M: Nu krävs reformer som stärker näringslivet

Näringslivsklimat. Om Sverige ska vara konkurrenskraftigt måste viktiga frågor som gör att företag väljer att starta och växa i landet prioriteras. Det handlar om långsiktiga mål, fördelaktiga skatter, kompetensförsörjning och energi. Det är allvar nu - svensk konkurrenskraft är hotad.
Annons

Under tisdagen kom beskedet att 3 000 tjänster försvinner från Ericsson i Sverige. Det är ett beklagligt besked för alla de som drabbas på Ericsson och deras familjer. Det gäller nu att först och främst lägga fokus på de drabbade och att de snabbt får den hjälp de behöver för att klara omställningen och komma i nytt jobb. Men beskedet är också en påminnelse om den tuffa konkurrens Sverige möter.

Svenska storföretag har spelat och spelar fortfarande en viktig roll för svensk export och innovationskraft. Men det går inte ta dessa företag för givna om vi ska behålla en tillväxt som ger nya jobb och klara framtidens utmaningar. Vi kräver att regeringen vaknar till och slutar ägna sig åt symbolpolitik med förslag som industrikansler, innovationskatapult och kvoterade bolagsstyrelser.

Enligt regeringens egna prognoser kommer en miljon människor befinna sig i utanförskap med deras politik till år 2020. Det är en total kapitulation inför vår största samhällsutmaning. Nya och växande företag kommer spela en avgörande roll för att få fler människor på arbetsmarknaden. Men för svensk innovation och nya snabbväxande företag spelar äldre etablerade storföretag en stor roll.

Annons

Ett sådant exempel är Ericssons programspråk Erlang som varit en viktig del i Klarnas framgångssaga. Dessvärre har vi en regering som är oförmögen att åstadkomma breda reformer för ett stärkt näringsliv. En regering som väljer att låna till bidragshöjningar under högkonjunktur istället för att värna offentliga finanser inför nästa lågkonjunktur.

Moderaterna har lyssnat på många företagare och delar deras oro. Både för hur det drabbar svenska företag här och nu genom 40 miljarder i ökade skatter på jobb och företagande. Men också på sikt när svenska företag överväger att flytta produktion och verksamhet utomlands. Vi har därför konkreta lösningar på de problem som företagen identifierat:

  • Personaloptioner. Vi föreslår mer konkurrenskraftiga skatter för nyckelpersoner i växande och innovativa företag. Totalt satsas 600 miljoner kronor så företag med upp till 250 anställda samt en bruttotillgång på maximalt 350 miljoner kronor kan använda personaloptioner som ett verktyg för att få företag att växa, attrahera spetskompetens och vara konkurrenskraftiga på en internationell marknad.
  • Ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Bostadsbrist fortsätter vara en av de mest tillväxthämmande hindren för många expansiva företag. Att man ska kunna bo där man får jobb är en självklarhet. Det nuvarande fastighetsbeståndet nyttjas inte effektivt. Därför föreslås ett permanent slopat uppskovstak samt sänkt uppskovsränta till 1,05 % för att öka rörligheten på bostadsmarknaden.
  • Utbildning. Vi fokuserar på att stärka kunskapsresultaten och vill se en nolltolerans mot dåliga skolor. Vi utökar undervisningstiden i skolan och satsar speciellt på mer matematik och programmering från årskurs 1.

Allt fler människor inser att Sverige är på väg åt fel håll och det blir extra tydligt då regeringen tappar greppet om offentliga finanser, när utanförskapet växer och konkurrenskraften i Sverige blir försämrad.

Ska Sverige stå starkt även i framtiden krävs det att vi lyckas vårda befintliga styrkor samtidigt som har mod och kraft nog att odla nya.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Debatt/ Ekonomi

Ericsson skär ned

Över 3 000 jobb försvinner när Ericsson skär ned. Produktion, forskning och utveckling samt administrativ personal drabbas. Beskedet har startat en debatt om svenskt näringslivsklimat.
Klicka här för att delta i debatten

5 inlägg i denna debatt

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör Sveriges Ingenjörer
Lars Hjälmered & Camilla Waltersson Grönvall, Moderaterna
Martin Ådahl, chefekonom Centerpartiet

Dela den här debatten

Fler artiklar om Ekonomi

22 mars

”Vårdpersonal förlorar på sänkt brytpunkt”

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet
21 mars

”Höga marginalskatter ger lägre skatteintäkter”

Johan Lidefelt, skatteexpert, Svenskt Näringsliv
16 mars

”Samla alla bidrag i en trygghetsförsäkring”

Alireza Akhondi , ledamot (C) Stockholms läns distriktsstyrelse
16 mars

”Ge skatten från kraftverken tillbaka till kommunerna”

Ingvar Persson, ordförande i Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner och regioner, FSV

Senast publicerat

Igår 13:35

”Fi:s feminism är rent kvinnofientlig”

Linnea Hylén, ledamot i CUF:s internationella kommitté
Igår 11:06

Lokalt samarbete med högskolan höjer kvaliteten

Eva Nordmark
, ordförande TCO
Igår 10:56
Igår 10:29

”Vårdval gör vården för reumatiker ojämn”

Håkan Håkansson & Cecilia Carlens, Reumatikerförbundet resp Sv Reumatologisk Förening
Igår 09:56

Kostråd måste kunna få anpassas till individen

Jenny Levin mfl, leg. dietist primärvården Stockholm

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här