livslängd, och vi ligger inte först på den listan utan på åttonde plats. Andorra ligger på första plats och Malta ligger på tjugonde plats. Mellan första och tjugonde plats skiljer det tre år så skillnaderna är inte så relevanta som man vill påskina. De båda påståendena, dessutom tillsammans, blir som att jämföra äpplen och päron.

Annons

Riksdagsledamoten Gunnar Axén (M) skriver i sin debattartikel i Dagens Samhälle 11 juni att 200 000 färre har sjukersättning nu - inte att 200 000 personer blivit friska. (I Axéns förra replik till Solrosuppropet, i Helsingborgs Dagblad var det 100 000 färre). Människor blir inte automatiskt friska bara för att de kastas ut ur sjukförsäkringen. Dagens tidsramar handlar mer om att strypa försörjningen till sjuka människor än att faktiskt försöka göra dem friska. Om Gunnar Axéns målsättning är att sjukförsäkringen ska "ge ekonomisk trygghet i tider av sjukdom, så att människor ges tid att bli friska”, måste det finnas bättre fungerande rehabilitering och sjukvård, mindre strikta tidsramar och en tro på att de allra flesta människor faktiskt vill arbeta efter bästa förmåga.

Rehabiliteringen måste dessutom vara anpassad efter individen. Inom rehabiliteringsgarantin behandlas människor med ångest- och depressionstillstånd nu med en och samma ”allt-i-ett-terapi”. Andra former av terapi har fasats ut ur sjukvården tack vare regeringens sponsring av KBT . Detta trots att det inte finns några bevis för att KBT skulle fungera bättre än andra terapier och att olika människor helt enkelt behöver olika terapiformer för att läka.

Vi i Solrosuppropet är inte ensamma om att se bristerna i den nuvarande rehabiliteringskedjan. Riksföreningen Psykoterapicentrum riktar svidande kritik mot regeringens KBT-satsning: "Nyligen publicerade en forskargrupp vid Karolinska Institutet en utvärdering av regeringens satsning på KBT där man konstaterar att behandlingen som riktats mot sjukskrivna, inte i någon grad påverkat patienternas sjukfrånvaro."

Den stora satsningen på rehabilitering, som Gunnar Axén pratar om, borde ses över innan fler miljoner pumpas in i verkningslösa åtgärder. Och kanske borde regeringen börja lyssna på den kritik som framförs, oavsett vilket block det kommer från. Annars kan det verka som om sjukförsäkringsfrågorna blivit en ren prestigesak. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Fler artiklar om Sjukvård

24 mars

”Vårdval gör vården för reumatiker ojämn”

Håkan Håkansson & Cecilia Carlens, Reumatikerförbundet resp Sv Reumatologisk Förening
24 mars

Kostråd måste kunna få anpassas till individen

Jenny Levin mfl, leg. dietist primärvården Stockholm
21 mars

”Vårdens problem är brist på kvalitet, inte på resurser”

Jörgen Nordenström, emeritus professor i kirurgi
21 mars

L: Genuint upprörande när S ignorerar riskerna

Lotta Edholm & Anna Starbrink, oppositionsborgarråd (L) resp hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L)

Senast publicerat

Idag 15:29

Vill C skapa kaos med SD i hejarklacken?

Hedda Berkesand, språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen
Idag 13:15

Nu tar vi ledartröjan inom offentlig upphandling

Johnny Magnusson mfl, regionstyrelsens ordförande (M) Västra Götalandsregionen
Idag 10:53

Skattepengar ska inte gå till daltande med terrorister

Naod Habtemichael, ordf Centerstudenter Göteborg
Idag 10:21

Replik: Sluta bråka Volvo!

Mattias Goldmann, vd tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet
Idag 06:14

Så lyckas vi bygga nya hållbara städer

Gunnar Hagman, vd Skanska Sverige AB

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här