De ”enkla” jobben leder till psykisk ohälsa

Arbete. 2016 har varit de ”enkla” jobbens år. Inte för att kassörskan på ICA eller lokalstädaren har fått det bättre utan för att alla, från höger till vänster, har pratat om de ”enkla” jobben som en universallösning. Men de ”enkla” jobben är inte enkla. De är de tuffaste vi har i Sverige. Och det är på dem som min generation bränner ut sig.
Ida Harju Håkansson , socialdemokrat som driver bloggen Alliansfritt Sverige
Annons

Senast i dagens partiledardebatt fick vi se bevis på att hela borgerligheten har fastnat i föreställningen om de ”enkla” jobben som lösningen på arbetsmarknadens alla problem. Anna Kinberg Batra påstod att det behövs fler ”enkla” jobb för att fler ska komma in på arbetsmarknaden. Även Jan Björklund och Annie Lööf vurmade för de ”enkla” jobbens frälsning. De reflekterar inte en sekund över vad fler ”enkla” jobb skulle innebära för samhällets välmående.

Kännetecknande för ”enkla” jobb är att de är lågkvalificerade. De kräver ingen högskoleutbildning och finns inom bland annat detaljhandeln, på restauranger och vid hotellstädningen. Under hösten presenterade Handelsanställdas fackförbund rapporten ”Hur mår handeln?” som visar att sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa bland kvinnor anställda i branschen har ökat med 80 procent sedan 2009. Även inom hotell- och restaurangbranschen har sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökat. Bland unga kvinnor har det fyrdubblats sedan 2009 enligt en undersökning från Afa Försäkring.

Att SMS-anställningar, stressiga arbetspass och låga löner innebär att folk mår dåligt är inte särskilt förvånande. Det räcker att prata med någon av oss som varit där för att förstå. Vi har haft (minst) fem jobb innan vi fyller 20, vi har jobbat sjuka för att det inte funnits någon ersättare att ringa in och vi har varit lite extra glada när vi fått betalt för alla timmar vi arbetat. Vi har lärt oss att bita ihop, för den som klagar kan förlora jobbet.

Annons

När jag kontaktar Handels utredare säger hon att det är att bristen på inflytande på arbetsplatsen, monotona arbetsuppgifter och otrygga anställningsvillkor som ligger bakom ökningen av psykisk ohälsa inom detalj- och partihandeln. ”Att inte veta hur mycket en kommer få jobba den här veckan eller hur mycket en kommer tjäna i slutet på månaden är en lågintensiv stress som gnager hela tiden,” säger hon. Att göra samma sak dag ut och dag in, att inte veta när nästa arbetspass kommer och att inte ha någon möjlighet att påverka sina arbetsuppgifter är vardag för personer i lågkvalificerade yrken. Det är ingenting alliansledarna tar hänsyn till när de förförs av de ”enkla” jobben.

Bilden av de ”enkla” jobben är en bluff. Vi som stått där bakom kassan på McDonald’s vet det och det är dags att våra riksdagspolitiker, från höger till vänster, inser det och slutar blunda för dess konsekvenser. Annars riskerar vi att förlora en hel generation till de ”enkla” jobbens utbrändhet.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Fler artiklar om Arbete

21 mars

”Sverige måste utbilda för framtidens välfärd”

Heléne Fritzon, ordförande (S) förhandlingsdelegationen SKL
15 mars
13 mars

Replik: Bristyrken hjälps inte av protektionism

Anna König Jerlmyr , oppositionsborgarråd (M), Stockholms stad
9 mars

”Det måste bli lättare att rekrytera till bristyrken”

Emilia Bjuggren, arbetsmarknadsborgarråd (S), Stockholm
8 mars

Fler i arbete med nationell strategi för validering

Jonas Milton mfl, ordförande Valideringsdelegationen 2015–2019

Senast publicerat

Igår 16:44

”Malmöbornas trygghet har ignorerats”

Tony Rahm, andre vice ordf (M) fritidsnämnden Malmö
Igår 15:16
Igår 14:45

”Porta dem som trakasserar på badhusen”

Anna König Järlmyr & Bo Sundin, Moderaterna, Stockholms stad
Igår 13:36

”Barn med autism ingår i skoluppdraget”

Malin Holm & Jiang Millington, föräldranätverket Barn i Behov

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här