Bristande kontroller gör att föreningar fuskar

Ideella sektorn. Det är helt uppenbart att föreningarna fuskar med bidragen. Därför efterlyser jag ökad transparens och krav på öppna årsredovisningar, skriver Rebecca Weidmo Uvell, slöseriombudsman, i en replik till Göran Pettersson på Forum.
Rebecca Weidmo Uvell , slöseriombudsman, krönikör DS
Annons

REPLIK. I en replik avslöjar Göran Pettersson, generalsekreterare vid Forum för Idéburna organisationer, att han inte ens läst min krönika ordentligt och visar dessutom exakt den poäng jag för fram – att respekten för andra människors pengar saknas.

Vidare avslöjar Göran Pettersson att han inte har en susning om företagande. Bara för att revisionsplikten för små företagare avskaffades innebär det ingalunda att inte företagare måste lämna in en årsredovisning till Bolagsverket varje år.

Den måste se ut på ett visst sätt och följaktligen görs de flesta av ekonomikonsulter som företagaren tvingas betala. En företagare kan inte fuska med ett enda kvitto, saknas något och det blir revision från Skatteverket kan man få straffskatt och i värsta fall bli åtalad. Vidare blir alla aktiebolags årsredovisningar publika, fritt för vem som helst att se ditt bolags ekonomi.

Annons

Och det är precis den här transparensen jag efterlyser i min artikel. Utökade kontrollmekanismer. Om man lever på andras pengar, vilket skattemedel de facto är, borde man avkrävas inte bara samma redovisningsplikt i form av en årsredovisning som företagare.

Den borde också likt aktiebolagens vara publik, fritt för vilken medborgare som helst att titta på. Det är just bristen på transparens och kontroll i det här bidragsmeckat vi utvecklat som skapar fusk.

För det är helt uppenbart att det fuskas i stor omfattning med bidragen, pengar som kunde gjort nytta just i Röda korset och andra organisationer som Pettersson har som medlemmar.

Som jag skriver i min krönika finns det en massa människor som verkligen jobbar ideellt – i soppkök, i församlingar, i idrottsföreningar och så vidare. Därför är det helt orimligt att skattebetalarna ska fungera som en bankomat åt listiga bidragsentreprenörer som sett bristande kontrollsystem och en utbredd naivitet som en väg till permanent försörjning.

Booster Riksförbund till exempel, vars hemsida inte uppdaterats på över ett år och i vars stadgar det står att ”vi låter ungdomar boosta sina idéer”, fått fem miljoner kronor hittills.

Eller Sveriges Kvinnolobby, som i flera år sökt bidrag med att ange antal medlemmar till 327 000, men i själva verket har cirka 50 000. Utan att någon på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF , upptäckt det.

Eller Serbiska Ungdomsförbundet i Sverige (en av två serbiska ungdomsorganisationer) som inte ens har en hemsida och enligt officiella uppgifter har avregistrerat sin förening men ändå fick en miljon i bidrag så sent som förra året.

Detta tycker alltså Forum för Idéburna Organisationer är helt rimligt och okej för att det är så kallade ideella föreningar som gör det? 

något annat sätt kan man inte tolka artikeln. Kanske beror det på att de själva fått över fyra miljoner i bidrag från just MUCF de senaste fem åren och inte själva anger hur man finansieras på hemsidan, eller har lagt upp någon årsredovisning?

Jag vill därför uppmuntra Pettersson att göra en insats för de som betalat hans organisation och hans egen lön och lägga ut både sin egen årsredovisning och se till att hans medlemmar tydligt redovisar var skattebetalarnas pengar går.

Det skulle göra mycket för tilltron till såväl bidragssystemet som förtroendet för den ideella sektorn. Ännu bättre om den ideella sektorn själva tar initiativet till att öka transparensen. 

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Debatt/ Ekonomi

Föreningsbidrag

Saknar föreningarna respekt för andras pengar? Det hävdar slöseriombudsman Rebecca Weidmo Uvell i en krönika. Men hon får mothugg av Forum.
Klicka här för att delta i debatten

4 inlägg i denna debatt

Rebecca Weidmo Uvell, Företagare, Slöseriombudsman
Göran Pettersson , generalsekreterare för Forum
Rebecca Weidmo Uvell , slöseriombudsman, krönikör DS
Eva Theisz , vik gd Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Dela den här debatten

Fler artiklar om Demokrati

Idag 05:45

Ge allmänheten insyn i EU-budgeten

Max Andersson & Staffan Dahllöf, EU-parlamentariker (MP) / rapportförfattare
Idag 05:45

”Mötesplatser medel mot ungdomars utsatthet”

Lena Nyberg, generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF
Igår 14:31

LUF: Låt polisstudenter utreda vardagsbrott

Joar Forsell, förbundsordförande LUF
Igår 10:38

Nej, SKL styrs inte från Rosenbad

Lena Micko mfl, ordförande (S) SKL
Igår 05:45

”Skåne har inte råd med Länsstyrelsen”

Carina Wutzler & Henrik Thorsell , kso resp andre vice ordf (M), Vellinge

Senast publicerat

Idag 16:31

Replik: Politiker ska inte styra över teaterscenerna!

Saga Axmalm , vice ordförande Liberala ungdomsförbundet Göteborg
Idag 15:40

Stoppa regeringens upphandlingslag - igen!

Carina Lindfelt & Birgitta Laurent, avdelningschef Arbetsmarknad / expert på upphandlings- och konkurrensfrågor, Svenskt Näringsliv
Idag 11:41

Låt funktionsnedsatta arbeta i omsorgen

Monica Lingegård, vd Samhall
Idag 09:12

”Skärp kraven för miljövänliga hus”

Pernilla Winnhed mfl, vd Energiföretagen Sverige

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här