Regeringen skönmålar sjukförsäkringen

Sjukvård. I tal, debatter och artiklar används valda delar av statistik från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen för att misstänkliggöra sjuka. Förändringen av sjukförsäkringen har slagit rejält fel och kastar ut sjuka människor till ekonomisk katastrof och försämrad hälsa, replikerar företrädare för Solrosuppropet.
Lotta Larsson m fl, aktiva i Solrosuppropet.se

Svenska folket får ofta höra att 140 personer om dagen pensionerades och låstes in ett utanförskap med risk för missbruk, depressioner och självmord. Vad svenska folket inte får höra är att mer än två tredjedelar av de personerna antingen fortfarande arbetade mellan 25 till 75 procent eller återgick till sysselsättning efter kortare temporär sjukpensionering.

Vi får även höra att vi svenskar var friskast OCH mest sjukskrivna i hela världen, men det är också ett påstående som haltar. Det baseras på det ökade antalet sjukdagar, men denna ökning beror inte på att sjukskrivningarna blev fler utan att de blev längre, enligt Björn Johnson, en av dem som forskat om sjukfrånvarons orsaker. Detta kan också härledas till att vi är det enda land som har ett system där sjukfall redovisas i sju år. I andra länder finns ett definitivt slutdatum för sjukskrivning, i de flesta fall, ett år. Därefter förs man över till omskolning, arbetslöshetsförsäkring, förtidspension eller hamnar i öppen arbetslöshet.

Att vi skulle vara friskast verkar baseras på livslängd, och vi ligger inte först på den listan utan på åttonde plats. Andorra ligger på första plats och Malta ligger på tjugonde plats. Mellan första och tjugonde plats skiljer det tre år så skillnaderna är inte så relevanta som man vill påskina. De båda påståendena, dessutom tillsammans, blir som att jämföra äpplen och päron.

Annons

Riksdagsledamoten Gunnar Axén (M) skriver i sin debattartikel i Dagens Samhälle 11 juni att 200 000 färre har sjukersättning nu - inte att 200 000 personer blivit friska. (I Axéns förra replik till Solrosuppropet, i Helsingborgs Dagblad var det 100 000 färre). Människor blir inte automatiskt friska bara för att de kastas ut ur sjukförsäkringen. Dagens tidsramar handlar mer om att strypa försörjningen till sjuka människor än att faktiskt försöka göra dem friska. Om Gunnar Axéns målsättning är att sjukförsäkringen ska "ge ekonomisk trygghet i tider av sjukdom, så att människor ges tid att bli friska”, måste det finnas bättre fungerande rehabilitering och sjukvård, mindre strikta tidsramar och en tro på att de allra flesta människor faktiskt vill arbeta efter bästa förmåga.

Rehabiliteringen måste dessutom vara anpassad efter individen. Inom rehabiliteringsgarantin behandlas människor med ångest- och depressionstillstånd nu med en och samma ”allt-i-ett-terapi”. Andra former av terapi har fasats ut ur sjukvården tack vare regeringens sponsring av KBT . Detta trots att det inte finns några bevis för att KBT skulle fungera bättre än andra terapier och att olika människor helt enkelt behöver olika terapiformer för att läka.

Vi i Solrosuppropet är inte ensamma om att se bristerna i den nuvarande rehabiliteringskedjan. Riksföreningen Psykoterapicentrum riktar svidande kritik mot regeringens KBT-satsning: "Nyligen publicerade en forskargrupp vid Karolinska Institutet en utvärdering av regeringens satsning på KBT där man konstaterar att behandlingen som riktats mot sjukskrivna, inte i någon grad påverkat patienternas sjukfrånvaro."

Den stora satsningen på rehabilitering, som Gunnar Axén pratar om, borde ses över innan fler miljoner pumpas in i verkningslösa åtgärder. Och kanske borde regeringen börja lyssna på den kritik som framförs, oavsett vilket block det kommer från. Annars kan det verka som om sjukförsäkringsfrågorna blivit en ren prestigesak. 

  • Lotta Larsson, aktiv i Solrosuppropet
  • Malin Hammarström, aktiv i Solrosuppropet
  • Lisbeth Forsberg, aktiv i Solrosuppropet

Dela artikeln

Ämnen i artikeln

Relaterade artiklar

25 februari
Ingrid Burman
13 januari
Anki Sandberg & Birgit Hansson
13 december 2013
Gunvor G Ericson
21 juni 2012
Anne Marie Brodén
19 juni 2012
Gunnar Axén
13 juni 2012
Carl Johan Sonesson m fl
1 september 2011
Ulf Kristersson

Så tycker Dagens Samhälles läsare

Du har redan röstat.Tack för din röst!
965 har röstat hittills.

Följ den här debatten

Du får ett mejl varje gång ett nytt inlägg i denna debattråd publiceras.

Dela den här artikeln

Fler artiklar om Sjukvård

16 april

Varningar om läkarna på akuten missar kärnfrågan

Emma Spak m fl, ordförande SYLF
15 april
11 april

Parkinsonsjuka behöver träffa läkaren oftare

Bo Jäghult m fl, Parkinsonförbundet
9 april

Jo, BB Sophia uppvisar brister i patientsäkerheten 

 

Susanne Ledin Eriksson m fl, överläkare Gävle
8 april

BB Sophia visar att lagen måste ändras

Viktor Robertson, jurist vid tankesmedjan Den Nya Välfärden

Senast publicerat

Idag 11:25

Stockholm behöver Europa

Sten Nordin m fl, finansborgarråd Stockholm
Idag 05:34

Är allt våra politiker gör bara dumt och fel?

Andreas Krohn, vd Rud Pedersen Sverige
Igår 16:36

Vindkraften sliter oförtjänt i motvind

Johanna Olesen, ordförande Svensk Vindkraftförening
Igår 13:32

EU:s budget visar att Nilsson (S) har fel

Annie Lööf m fl, näringsminister (C)
Igår 05:40

Dumsnålhet slår mot fritidshemmen

Eva-Lis Sirén, ordförande Lärarförbundet

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på nätet – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Läs mer och prova