När våra värderingar hotas behöver vi USA

Amerikanska valet 2016. Utvecklingen i Ryssland gör att den transatlantiska länken är viktig för vår säkerhet. Oavsett vem som står som segrare i det amerikanska presidentvalet behöver Europa och Sverige se till att ha goda relationer till USA – och motverka krafter som vill förstöra relationen.
Karin Enström , utrikespolitisk talesperson (M)
Annons

Efter hundratals dagar av intensivt kampanjande avgörs nu det amerikanska presidentvalet. USA:s näste president tar över Vita huset i en tid präglad av polarisering och internationell oro. Våra grundläggande värderingar utmanas återigen på bred front. I detta läge måste Sverige och Europa fortsatt stå upp för värderingarna om demokrati, mänskliga rättigheter och kapitalism och fortsätta vårda banden över Atlanten.

USA och Europa har under många årtionden haft starka band. Utan USA:s stöd hade Europas karta med stor sannolikhet sett annorlunda ut. Den transatlantiska länken, det vill säga relationerna mellan USA och Europa, är fortsatt oerhört viktig för Europas säkerhet och ekonomiska välstånd. 

Utvecklingen i Ryssland är starkt bidragande orsak till varför den transatlantiska länken är viktig för vår säkerhet. I takt med att den demokratiska situationen i Ryssland försämrats har spänningarna i vårt närområde ökat. Utplaceringen av flera Iskander-missiler som kan bära kärnvapen i Kaliningrad vid Östersjön, de två ryska örlogsfartyg bestyckade med långdistansrobotar med kärnvapenkapacitet som gick in i Östersjön nyligen, är mycket allvarliga exempel.

Annons

Ryssland har visat sig vara beredd att med våld rita om Europas karta och landets fortsatta militära upprustning och stormaktsambitioner ser inte ut avta. Den främsta garanten för fred i regionen är Nato. 

Relationen mellan USA och Europa är också viktig för Europas och Sveriges ekonomiska välstånd. USA är Sveriges största handelspartner efter Norge och Tyskland. Sverige exporterade varor för 91 miljarder kronor till USA och hela EU exporterade varor för 370 miljarder euro till USA år 2015. De öppet protektionistiska vindarna som blåst under den amerikanska presidentvalskampanjen, men också i Europa de senaste åren, är därför djupt oroande. Sverige måste göra sitt yttersta för att vara så pådrivande som möjligt för att frihandelsavtalet mellan EU och USA blir verklighet.

Oavsett vem som står som segrare i det amerikanska presidentvalet behöver Europa och Sverige ha goda relationer till USA. Men, oavsett segrare, kommer det på den europeiska kontinenten finnas krafter som vill förstöra denna relation. Flera europeiska partier drivs av en stark misstro mot USA, engelska Labour under Jeremy Corbyn till exempel. Andra partier vill helst se en total upplösning av EU-samarbetet, Marie Le Pens Front National i Frankrike och UKIP är några av dessa. Ofta förenar dessa partier EU-skepsis och anti-amerikanism. 

Goda relationer mellan USA och Europa har varit viktiga för den europeiska säkerheten och vårt välstånd. När nu de värderingar som binder väst samman utmanas både inifrån och utifrån måste vi göra vårt yttersta för att vårda denna relation. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

  • Karin Enström, utrikespolitisk talesperson (M), vice ordförande riksdagens utrikesutskott
Debatt/ Demokrati

Trump ny president

Republikanen Donald Trump efterträder Barack Obama som USA:s president. Vad får det för konsekvenser för Sverige och världen?
Klicka här för att delta i debatten

15 inlägg i denna debatt

Per Holfve, jurist med inriktning mänskliga rättigheter
Martin Schori, journalist och författare till boken Online only: allt du behöver veta för att bli morgondagens journalist (Carlsson 2016)
Maria Rankka & Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms Handelskammare
Karin Enström, utrikespolitisk talesperson (M)
Olle Wästberg, tidigare generalkonsul i New York
Jasenko Selimovic , Europaparlamentariker (L)
Stefan Olsson, försvarspolitisk debattör (M)
Jan Kallberg, disputerad statsvetare och jurist. Assistant Professor, United States Military Academy (West Point), USA
Anders Wijkman, avgående ordförande Miljömålsberedningen
Akbar Abdul Rasul, statsvetare och reformistisk muslim
Kristina Ljungros, förbundsordförande RFSU

Dela den här debatten

Senast publicerat

21 april
21 april

”Nolltolerans mot prestigebyggen inför OS”

Karin Ernlund & Per Lodenius, gruppledare (C) Stockholms stad resp idrottspolitisk talesperson (C)
21 april

M: Fokusera på kvalitet istället för lottning

Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson (m)
21 april

Vänsterns slagord om vården stämmer inte

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här