Kaplans uttalanden om Palestina väcker frågor

Integration. Statsrådet Mehmet Kaplans intervju i en turkisk tidning är problematisk på fler sätt än ett. Det han säger där om erkännandet av staten Palestina reser frågan om vem som i regeringen Löfven formar Sveriges utrikespolitik, stakar ut dess framtida riktning och företräder dess röst runtom i världen.
Thomas Gür , skribent
Annons

Bostads- och stadsutvecklingsministern Mehmet Kaplans uttalanden i en intervju i den turkiska tidningen Star Gazete den 12 oktober har främst väckt intresse vad gäller hans påståenden om islamofobin i Europa som en av de viktigaste anledningarna till att ungdomar ansluter sig till IS.

Den andra avdelningen i intervjun, där Kaplan uttalar sig om Sveriges utrikespolitik och den svenska regeringens avsikt att erkänna Palestina, har dock inte uppmärksammats. Det Kaplan där säger är emellertid brydsamt för Sverige som stat. Det rör sig då inte om själva beskedet angående ett erkännande. Utan det handlar om vem som i regeringen Löfven formar Sveriges utrikespolitik, stakar ut dess framtida gestaltning och utförande i ett konkret ärende och kommunicerar det till omvärlden.

Så här säger Mehmet Kaplan i intervjun i fråga:

Annons

Så som statsministern läste upp det i regeringsförklaringen, kommer Sverige att erkänna Palestina. Det kom reaktioner från dem som, i likhet med Israel och USA, finner detta problematiskt. Att Sverige, som en av de viktiga länderna i EU, erkänner [Palestina] är naturligt. De ockuperade territorierna kommer, om Gud vill, att befrias, och östra Jerusalem kommer att bli Palestinas huvudstad. Vi kommer att hjälpa till med detta som regering. Erkännandeprocessen har inletts. Vi kommer som regering att snarast underteckna [erkännandet]. Bland de länder som kan spela en positiv roll, finns också Turkiet. Frankrike ser ut att ge grönt ljus redan nu. När det erkänner [Palestina] kommer resten att följa efter. Och då kommer Israel också att bli tvunget att sätta sig vid bordet för en fredsuppgörelse.”

Det här är märkliga uttalanden såväl till innehåll som till form, forum och avsändare.

Visserligen fattar regeringen kollektiva beslut, men något beslut har ännu inte fattats. I vilket annat sammanhang som helst, och framför allt innan beslut har fattats, hade en fackminister nöjt sig med att återge regeringsdeklarationens formulering och i övrigt hänvisat till utrikesministern eller statsministern i en fråga som denna.

PLAY: Dagens Samhälles Johan Delby: "Migrationsverket sänder en signal till kommunerna"

Men i stället lägger bostadsminister Kaplan i turkiska medier ut texten om hur det svenska erkännandet av Palestina ska gå till, vilka stadier det skall passera och vilka positioner Sverige förväntar sig att andra länder ska inta i den processen.

Är statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström till freds med att bostadsminister Mehmet Kaplan agerar i svensk utrikespolitik på det sättet? Att han utfäster svensk hjälp för ”befriandet” av, av Israel ockuperade territorier och att östra Jerusalem ska få status som Palestinas huvudstad? Att han som bostadsminister recenserar andra länders reaktioner och berättar vilka förväntningar som Sverige har på hur länder som Turkiet, Frankrike och Israel ska agera?

Ty att en fackminister tar på sig sådana uppgifter i utrikespolitiken tillhör inte vardagen. För att uttrycka det mycket, mycket milt.

Fotnot: Artikelförfattaren är auktoriserad översättare från turkiska till svenska och har själv översatt texten i den turkiska tidningen till svenska.

Fler artiklar om Demokrati

Igår 13:37

Replik: Normerna är problemet – inte slöjan

Kashif Virk, Imam, Islams Ahmadiyya Församling Stockholm
Igår 06:00
Igår 05:45

”Myrsteg mot en mer human flyktingpolitik”

Ingrid Eckerman, allmänläkare, initiativtagare till uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!
23 februari
22 februari

Rätten att bli bortglömd blir svensk lag nästa år

P-A Brattemo, partner och senior konsult inom Donald Davies & Partners

Senast publicerat

Igår 14:36

”Reepalus förslag hot mot mångfald och valfrihet”

Märta Stenevi & Nils Karlsson, Miljöpartiet i Malmö
Igår 13:37

Replik: Normerna är problemet – inte slöjan

Kashif Virk, Imam, Islams Ahmadiyya Församling Stockholm
Igår 10:31

Replik: Kommunala tvätterier är visst en bra idé

Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande (L) Landskrona
Igår 06:00
Igår 05:45

Med rätt villkor kan vi bygga ut för mer grön el

Karin Medin mfl, vd Söderenergi och styrelseordförande Svebio

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här