”LO håller ny underklass borta från jobben”

Arbete. Idag onsdag släpper LO sin rapport "Makteliten" om löner. LO borde istället skriva om den nya underklassen, främst arbetslösa invandrare, som de genom politisk lobbying håller borta från arbetsmarknaden. Var femte invandrare är nu arbetslös, skriver Siri Steijer, Timbro.
Siri Steijer , programansvarig för arbetsmarknadsfrågor Timbro
Annons

Nu har LO:s årliga rapport “Makteliten” släppts. I den ställs industriarbetares löner mot vd-lönerna på de största svenska börsbolagen. Det är ett populistiskt utspel med en tveksam metod. Sverige har redan västvärldens minsta löneskillnader. Dessutom har vi haft högre löneökningar än i princip något annat EU-land de senaste tio åren.

LO borde i stället skriva om den nya underklassen, främst arbetslösa invandrare, som de genom politisk lobbying håller borta från arbetsmarknaden. Var femte invandrare är nu arbetslös. Men det är sannolikt en grov underskattning. Som nationalekonomen Lars Calmfors konstaterade under presentationen av Arbetsmarknadsekonomiska rådets rapport igår tisdag krävs det inte mycket för att räknas in i statens sysselsättningsstatistik.

Arbetsförmedlingens senaste prognos visar en dramatisk förändring av de arbetslösas möjligheter på arbetsmarknaden. På tio år har antalet inskrivna arbetslösa med mycket små chanser att få ett jobb ökat markant, medan övriga inskrivna arbetslösa minskat. Idag står sju av tio inskrivna långt ifrån arbetsmarknaden. Myndigheten skriver att det ”således skett en mycket kraftig förändring av sammansättningen av de inskrivna arbetslösa.” 

Annons

Sverige har nu den största jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda i OECD. Och OECD pekar i sin senaste rapport på att klyftorna växer, eftersom de på bidrag halkar efter. Organisationen menar att Sverige bör sänka sina ingångslöner - som är världens högsta -  eftersom de hämmar den sociala rörligheten.

I Arbetsmarknadsekonomiska rådets nya rapport om den tudelade arbetsmarknaden poängteras än en gång att lägre ingångslöner skulle hjälpa människor in i jobb och att lagen om anställningsskydd skapar kraftiga utestängningseffekter.

Sverige har lägst andel enkla jobb i EU, samtidigt saknar hälften av alla i Arbetsförmedlingens etableringsprogram gymnasiekompetens. De här personerna behöver kunna ta enklare jobb, som; taxichaufförer, städare, barnskötare. Ändå vill LO inte öppna för sänkta ingångslöner av rädsla för att de skulle påverka sina egna medlemmars löner. Det finns en sådan risk, men det finns också forskning som pekar åt andra hållet.

Forskning från Danmark visar att lågutbildade invandrares inträde på arbetsmarknaden snarare leder till att de inföddas löner ökar, eftersom dessa då väljer mer kvalificerade arbeten.  

Arbetsgivare och politiker har nu i många år försökt komma fram till en kompromiss med fackförbunden, för att överbrygga den växande klyftan. Men återvändsgränden är ett faktum. Genom att fortsätta förvägra de allra mest utsatta i samhället en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden skapar LO en ny underklass i Sverige. “Makteliten” är LO själva.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

  • Siri Steijer, programansvarig arbetsmarknadsfrågor, Timbro

Fler artiklar om Arbete

21 mars

”Sverige måste utbilda för framtidens välfärd”

Heléne Fritzon, ordförande (S) förhandlingsdelegationen SKL
15 mars
13 mars

Replik: Bristyrken hjälps inte av protektionism

Anna König Jerlmyr , oppositionsborgarråd (M), Stockholms stad
9 mars

”Det måste bli lättare att rekrytera till bristyrken”

Emilia Bjuggren, arbetsmarknadsborgarråd (S), Stockholm
8 mars

Fler i arbete med nationell strategi för validering

Jonas Milton mfl, ordförande Valideringsdelegationen 2015–2019

Senast publicerat

Idag 13:54

”Vårt ställningstagande mot SD är solklart”

Magnus Ek, ordförande Centerpartiets ungdomsförbund
Idag 11:53

Snabbare digitalisering om vi tar efter grannländerna

Per Blom & Anders Persson , PA Consulting Group
Idag 06:15
Idag 05:45

”Välfärdsdebatten måste handla om medborgarna”

Lena Dahlstedt & Klara Palmberg Broryd, Nacka kommun
Idag 05:45

”Utveckla de regionala järnvägarna”

Helena Leufstadius mfl, vd Svensk kollektivtrafik

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här