”Bibliotekarier ska inte agera väktare”

Bibliotek. Blir förslaget om portning verklighet kommer biblioteket gå från att vara ett öppet, demokratiskt rum till en plats otillgänglig för dem som behöver den som mest, skriver DIK i en replik till Liberalerna.
Sara Roberts , tf förbundsordförande i DIK
Annons

REPLIK Rasmus Jonlund (L), vice ordförande Stockholms kulturnämnd, svarar i en replik till DIK:s debattartikel att den som vid upprepade tillfällen skapar en hotfull atmosfär på biblioteken ska kunna få tillträdesförbud under en period. 

DIK är enig med Jonlund i att alla, både personal och besökare, på bibliotek ska kunna känna sig trygga. Men portning är inte det som kommer att åstadkomma trygghet. 

Bibliotekarier ska inte agera väktare. När personal eller besökare blir utsatta för hot eller våld ska väktare och polis tillkallas. Är ordningsproblemen återkommande kan det vara nödvändigt med väktare på plats under hela tiden biblioteket har öppet.  

Annons

Om en person blir portad från ett bibliotek kommer det att vara någons ansvar att tillse att den personen inte får tillträde till biblioteket. En sådan arbetsuppgift ska inte åläggas ordinarie personal. Resultatet blir då det samma som vid återkommande ordningsproblem – en ständigt närvarande väktare, men med ansvar att tillse att vissa personer inte sätter sin fot i bibliotekets lokaler. 

Hur ska det kontrolleras vem som är portad – ska alla som besöker ett bibliotek behöva legitimera sig? I dag är biblioteket en fristad för nyanlända flyktingar som inte alltid har en legitimation. Ska de inte få tillträde till biblioteken för att de saknar en identitetshandling? Blir förslaget om portning verklighet kommer biblioteket gå från att vara ett öppet, demokratiskt rum till en plats otillgänglig för dem som behöver den som mest.

De bibliotek där personal och besökare återkommande utsätts för hot och våld kan behöva ha väktare men även socialtjänst och annan personal på plats för att komma till rätta med problemen. Vid behov ska den som stör avhysas och allt olagligt ska anmälas till polisen. 

DIK ser inte att portning av hotfulla individer kommer att få den effekt bland annat Jonlund förespråkar, då en sådan åtgärd kan leda till att fler utestängs från biblioteken. Satsa istället på att bistå biblioteken med personal som kan upprätthålla en trygg arbetsmiljö och läsro. Så bibehålls bibliotekens roll i ett öppet och demokratiskt samhälle. 

Debatt/ Demokrati

Stök på biblioteken

Fackförbundet DIK tycker inte att det är bibliotekariernas ansvar att porta stökiga personer från biblioteken. Debatt pågår.
Klicka här för att delta i debatten

3 inlägg i denna debatt

Dela den här debatten

Fler artiklar om Demokrati

Idag 06:00
Igår 13:35

Rätten att bli bortglömd blir svensk lag nästa år

P-A Brattemo, partner och senior konsult inom Donald Davies & Partners
Igår 05:45
21 februari

”Att attackera polisen är att attackera vårt samhälle”

Kahin Ahmed, politiker (M) i Rinkeby-Kista
21 februari

”Det kommunala självstyret är på dekis”

Adam Reuterskiöld, kommunstyrelsens ordförande (M) Ekerö kommun

Senast publicerat

Idag 13:19

”Öka godstrafiken på järnvägen med längre tåg”

Pia Lagerlöf, generalsekreterare Swedtrain
Idag 13:11

”Privatisera delar av Arbetsförmedlingen”

Mads Lundgaard, arbetsförmedlare
Idag 06:00
Idag 05:45

När allt fler unga säljer sex krävs handling

Andréa Ström, vice ordförande (M) socialnämnden Stockholms stad
Idag 05:30

”Varenda unge ska klara gymnasiet”

Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S)

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här