Så får Damberg fart på framtidens företag

Småföretagande. 88 procent av företagen som startas gör det med egna medel, visar en ny rapport från Ratio. I dag fungerar inte finansieringen av nya innovativa företag - vilket kan få konsekvenser för svensk ekonomi på sikt.
Nils Karlsson m fl , docent, vd Ratio
Annons

Sverige har på kort tid tappat flera forskningsintensiva verksamheter. Samtidigt leder produktivitetsökningar i industrin till effektiviseringar, snarare än till att fler arbetstillfällen skapas. Majoriteten av tillkomna arbetstillfällen har i stället skapats i nya snabbväxande företag – så kallade gaseller. Reformer för att underlätta framväxten av nya företag är därmed avgörande för Sveriges konkurrenskraft.

Tillgång till kapital är ett betydande hinder för nya företag med tillväxtvilja. I en rapport från Ratio som presenteras i dag måndag visas att hela 88 procent av de företag som startades 2006-2013 förlitar sig på egna medel. Resultaten visar också att banklån är förknippade med en mängd restriktioner. Av de företag som beviljats banklån har hela 69 procent behövt gå i personlig borgen. Vidare har hela 75 procent tagit tillfällig anställning för att finansiera sitt bolag.

Vår rapport visar att svensk ekonomi i nuläget inte klarar av att finansiera morgondagens företag. För de mest innovativa företagen – som behöver tid för produktutveckling innan de kan nå marknaden – blir det praktiskt taget omöjligt att hitta externt kapital. Finansieringen av nya innovativa företag fungerar således inte i dagsläget, vilket kan få allvarliga konsekvenser för svensk ekonomisk utveckling de kommande åren.

Annons

Riksrevisionen har kritiserat de offentliga stödsystemen och den innovationspolitik som förts. Kritiken är befogad, men det bör understrykas att det statliga kapitalet har en mycket begränsad roll i relation till privat finansiering. Det som behövs är en översyn av de skatter, lagar och regler som ytterst styr villkoren för samspelet mellan företag, kapital och innovationer.

Preliminära resultat från Ratio visar även att småföretag som regel inte har råd att försvara sina patent i en eventuell rättegång. Vår forskning pekar också på att endast tre procent av de nystartade företagen har delat ut optioner eller konvertibler till sina anställda.

Tillträdande närings- och innovationsministern Mikael Damberg (S) behöver därför se över både det offentliga innovationsstödet och lagar som styr villkoren för privata investeringar. Den borgerliga regeringen lyckades tyvärr aldrig ta ett helhetsgrepp om dessa frågor. Här har Mikael Damberg en unik möjlighet att påverka svensk ekonomisk utveckling de kommande åren.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Fler artiklar om Ekonomi

Igår 05:45

”Välfärdsdebatten måste handla om medborgarna”

Lena Dahlstedt & Klara Palmberg Broryd, Nacka kommun
29 mars

Ge allmänheten insyn i EU-budgeten

Max Andersson & Staffan Dahllöf, EU-parlamentariker (MP) / rapportförfattare
28 mars

”Skåne har inte råd med Länsstyrelsen”

Carina Wutzler & Henrik Thorsell , kso resp andre vice ordf (M), Vellinge
27 mars

Vill C skapa kaos med SD i hejarklacken?

Hedda Berkesand, språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen
22 mars

”Vårdpersonal förlorar på sänkt brytpunkt”

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet

Senast publicerat

Igår 13:54

”Vårt ställningstagande mot SD är solklart”

Magnus Ek, ordförande Centerpartiets ungdomsförbund
Igår 11:53

Snabbare digitalisering om vi tar efter grannländerna

Per Blom & Anders Persson , PA Consulting Group
Igår 06:15
Igår 05:45

”Välfärdsdebatten måste handla om medborgarna”

Lena Dahlstedt & Klara Palmberg Broryd, Nacka kommun
Igår 05:45

”Utveckla de regionala järnvägarna”

Helena Leufstadius mfl, vd Svensk kollektivtrafik

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här