”Att attackera polisen är att attackera vårt samhälle”

Segregation. Vi som bor i Rinkeby är glada att poliser och väktare finns på plats för att säkerställa och garantera vår trygghet. De ska bemötas med respekt, inte med stenar.
Kahin Ahmed , politiker (M) i Rinkeby-Kista
Annons

Våldsbrott i offentlig miljö är ett återkommande problem i Rinkeby. Det är oacceptabelt att ungdomskriminalitet sätter vår trygghet på spel.

Verkligheten i Järvaområdet stämmer väl överens med det som kan utläsas ur Brottsförebyggande rådets kartläggningar. Brottsutvecklingen i området har skapat otrygghet för båda barn och vuxna. Vi upplever att ungdomsgängen sätter vår rättssäkerhet på prov, deras kriminalitet undergräver legitimiteten för vårt samhälles trygghetssystem. Ordning och reda måste råda i Rinkeby, på samma sätt som i andra delar i Stockholm.     

De senaste åren har situationen i Rinkeby försämrats rejält. Vanliga skötsamma medborgare drabbas av det ökande våldet i vårt område.  

Annons

Vi är glada att poliser och väktare finns på plats för att säkerställa och garantera vår trygghet. De ska bemötas med respekt, inte med stenar. Att attackera polisen är att attackera vårt samhälle. Sådan respektlöshet mot demokratin och rättsväsendet bör straffas hårt. 

För att kunna bryta utvecklingen måste ordningsmakten få hjälp av civilsamhället. En viktig förutsättning för att allvarliga brott ska klaras upp, är att fler vittnen träder fram, så att brottslingar kan lagföras, och tryggheten därmed kan ökas för medborgarna. 

Poliser ska inte behöva riskera sina liv när de tjänstgör, vare sig i Rinkeby eller i andra delar av Sverige. Stenkastning mot blåljuspersonal bör straffas hårt då det ger upphov till samhällsstörningar, och utsätter både allmänhet och blåljuspersonal för allvarliga risker. 

Ungdomsgängen skapar återkommande säkerhetsproblem för oss som bor i området – butiksägare, myndighetsföreträdare, och inte minst besökare i Rinkeby. Dessutom svärtar brottsligheten ner Rinkebys rykte, och i andra delar av Sverige tror man att Rinkeby är ”vilda västern”. Det skapas en känsla av att Rinkeby inte tillhör Sverige.

De som begår brott ska gripas, ges en rättvis rättegång och lagföras. Vi kräver nolltolerans mot kriminalitet. Att begå brott måste få betydande konsekvenser.

Omständigheter som dålig utbildningsnivå, försämrade socioekonomiska förhållanden, trångboddhet, och ökande samhällsklyftor är ingen ursäkt för unga att begå brott. Dock är det självklart att dessa variabler måste vägas in när man analyserar vilka faktorer som har samband med brottsutvecklingen i förorterna – liksom sociala och ekonomiska klyftor i samhället.  

Skolan, polisen, kommunen, föräldrar och fritidsledare är de viktigaste beståndsdelarna i det nätverk som har uppgift att ge barn och ungdomar sociala normer och värderingar från tidig ålder. Det är så vi kan sätta stopp för beteende hos ungdomar som vandalism, rån och misshandel innan blir det försent.

Det här är en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle. Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

  • Kahin Ahmed, sociolog, samhällsvägledare, ersättare (M) i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista

Fler artiklar om Demokrati

Idag 05:45

”Välfärdsdebatten måste handla om medborgarna”

Lena Dahlstedt & Klara Palmberg Broryd, Nacka kommun
Igår 05:45

Ge allmänheten insyn i EU-budgeten

Max Andersson & Staffan Dahllöf, EU-parlamentariker (MP) / rapportförfattare
Igår 05:45

”Mötesplatser medel mot ungdomars utsatthet”

Lena Nyberg, generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF
28 mars

LUF: Låt polisstudenter utreda vardagsbrott

Joar Forsell, förbundsordförande LUF
28 mars

Nej, SKL styrs inte från Rosenbad

Lena Micko mfl, ordförande (S) SKL

Senast publicerat

Idag 06:15
Idag 05:45

”Välfärdsdebatten måste handla om medborgarna”

Lena Dahlstedt & Klara Palmberg Broryd, Nacka kommun
Idag 05:45

”Utveckla de regionala järnvägarna”

Helena Leufstadius mfl, vd Svensk kollektivtrafik

Var med i debatten du också

Vill du vara med i debatten? Klicka här!

Debatten på webben – nyheterna i tidningen

Dagens Samhälle vänder sig till beslutsfattarna på den offentliga marknaden. Tidningen kommer ut varje torsdag, 45 gånger per år. Prova gratis här