De lyckliga undantagen är faktiskt i majoritet!

Ekonomi. Ett tragiskt majoritetsmissförstånd råder. Att folk tror att de är den lyckliga lilla skaran när de tvärtom tillhör majoriteten. Det skriver Dagens Samhälles krönikör, egenföretagaren och debattören, Rebecca Weidmo Uvell i en slutreplik till Solrosupproret.
Rebecca Weidmo Uvell , Företagare, Slöseriombudsman
Annons

Igår hävdade två företrädare för föreningen Solrosuppropret i en debattartikel med rubriken Jo, något håller visst på att gå sönder i dagens Sverige! att jag har fel när jag i min krönika skrev att något inte alls håller på att gå sönder. Specifikt kritiserar de mitt påstående att alla fått det bättre.

Det är alltid tråkigt att behöva påpeka att artikelförfattarna varken verkar ha läst min krönika eller SCB-rapporten jag byggt den på ordentligt. Men det måste jag göra nu. Det står nämligen ordagrannt att alla har fått det bättre sedan 1991. Något som också SCB konstaterar (sid 26, SCB Levnadsförhållanden rapport 124). Givetvis är det i 2010 års priser, det vill säga med hänsyn tagen till inflation.

De med allra lägst inkomster har sedan 1991 fått en ökning med 6 % av sin disponibla inkomst. Att inte gilla någons slutsatser är inte samma som att personen har fel i sak.

Annons

Genom att upprepa frasen ”något håller på att gå sönder” vill vissa sätta bilden av ett Sverige där allt blivit sämre. Och underförstått är vägen till frälsning och välstånd en röst i valet på just dem. Men det är väldigt lite som faktiskt har blivit sämre. I område efter område har vi det bättre nu än någonsin. Och rätt ska vara rätt.

Många människor tror däremot att de är de lyckliga undantagen som är nöjda med sina barns skola, sin vårdcentral, som får snabbare hjälp när de är sjuka, deras gamla föräldrar har det bra på äldreboendet och de har mer pengar i plånboken. Vanliga, hårt arbetande människor har fått en hel månadslön extra per år. Pengar som de kan bygga en ny altan för, åka på semester eller spara till barnen. Ett majoritetsmissförstånd råder. Och det är tragiskt på något sätt. Att folk tror att de är den lyckliga lilla skaran när de tvärtom, tillhör majoriteten.

Givetvis finns det individer som har fått det sämre, så är det alltid. Och det finns garanterat saker att förbättra inom socialförsäkringssystemet. Men debatten rör samhället i stort och där håller faktiskt inget alls på att gå sönder. Det är något vi alla borde vara väldigt glada över. Vi ska vara stolta över att vi bor ett land som på många sätt aldrig varit så här bra.

 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Fler artiklar om Ekonomi

Idag 05:45

Ge allmänheten insyn i EU-budgeten

Max Andersson & Staffan Dahllöf, EU-parlamentariker (MP) / rapportförfattare
Igår 05:45

”Skåne har inte råd med Länsstyrelsen”

Carina Wutzler & Henrik Thorsell , kso resp andre vice ordf (M), Vellinge
27 mars

Vill C skapa kaos med SD i hejarklacken?

Hedda Berkesand, språkrör Grön Ungdom i Stockholmsregionen
22 mars

”Vårdpersonal förlorar på sänkt brytpunkt”

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet
21 mars

”Höga marginalskatter ger lägre skatteintäkter”

Johan Lidefelt, skatteexpert, Svenskt Näringsliv

Senast publicerat

Idag 16:31

Replik: Politiker ska inte styra över teaterscenerna!

Saga Axmalm , vice ordförande Liberala ungdomsförbundet Göteborg
Idag 15:40

Stoppa regeringens upphandlingslag - igen!

Carina Lindfelt & Birgitta Laurent, avdelningschef Arbetsmarknad / expert på upphandlings- och konkurrensfrågor, Svenskt Näringsliv
Idag 11:41

Låt funktionsnedsatta arbeta i omsorgen

Monica Lingegård, vd Samhall
Idag 09:12

”Skärp kraven för miljövänliga hus”

Pernilla Winnhed mfl, vd Energiföretagen Sverige

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här