Kulturen visar vägen ur den europeiska krisen

Ekonomi. Vi européer bör se på kultursektorn som en källa till hopp, idéer och ny ekonomisk tillväxt som kan visa oss vägen ur krisen. Utvecklingen i Köpenhamns kreativa sektor är ett konkret exempel på detta, skriver Danmarks kulturminister Uffe Elbæk och Androulla Vassiliou, EU-kommissionär för utbildning och kultur.
Uffe Elbæk mfl , Kulturminister Danmark
Annons

Även om allvaret i den nuvarande krisen inte går att förneka är det också klart att det finns många anledningar till optimism och hopp i Europa. Vi européer bör börja se på kultursektorn som en källa till hopp, idéer och ny ekonomisk tillväxt som kan visa oss vägen ur krisen.

Morgondagens Europa blir endast så framgångsrikt och levnadsvänligt som de visioner vi idag har för att utveckla det. Vi behöver alla bli bättre på det som konstnärer redan är så bra på; att göra mer av mindre, att hitta nya fruktbara perspektiv och spännande kombinationer. Konst är inte bara något som förgyller tillvaron, utan också ett sätt att tänka och innovativt arbeta med verkligheten som kan inspirera oss alla.

Krisen är ekonomisk och politisk, men definitivt inte kulturell. Europeiska städer är för tillfället bland de mest kreativa och dynamiska i världen. Städer som London, Milano, Paris, Amsterdam, Berlin och Köpenhamn är inte bara betydande metropoler utan också viktiga centrum för kreativitet, med hundratusentals människor verksamma i kreativa yrken inom film, musik och konst men också dataspel, design och mode. Genom att inkludera kulturen på ett bredare plan i stadsplanering, socialpolitik och företagsutveckling kan vi skapa städer som är attraktivare, boendevänligare och mer ekonomiskt hållbara.

Annons

En undersökning av den danska tankesmedjan FORA visar att Köpenhamns kreativa sektor är stadens viktigaste, med omkring 70 000 anställda antingen direkt i kreativa jobb eller indirekt i företag, till exempel i modedetaljhandeln, som drar nytta av innovationsförmågan i den kreativa sektorn. År 2008 arbetade 21 procent av de nya företagen i Danmark med kreativt värdeskapande. Inom EU står den kreativa sektorn för åtminstone 3,3 procent av ekonomin, beroende på hur man mäter kan det vara så mycket som 4,5 procent. Sysselsättningen inom den kreativa sektorn ökar också snabbare än inom andra sektorer, med 3,5 procent om året jämfört med genomsnittet på 1 procent för sysselsättningen som helhet.

EU-kommissionens förslag till ett nytt stödprogram – Ett kreativt Europa – syftar just till att stödja konstnärer och yrkesarbetare i den kreativa sektorn i hela Europa. Vi uppmuntrar alla politiker att stödja initiativ som kan få konst, skapande och kulturverksamhet ut från de enskilda ateljéerna och bli en integrerad del av samhället. Detta innebär egentligen två uppgifter. För det första att uppmana samhället till att lära av konstnärer och kreativa innovatörer, och för det andra att underlätta för konstnärer att lära sig av företagsvärlden för att sprida sina arbeten och idéer.

Bestående kontakter måste skapas mellan konstnärssamhället, de kreativa branscherna och andra sektorer som utbildning, företag, tillverkning och forskning, men också utrikespolitik och utvecklingsbistånd. Det finns mycket att vinna på att stimulera nya kontakter och en sådan strategi kan skapa betydande tillväxt utan stora ekonomiska investeringar.

Konstnärer och kreativa innovatörer måste förverkliga sin egen potential och öka sitt inflytande. De behöver ta plats på scenen och bli en viktig röst i samhällsdiskussionen. Politiker behöver bli bättre på att lyssna på konstnärerna och lära sig deras språk, men konstnärerna måste också bli mycket bättre på att nå ut till resten av samhället.

Vi försöker inte övertala konstnärerna att offra sin konstnärliga integritet på tillväxtens altare. Tvärtom, vi vill att de fortsätter med just det som de redan gör. Som konstnärer har de en unik möjlighet att överblicka världens kaos och skapa en känsla av framtidstro och hopp.

Samtidigt som man måste acceptera krisen som den är, är det viktigt att man ser vad den också kan vara; en möjlighet att förändra vår europeiska gemenskap och oss själva till något nytt och bättre. Vi har redan sett hur unga konstnärer spelade en viktig roll under den arabiska våren 2011. Europas nästa generation av konstnärer har både ett stort ansvar och en stor möjlighet. De bör anta denna utmaning och vara modiga! För att parafrasera Hillary Clinton: ”Slösa aldrig bort en kris – även om den inte är bra”.

Fotnot: Den 27-28 februari sjösatte Danmarks kulturminister, i sin egenskap av representant för EU:s ordförandeland, en europeisk arbetsgrupp, Team Culture 2012. Tolv kreativa tänkare och tänkande kreatörer kommer att utarbeta ett manifest om konstens och kulturens roll i en kris, och därefter bege sig ut i Europa för att finna dynamiska exempel från kulturområdet. Dessa kommer att presenteras på en stor uppföljande konferens för EU:s beslutsfattare i juni i Bryssel.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Fler artiklar om Arbete

21 mars

”Sverige måste utbilda för framtidens välfärd”

Heléne Fritzon, ordförande (S) förhandlingsdelegationen SKL
15 mars
13 mars

Replik: Bristyrken hjälps inte av protektionism

Anna König Jerlmyr , oppositionsborgarråd (M), Stockholms stad
9 mars

”Det måste bli lättare att rekrytera till bristyrken”

Emilia Bjuggren, arbetsmarknadsborgarråd (S), Stockholm
8 mars

Fler i arbete med nationell strategi för validering

Jonas Milton mfl, ordförande Valideringsdelegationen 2015–2019

Senast publicerat

Igår 16:40

KD: ”Vi har inte råd att blunda för återvändarna”

Erik Slottner, gruppledare (KD) Stockholms stadshus samt ledamot av partistyrelsen
Igår 14:02

Trähus inte alltid bästa lösningen

Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong
Igår 13:35

”En elev får aldrig bli en fråga om lönsamhet”

Lisa Palm mfl, Feministiskt initiativ Sthlm
Igår 11:05

”Biogasen används bäst till elproduktion”

Håkan Agnevall, vd Volvo Bussar

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här