"Finns bara ett köpt parti och det är S"

Socialdemokraterna. Jag vet att det verkar chockerande för en av LO:s allra mest lojala fans men det finns bara ett köpt parti i landet och det är Socialdemokraterna. Det finns bara ett parti som har lobbyister i sin partiledning. Sedan 100 år tillbaka.
Rebecca Weidmo Uvell , krönikör Dagens Samhälle
Annons

REPLIK. Är det någon som slår in en öppen dörr är det Markus Mattila, när han som en raspig LP-skiva  (DS 3/2) från 80-talet upprepar det de alltid säger när någon kritiserar LO:s möjlighet att köpa lagar av socialdemokratiska regeringar: det är okej för att det alltid varit så.

Här kommer en nyhet till alla, som likt dagens sossar försvarar gamla privilegier med hänvisning till historiska rättigheter: det är inte rätt bara för att man gjort fel i decennier. I andra länder kallas möjlighet att betala makten för att få politiska fördelar för korruption. Det borde det göra i Sverige också.

Man undrar ju om debattören försvarar andra historiska företeelser med samma argumentation? Det finns massa dåliga saker vi avskaffat redan för att det just är otidsenligt och fel.

Annons

Att en organisation som satsar tiotals miljoner varje år på opinionsbildning och kontanta bidrag till landets största parti ska kunna sitta på gemensamma presskonferenser med regeringen, underteckna debattartiklar och sitta som representanter i statliga utredningar som utreder just det som dessa människor opinionsbildar kring är så fel att jag inte vet var jag ska börja.

Det är intressant retorik att allt är okej om det sker öppet. Då antar jag att debattören är helt för om Miljöpartiet skulle ta emot miljoner av Naturskyddsföreningen och sätta dem i utredningar om miljöregler eller att Företagarna kallar till presskonferens med ledningen för Stockholms stad om att medlemskap i Företagarna kommer att krävas för att få offentliga uppdrag i framtiden? Inte?

Jag vet att det kan vara chockerande för en av LO:s allra mest lojala fans men det finns bara ett köpt parti i landet och det är Socialdemokraterna. Det finns bara ett parti som har lobbyister i sin partiledning. Sedan 100 år tillbaka.

Men detta demokratiska underskott går att täppa till. Genom att de andra partierna lägger förslag i riksdagen som exempelvis hindrar LO att sitta i statliga utredningar och gör vad de kan för att kasta ut LO från Rosenbad. Jo, Socialdemokraterna har allt att skämmas för. 

Fotnot: Markus Mattila replikerade på Rebecca Weidmo Uvells krönika "När skickar ni ut LO från Rosenbad". 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Fler artiklar om Demokrati

Idag 05:45

Ge allmänheten insyn i EU-budgeten

Max Andersson & Staffan Dahllöf, EU-parlamentariker (MP) / rapportförfattare
Idag 05:45

”Mötesplatser medel mot ungdomars utsatthet”

Lena Nyberg, generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF
Igår 14:31

LUF: Låt polisstudenter utreda vardagsbrott

Joar Forsell, förbundsordförande LUF
Igår 10:38

Nej, SKL styrs inte från Rosenbad

Lena Micko mfl, ordförande (S) SKL
Igår 05:45

”Skåne har inte råd med Länsstyrelsen”

Carina Wutzler & Henrik Thorsell , kso resp andre vice ordf (M), Vellinge

Senast publicerat

Idag 16:31

Replik: Politiker ska inte styra över teaterscenerna!

Saga Axmalm , vice ordförande Liberala ungdomsförbundet Göteborg
Idag 15:40

Stoppa regeringens upphandlingslag - igen!

Carina Lindfelt & Birgitta Laurent, avdelningschef Arbetsmarknad / expert på upphandlings- och konkurrensfrågor, Svenskt Näringsliv
Idag 11:41

Låt funktionsnedsatta arbeta i omsorgen

Monica Lingegård, vd Samhall
Idag 09:12

”Skärp kraven för miljövänliga hus”

Pernilla Winnhed mfl, vd Energiföretagen Sverige

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här